Poruke naše podsvijesti

Sanjaš kuću u kojoj si odrasla? Evo što to zapravo znači

Kuća u kojoj smo proveli djetinjstvo čest je motiv naših snova - no, je li u pitanju samo nostalgija ili nešto više? Tumači snova otkrit će ti pravo značenje ovog moćnog simbola

profimedia-0295637558.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Općenito govoreći, kuće u snovima obično znače strukturu i ukupnost našeg života. U narodu se vjeruje kako kuća ili zgrada u snu predstavljaju našu budućnost - a stanje u kojem je građevina govori o tome što nas čeka u životu.


U tom smislu, kupnja kuće najavljuje velike promjene koje nam predstoje, dok gradnja kuće predviđa kako onog tko ima takav san očekuje izazovno vrijeme. S druge strane, sanjati da imamo vlastiti dom svakako je dobar znak - naš nam san želi poručiti kako su brige koje su nas mučile u posljednje vrijeme bile bezrazložne te da možemo očekivati harmoničan obiteljski život.

Image
Foto: Pixabay

Dakako, stručnjaci za snove upozoravaju kako samo osoba koja sanja može doista interpretirati svoj san, jer iako postoje univerzalni simboli (na koje se odnose narodne sanjarice) i arhetipovi, san je individualna poruke naše podsvjesti koja 'govori' samo nama poznatim jezikom.

Image
Foto: Pixabay

Kuća kao simbol ličnosti


Prema psihoanalitičarima, kuća u snovima predstavlja nas same - i to ne samo našu sviejst, već i podsvijest - naime, podrumske prostorije predstavljaju upravo taj dio naše ličnosti, a potkrovlje simbolizira skrivene uspomene. Svaka soba simbolizira neki aspekt naše osobnosti: kuhinja znači transformaciju, kupaonica čišćenje, ali i samoizražavanje, a nove i neotkrivene sobe predstavljaju još neistražene dijelove naše ličnosti.

Image
Horor u režiji naše podsvijesti

Noćne more: zašto nas muče i u odrasloj dobi te što nam poručuju

Odnos s roditeljima

No, što je sa snovima obiteljske kuće - one koju smo nekoć doživljavali kao dom? San o roditeljskoj kući u kojoj smo odrasli nije rijetkost, a često se zna i ponavljati, baš zato što je tipičan simbol. Takvi se snovi zapravo, prema tumačima snova, odnose na naša pitanja o pripadnosti. Pažnju treba obratiti ne samo na to u kakvom je stanju sama kuća u snu, nego kakav nam osjećaj budi boravak u njoj. Naime, kuća našeg djetinjstva predstavlja naše mjesto u svijetu, točnije ideju o tome kako ga sami trenutačno doživljavamo. U našem se domu u snovima obično osjećamo sigurno i zaštićeno, a možda je to upravo ono što nam na javi nedostaje.


Image
Foto: Pixabay

Prema riječima psihologa, obiteljska kuća je snažan simbol. Ako je san pozitivan, u smislu prisjećanja na sretne trenutke iz djetinjstva, ovo govori u prolog tome da se osoba još uvijek osjeća vrlo povezano i blisko sa svojim roditeljima.

U rijetkim slučajevima snovi vezani za dom mogu biti u vezi s negativnim iskustvima i uzrokovati strah ili osjećaj nesigurnosti. Takvi su snovi poticaj naše podsvijesti da se pozabavimo traumatičnim iskustvima iz naše prošlosti koje još nismo razriješili. Roditelji u ovakvom snu predstavljaju našu vezanost za 'stare' načine razmišljanja koji nam više ne koriste i s kojima trebamo prekinuti kako bi se iznova pronašli i krenuli naprijed.

Image
Foto: Pixabay

Zato, ako sanjamo da je kuća naših roditelja uništena, ovo zapravo može značiti i da se nastojimo osloboditi nekih nametnutih vrijednosti i pravila, dok san o kući koja gori može predstavljati san o osobnoj transformaciji i istinskom odrastanju.


Možda će te zanimati

Image
ŽENSKO ZDRAVLJE

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se suočavaju žene u 40-ima

Image
ZIMSKA BEAUTY RUTINA

Njega stopala važna je i u zimskim mjesecima – ovo su kreme za njegu koje volimo