Tko bi im odoljeo?

Bigl - slatka i inteligentna pasmina koju će poželjeti svaka obitelj

Sigurno znaš da je lik legendarnog psa Snoopyja utemeljen na pasmini bigla. No jesi li znala da se radi o jednoj od najumiljatijih i najprivrženijih pasmina općenito? Sve što o biglovima trebaš znati saznaj u nastavku.

tyler-farmer-PeYENY3mJUg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Mnogi smatraju kako popularni Snoopy iz stripa Charlesa M. Schulza uopće ne liči na bigla, međutim ovaj stripovski junak ima sve osobine pasmine: pametan je, zaigran, privržen, ponekad potpuno opušten, a ponekad juri sto na sat. Bigl kao kućni ljubimac idealan je za aktivne obitelji s djecom, ali i rekreativce koji trebaju partnera za trčanje ili druge aktivnosti u prirodi. Ovi preslatki psi jedna su od omiljenih pasmina srednje veličine u svijetu, a s obzirom da su uzgajani za lov, njih njihova njuškica vodi kroz život! Dakle, ovo su psi koji obožavaju pratiti mirisne tragove, trčati i kretati se, a u svom nastojanju da uhvate neku pticu mogu biti čak i tvrdoglavi. No, prije svega, biglovi su umiljati psi spremni na igru i maženje te su savršeni kućni psi.

Image
Kućni ljubimci iz snova

Border Collie: Pasmina za koju kažu da je najinteligentnija

Ono što odmah treba reći o ovim psima je to da oni jako vole društvo. Ako postanu usamljeni, mogu se početi ponašati autodestruktivno te neprestano zavijati i lajati. Jako vole zvuk svog glasa i ukoliko se od rođenja ne kontrolira biglova upotreba glasnica, možeš se pozdraviti sa tišinom u kući, prijateljima i gostima… Zato je bitno da ovom psu uvijek pružiš zanimaciju i obilje druženja ako ga misliš učiniti članom svoje obitelji.

U nastavku pronađi još zanimljivosti i korisnih infomacija o ovim preslatkim psićima umiljatog pogleda te odluči sama radi li se o psu koji bi se uklopio u tvoj život ili ipak ne.

Bigl – nos na četiri noge

Bigl zahtijeva vrlo ranu socijalizaciju, puno vremena u šetnji i jako puno treninga kojim ćeš od bigla, nezadrživog avanturista i lovca, napraviti bigla, kućnog ljubimca u stanu ili kući. Može se prilagoditi objema varijantama, ali ga treba naučiti na životu u stanu sa svakodnevnom rekreacijom i šnjofkajućom avanturom vani. Ukoliko imaš ideju pustiti psa u dvorište, nadamo se da shvaćaš kako je bigl pseći Houdini. Nestat će iz dvorišta bez problema. Iskopat će rupu ispod ograde, preskočiti je, pronaći neki tajni prolaz i slično. Zato su ovi psi poznati po tome što bježe od vlasnika – no to ne čine jer te ne vole, već jer im je njihov njuh naložio da slijede neki zanimljivi trag. Izrazito su inteligentni i odlični u rješavanju problema koji se nađu pred njima. Bigl mora svaki dan istraživati mirise u šetnji i pratiti tragove. Zamisli to kao križaljku, ovaj pas mora svaki dan ispuniti jednu da bi bio fokusiran i razvijao inteligenciju.

shimmer fallback

Izgled pasmine

Bigl je pas srednje veličine, može biti u dvije osnovne varijante (obje varijacije se mogu dogoditi kod štenaca u istom leglu): manji tip bigla ima visinu od 30-ak centimetara do ramena, a veći bigl do 40 cm i pri tome može težiti do 18 kg. Mišićavi su, a iako imaju kratke noge – izrazito su brzi. Najpoznatija karakteristika su njihove klempave uši. Priznate su sve boje osim boje smeđe kože. Najčešće su dvobojni u kombinacijama: smeđa/bijela, crvena/bijela, žuta/bijela, a postoji i trobojna kombinacija crne, smeđe i bijele. Prema standardu ova pasmina uvijek mora imati bijeli vrh repa. Njihovo krzno ne zahtijeva puno održavanja, ono je kratko i ne propušta vodu. Bigl je po prirodi opremljen na sve vremenske uvjete. Imaju nešto veću glavu od ostatka tijela na kojoj se ističe velika široka njuška koja mu daje šarm. Bigl ima duži vrat kako bi mogao pratiti tragove njuškom koja istražuje tik uz pod.

shimmer fallback

Čime zadovoljiti apetit bigla?

Bigli jako vole klopati. Koliko tvoj pas mora pojesti ovisi o njegovoj veličini, dobi, metabolizmu i aktivnosti. Bigl se kao aktivan pas nikako ne bi smio udebljati. Bigl je kradljivac hrane, jest će i iz smeća. Ima nezasitan apetit. Znamo da je presladak, ali moraš odoljeti stalnom davanju poslastica. Ukoliko se udeblja, njegova težina će opteretiti kralježnicu i zglobove, a to nije mali problem. Kod prehrane ćeš više morati trenirati sebe, nego njega – jer ovi psi stalno žicaju, a njihovom je umiljatom pogledu ponekad teško odoljeti i reći ne.

Ukoliko pas postane predebeo, može razviti herniju diska. Toj su bolesti posebno skloni, kao i ataksiji, neurološkoj bolesti koja upalom leđne moždine i sive tvari u moždanom deblu uzrokuje smetnje pri kretanju. Skloni su upalama ušiju koje moraš redovito čistiti, a oči su sklone glaukomu, distrofiji rožnice i atrofiji mrežnice.

Najbolje je hraniti biglove hranom provjerenog proizvođača obogaćenom vitaminima i nužnim mineralima, a tu i tamo svog psa možeš počastiti i ukusnom domaćom juhom. Samo pazi da svog bigla ne hraniš začinjenom hranom, jer su začini koje ljudi konzumiraju, za pse praktički otrov.

shimmer fallback

Najvažnije od svega - biglu treba puno ljubavi

Kao i svakom kućnom ljubimcu, i biglovima treba puno pažnje, ljubavi i maženja. Ako mu ti i tvoja obitelj poklonite svoje srce možete biti sigurni da će on uzvratiti istom mjerom. Dakle, radi se o aktivnom psu koji voli društvo, dobro se slaže s ostalim životinjama i djecom te ga je lako naviknuti na život u stanu. Bigla nije teško održavati sretnim, a ako se odlučiš da upravo jedan sladak primjerak ove pasmine postane tvoj ljubimac - sigurni smo da nećeš požaliti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.