Sve je u govoru tijela

Guranje njuškicom, lizanje ili krivljenje glave: Što ti tvoj pas želi reći?

Mnogi ljubitelji životinja i vlasnici kućnih ljubimaca nebrojeno su puta poželjeli da mogu razgovarati sa svojim psom. No, iako ne možemo sa svojim četveronožnim ljubimcima pričati, možemo ipak dokučiti što nam svojim govorom tijela žele reći. Evo i kako

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Kao male smo čitale priču o „Dr. Dolitleu“, a i same smo mnogo puta zamišljale što bi nam naši psi mogli poručiti kada bi imali dar ljudskog govora. Sigurne smo da bi prvi razgovor s našim ljubimcem protekao u ozračju sreće i veselja te izražavanja najnježnijih emocija, no s obzirom da će takav scenarij ipak ostati samo plod mašte, odlučile smo saznati kako i na koji način i bez jasnog govora pročitati emocije i stanja pasa.

Image
Dnevna doza šećera

Najslađe njuške: psi koje moraš 'zapratiti' jer će ti garantirano popraviti dan

Naime, psi imaju svoj način da razgovaraju s nama i sjajni su komunikatori. Govor tijela im je jasan. Određeni pogled, držanje ili pokret govore nam što žele, trebaju ili planiraju učiniti. Evo nekoliko smjernica za čitanje i razumijevanje govora tijela tvojeg psa.

Ležanje na leđima

Ovo je najopušteniji položaj za spavanje među psima: trbuh i grlo ostaju nezaštićeni, a to su najosjetljiviji dijelovi tijela. Ako tvoj kućni ljubimac spava na leđima, to znači da ti u potpunosti vjeruje i osjeća se ugodno s tobom. Ali, to također može značiti da je psu vruće ili da se stvarno umorio tijekom dana. Ako tvoj pas često odabire ovaj položaj, to znači da se osjeća samouvjereno i lako se prilagođava različitim uvjetima.

Image
Foto: Unsplash

Dahtanje

Psi dahću kad su uzbuđeni, kada im je vruće ili kad su aktivni. Dahtanje se smatra normalnim ponašanjem psa te se ne smatra nenormalnim ili zabrinjavajućim. Dahtanje je primarni način održavanja tjelesne temperature pasa. Ako se "pregriju" nakon vježbe ili tijekom vrućeg ljetnog dana, psi će pokušati regulirati temperaturu dahtanjem. Takvo ponašanje je logično i ne bi trebalo biti razlog za brigu - daj psu malo vode i pobrini se da ima sjenovito mjesto na kojem može leći i odmoriti se. Isto tako, ako je pas jako uzbuđen može početi dahtati, što je također normalna reakcija. No, postoji i opcija teškog dahtanja koje može biti znak za uzbunu. 

Image
Foto: Unsplash

Kako bi razumjela nenormalno ponašanje, prvo bi trebala razumjeti kako izgleda normalno dahtanje. Prosječni pas u jednoj minuti ima između deset i trideset udisaja - što je pas veći, to sporije može disati. Ako razumiješ disanje svog psa, lako bi trebala razlikovati normalno dahtanje od nenormalnog. Teško dahtanje je različito i možeš ga uočiti ako pas počne dahtati bez očitog razloga. Ako se to počelo događati kada pas nije trčao ili bio na suncu, to bi mogao biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Teško dahtanje obično je brže, oštrije i glasnije od uobičajenog dahtanja. Ako primijetiš da tvoj pas diše na ovaj način – svakako se uputi veterinaru.

Položaj repa

Iako je iz repa psa najlakše saznati kako se on osjeća, zapamti da mahanje repom nije uvijek znak sreće. Naime, opušteni pas drži rep u neutralnom položaju. Kada je rep zataknut između nogu, pas je pod stresom, u strahu ili tjeskoban. Ako je pas uzbuđen, brže će mahati repom. Uznemiren ili agresivan pas podići će rep iznad razine kralježnice. Na ovaj način pas pokazuje dominaciju i samopouzdanje. Vjeruje se da se na ovaj način psi čine većim i opasnijim.

Osim po samom položaju repa, mnogo možeš saznati i iz same pseće dlake. Agresivni ili vrlo uzbuđeni pas imat će podignutu dlaku duž leđa. To se naziva piloerekcija. Podignuta dlaka na leđima psa se može vidjeti i kad se pas uznemiri. Kad je pas pod stresom ili uplašen, linjat će se više nego uobičajeno.

Image
Foto: Unsplash

Guranje njuškicom

Vjerojatno si doživjela da te tvoj pas ponekad gura njuškicom ili ti zabija glavu u tijelo. Stručnjaci tvrde da je to jedan od mnogih načina na koje nam psi pokazuju koliko nas vole - cijelim srcem. Naime, psi imaju mirisne žlijezde na licu pa kad te pas gurne glavom, označava te svojim mirisom kako bi signalizirao drugim psima da se drže dalje – jednostavno rečeno, označava te kao svoju osobu. Takvo ponašanje te označava kao teritorij tvog psa, što znači da mu se jako sviđaš. Nježno gurkanje i lizanje također može biti iskaz pseće ljubavi, kao i nježan dodir dok zajedno odmarate na kauču. Naime, psi imaju predispoziciju da se u leglu međusobno dodiruju i tako si pokazuju osjećaje privrženosti, pa kada to čini s tobom govori ti da si član njegovog čopora.

Image
Foto: Unsplash

Naginjanje glave na jednu, pa na drugu stranu

Svi smo vidjeli psa koji naginje glavu – uglavnom u holivudskim filmovima kao znak da nešto ne razumije – no zašto to psi zapravo rade? Iako je kompletno obrazloženje naginjanja glave u pasa još uvijek nepoznanica, pretpostavlja se da zapravo psi na taj način pokušavaju čuti govori li se o nečemu što vole ili žele. Neki stručnjaci smatraju da psi naginju glavu jer se nadaju da bi mogla uslijediti aktivnost koju vole.

S obzirom na to da mogu razumjeti neke riječi ljudskog jezika, kao i ton glasa, psi koji naginju glavu vjerojatno se koncentriraju na ono što bi moglo značiti početak neke omiljene aktivnosti. Psi tako znaju nagnuti glavu kad im počnemo govoriti o šetnji ili igri u parku.

Ključ ovog simpatičnog psećeg ponašanja je u tome kako psi čuju. Oni imaju pomične uši, a mozak im je sposoban osjetiti i najmanju razliku između trenutka primanja zvuka u oba uha. Psi tako i vrlo malim pomakom glave lakše mogu odrediti udaljenost izvora zvuka. Ukratko, kad pas nagne glavu, zapravo pokušava točno odrediti izvor nekog zvuka i što će on za njega posljedično značiti.

Image
Foto: Unsplash