Zahtijevaju brigu i pažnju

Ljubimci nisu igračke: Pet pitanja koje si trebaš postaviti prije nabave psa

O nabavci psa treba dobro razmisliti jer bi novi četveronožni prijatelj mogao okupirati tvoj život i tražiti od tebe strpljenje, brigu i ljubav. I tako niz godina. Zato se prije konačne odluke obavezno zapitaj ovih nekoliko pitanja…

profimedia-0282346663.jpg
Foto: Profimedia.hr

Odluka o nabavci psa obično ne ide preko noći. Barem ne bi trebala. Iako djeca vrlo rano izraze želju za kućnim ljubimcem, to ne znači da im trebaš ispuniti tu želju. I samci često požele nabaviti četveronožnog prijatelja jer misle da će im to uljepšati svakodnevicu.

U pravu su – jedna studija iz 2009. pokazala da se ljudima povećava razina oksitocina nakon vremena provedenog sa psima. To znači da je pas sjajno društvo za osobe koje se osjećaju usamljeno, a uz to, velike su šanse da ćeš uz ljubimca biti fizički aktivnija – posebice dok je pas štene pa zahtijeva trud, kvalitetnu socijalizaciju, ali i trening. Četveronožni prijatelji donose mnoge prednosti tijekom djetetova odrastanja – uz psa dijete uči važne životne lekcije i razvija osjećaj odgovornosti. I ne samo to – znanost kaže da vlasnici psa duže žive.

Image
Iznimno su talentirani

Odani, poslušni i neodoljivi: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina pasa

Psi doista mogu upotpuniti život tebe i tvoje obitelji. No, to ne znači da bi ga trebala nabaviti bez razmišljanja. Prvo trebaš razmisliti imaš li uopće preduvjete za posjedovanje psa i uklapa li se on u dugoročni plan. Tek kad si potvrdno odgovoriš na to pitanje, možeš početi razmišljati o pasmini, hoćeš li ga udomiti ili kupiti i tako dalje.

shimmer fallback

No, vratimo se korak unatrag. Ovo je šest pitanja koje bi si trebala postaviti prije konačne odluke da je vrijeme za ljubimca.

Kakva ti je financijska situacija?

Psi nisu igračke. Oni zahtijevaju angažman vlasnika, a to znači i da pas košta. Jasno, odlučiš li se na udomljavanje – na što te potičemo – uštedjet ćeš više stotina eura. No, to troškovi ne staju u času kad psa dovedeš kući. Hrana, sterilizacija/kastracija, cjepiva, odlasci veterinaru, igračke, prostor u kojemu će pas boraviti... Sve su to stavke o kojima treba voditi računa prije konačne odluke. Nije poželjno nabavljati psa u trenutku kad jedva spajaš kraj s krajem ili ako nisi u stanju podmiriti troškove brige oko psa. A ti troškovi često uključuju i odlaske u salon za uljepšavanje.

shimmer fallback

Uklapa li se pas u tvoj stil života?

Ovo je pitanje ključno. O njemu dvaput razmisli. Možda ti je primamljiva ideja o četveronožnom društvu, no ako cijele dane radiš ili često putuješ, vjerojatno nećeš imati dovoljno vremena za psa. Pas je živo biće i nije poželjno niti je fer prema bilo kojem živom biću da je od jutra do mraka samo u stanu. Osim toga, vlasnici pasa nekoliko puta dnevno trebaju odlaziti u kvalitetnu šetnju – bez obzira pada li kiša ili je 5 ujutro. Poanta je da ne nabavljaš psa ako ni sama ne znaš kad bi pronašla vrijeme za ovakvu vrstu obaveze.  S druge strane, odluka o nabavci štenca mogla bi biti puno lakša ljudima s fleksibilnim radnim vremenom, umirovljenicima ili onima koji rade od kuće.

shimmer fallback

Kakve su ti prostorne mogućnosti?

Prije nabave psa treba razmisliti imaš li uopće adekvatan prostor za ljubimca. Za manje stanove bolji su izbor manje pasmine, dok će ljudi s okućnicama u tom pogledu imati manje problema. Osim toga treba razmisliti o izboru odgovarajuće pasmine ovisno o životnom stilu, primjerice, u ovom tekstu možeš pronaći više o pasminama savršenima za obitelji s djecom. Dakle, realno sagledaj svoje mogućnosti, navike i uvjete. Osim toga, na vrijeme s ukućanima dogovori gdje će pas spavati, hoćete li ga puštati na krevet i tko će ga kada šetati. O tim pravilima razmisli na vrijeme kako biste izbjegli sukobe, ali i izbjegli zbunjivanje psa.

shimmer fallback

Imaš li dovoljno vremena za kvalitetan trening?

Pas uvijek zahtijeva trud, ljubav i posvećenost, no najviše ćeš mu se trebati posvetiti tijekom dresure. Kvalitetna dresura odgovoran je posao jer utječe na to kako će se tvoj ljubimac ophoditi s ljudima i ponašati. Također, trebat će vremena dok se pas ne nauči neke osnovne stvari, poput obavljanja nužde ili ostajanja kod kuće bez drugih ukućana – što znači da prvi tjedni sa psom mogu biti izuzetno izazovni i stresni. Potrebna je posvećenost vlasnika i sigurnost da je baš sada pravi trenutak za nabavu psa.

shimmer fallback

Štene ili stariji pas?

Štenci bi ti na početku mogli 'ispiliti' živce. Slikovito rečeno, ti ih trebaš odgojiti i naučiti kako da se ponašaju. "Štenci možda nisu najbolji izbor za nekoga tko je zaposlen i ne može odvojiti vrijeme dovoljno vremena da bi odgojio poslušnog i dobro socijaliziranog odraslog psa", kaže veterinarka dr. Heidi Cooley. S druge strane, prema Cooley, stariji pas je neovisniji iako i to varira s obzirom na to u kakvim je uvjetima pas odrastao.

shimmer fallback

U svakom slučaju, ljubimac niz godina traži ljubav, vrijeme, strpljenje i posvećenost, a ako si svjesna svih navedenih stavki i uvjerena si da je dobar trenutak za psa, samo naprijed. Vratit će ti se dvostruko!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.