Savjeti kako spakirati planinarski ruksak

Kada nemate dovoljno mjesta za ponijeti sve što vam je potrebno, morate se prilagoditi situaciji i staviti sve ono što vam je nužno u što manje prostora - evo kako spakirati planinarski ruksak

Savjeti kako spakirati planinarski ruksak

Ako ste ljubitelj planinarenja ili putovanja na kraće relacije, ili pak one nešto udaljenije, ali koristite jeftine načine prijevoza, morate misliti na prtljagu. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako spakirati ruksak.

ImageSpakirati ruksak često je prava umjetnost, jer prirediti i prilagoditi ga za određenu turu nije baš tako jednostavno. Osim onog što je neophodno u njemu imati, važan je i raspored koji direktno utječe na udobnost i sigurnost prilikom hodanja. Ruksak je dio vas koji vas ne smine nipošto žujati, a ni biti pretežak da ne možete hodati.

Evo kako spakirati planinarski ruksak 
Prije pakiranja, najvažnije je opremu organizirati po kriteriju težine (lagane, srednje teške i teške stvari) ili namjene (hrana, rezervna odjeća, tehnička oprema). 
Te stvari onda grupirajte u vrećice da biste ih lakše pronašli i zaštitili od kiše.

Ruksak mora biti uravnotežen, što znači lakše hodanje, a stvari moraju biti složene po kriteriju namjene da ne biste previše kopali po ruksaku.

Jedno zlatno pravilo kada razmišljate kako spakirati ruksak je da imamo stvari koje najčešće koristimo po manjim džepovima, u kapi ruskaka: krema za sunce, naočale, zemljovid, čeona svjetiljka itd. Novčanik, mobitel i ključevi trebali bi vam biti pri ruci, a opet dobro zaštićeni.
Ako vaš ruksak ima unutrašnji džep ispod kape, to je možda i najspretnije rješenje za dragocjenosti.

Počnite sa stvarima koje idu na dno. Ne smiju biti preteške; rezervna odjeća, ručnici, vreća za spavanje. Mekano dno pomoći će vam amortizirati moguće udare sile ako se dogodi da padnete.
Najteže stvari stavite visoko između lopatica i blizu kralješnice. Tu neka bude glavnina hrane, tehnička oprema i ona za kuhanje na višednevnim turama. Ako imate prazninu, popunite manjim predmetima. Majicu ili košulju možemo ugurati u unutrašnjost kacige, a tako možete zaštititi i osjetljivije stvari.
Stvari koje ne možetestaviti unutar ruksaka pričvrstite izvana.

Ako malo bolje razumijemo prirodu ili planine, naš ruksak je naš prijatelj na putovanju i naravno, s s obzirom na vrijeme provedeno na putu, koje može potrajati morate znati kako spakirati ruksak.