Idealni obiteljski psi

Nježni četveronožni prijatelji: Top 5 pasmina koje se najbolje slažu s djecom

Odrastanje uz kućne ljubimce dokazano može pospješiti razvoj djeteta. No, za kakvog se psa odlučiti?

alicia-jones-13Nt3KvEQ3w-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako tvoja djeca uporno traže psa ili mačku, ispuni im želju, pod uvjetom da procijeniš da nije riječ samo o hiru. Kućni ljubimci će vjerojatno poboljšati razvoj djece, a stručnjaci se slažu kako ih mogu naučiti empatiji, nježnosti i poštovanju. Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima rano se uče brinuti i hraniti drugo stvorenje, u početku promatrajući roditelje, a kasnije i samostalno. Uče se tako odgovornosti i spremnosti za pomaganje, a sa svojim ljubimcem mogu razviti i jako duboku emocionalnu povezanost.

Image
Nježni divovi

Divovi velikog srca: 6 najvećih pasmina na svijetu

No, prije no što dovedeš psa u život svog djetata i vaše obitelji, važno je da provjeriš karakteristike pasmine. Naime, postoje vrste pasa koje se bolje slažu s djecom od nekih drugih, pa su upravo ti psi idealni slatki dodaci vašem obiteljskom životu.

U nastavku smo stoga za tebe izdvojile pet jako popularnih pasmina koje se dokazano odlično snalaze u interakciji s djecom.

Bernardinac

Za obitelji koje vole planirati i uživati u društvu zanimljivog, ali i odanog psa, idealni su bernardinci. Za njih je potrebno mnogo prostora jer mogu dostići sto kilograma. No, ispod ogromnog tijela je pahuljica. Sladak i srdačan ljubimac poznat po svojoj nježnoj prirodi i sjajnom odnosu s djecom. Ovi nježni divovi dopustit će djeci da se igraju s njima, navlače ih i skaču po njima, a da neće ni trepnuti te su stoga odličan izbor za obitelji s velikim dvorištem i malom djecom. Srce bernardinca veliko je koliko i njegovo tijelo. Smiren je to i stabilan pas koji se neće tako brzo uznemiriti. Istodobno je vrlo osjetljiv i potreban mu je bliski kontakt sa svojim vlasnicima. Život u boksu bio bi muka za ovog dobrodušnog diva koji uvijek pruža zaštitu svom vlasniku i traži njegovu blizinu.

Labrador

Crni, boje čokolade ili zlatni – s razlogom su labradori desetljećima ostali najpopularnija pasmina pasa. Njihova draga i umiljata narav dopušta im da lako sklapaju prijateljstva s kim god se sretnu, a posebno su tolerantni prema djeci, s kojom mogu razviti iznimno blizak i privržen odnos. Labradori više od svega vole svoje vlasnike, posebno djecu. Radije su u društvu i nerado predugo ostaju sami. Uz njegu svojih vlasnika, karakteristični su po strpljivosti i blagom karakteru. Svojom stabilnošću i nepokolebljivim ljubaznošću daju odlučujući doprinos harmoniji unutar obitelji. Pored svoje najpopularnije uloge obiteljskog psa, svestrani labrador retriver često je u ulozi psa vodiča, psa za spašavanje, psa u potrazi žrtava lavina kao i policijskog psa – što samo dokazuje kako se radi o iznimno pouzdanoj, marljivoj i odanoj pasmini.

Koker španijel

Ovi čupavi psići slažu se sa skoro svim ljudima na koje nailaze, uključujući djecu i druge pse. Svileno meko krzno i njuškica koja topi srce samo su bonus. Pametni su i razdragani pa je odrastanje s njima pravi užitak. Dakle, koker španijel je veseo pas kojemu je obitelj izrazito važna. Prijateljski je raspoložen prema ljudima pa i drugim životinjama. Također se smatra privrženim, odanim i umiljatim te je uvijek raspoložen za zabavu i igre. Iako neznance najavljuje lajanjem, jednako se brzo s njima sprijatelji. Osim svoje obitelji, engleski koker španijel obično ima još jednu strast – hranu u bilo kojem obliku. Mali veseljak voli delicije, što nažalost često dovodi do prekomjerne težine.

Bigl

Mnogi smatraju kako popularni Snoopy iz stripa Charlesa M. Schulza uopće ne liči na bigla, međutim ovaj stripovski junak ima sve osobine te pasmine: pametan je, zaigran, privržen, ponekad potpuno opušten, a ponekad juri sto na sat. Bigl kao kućni ljubimac idealan je za aktivne obitelji s djecom, ali i rekreativce koji trebaju partnera za trčanje ili druge aktivnosti u prirodi. Vrlo su zabavni, ali zbog lovačke prošlosti znaju biti jako tvrdoglavi. Pošto su služili za lov zečeva i puno vremena provodili u prirodi i lovu, bigl je pas koji zahtijeva redoviti fizički napor i šetnje. Bigl jako voli društvo, a ako je usamljen može postati autodestruktivan i neprestano zavijati i lajati. Zbog toga je za ove pse odlično da cijelo vrijeme budu okruženi djecom i obitelji kojoj su neizmjerno odani.

Bostonski terijer

Bostonski terijeri su slatki mali psi koji su iznimno privrženi i mazni. Totalne su mudrice i pametnice, a znaju biti tvrdoglavi i hiperaktivni. Kada naprave neku nepodopštinu, jako je teško naljutiti se na njih. Pogledaju te onim svojim velikim očima i sve im moraš oprostiti. Mali su rastom (38-43 centimetra visine i od 5 do 11 kilograma težine), ali mišićavi. Imaju sjajnu dlaku i bijele mrlje koje izgledaju kao da nose odijelo. Odlično se slažu sa svima, a posebno s djecom. Vole raditi gluposti, kao i klinci. Stručnjaci tvrde da je ova pasmina odličan izbor i za starije ljude.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.