Popularnost ovog napitka svakim se danom povećava, a glavni razlog tomu su njegova brojna ljekovita svojstva. .
Ako ne znate kako napraviti domaći kefir evo nekoliko zgodnih savjeta koji će vam u tome pomoći.
Napravljen kod kuće, s biranim mlijekom, nezamjenjiv je i neusporediv s kupljenim kefirom. Kefir je fermentirani napitak od mlijeka i kefirnih zrnaca.Domaći kefir uzgojen od zrnaca tibetanske gljive ima brojna ljekovita svojstva.
Kefir je gljiva koja se lako razmnožava, a nakon nekog vremena možete je pokloniti prijateljima i time učiniti dobro djelo, ali prethodno s njima podijelite i savjet kako napraviti domaći kefir
Kefirna zrnca još se nazivaju i kefirnom gljivom ili tibetanskom gljivom.
Izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču. Ta kefirna zrnca sadrže mikroorganizme koji su potrebni kako bi se mlijeko fermentiralo u kefir.i Stoga igraju glavnu ulogu u pripremi kefira, jer sadrže
Dakle, kako napraviti domaći kefir?
Za pripremu domaćeg kefira trebat će vam staklenka u kojoj ćete raditi kefir, mlijeko i kefirna zrnca.
U staklenku ulijte nepasterizirano punomasno mlijeko po želji (kravlje, ovčje, kozje…) te mu dodajte jednu žlicu kefirnih zrnaca.
Za nešto jači kefir, možete staviti dvije žlice kefirnih zrnaca.
Zatvorite staklenku papirnatom salvetom ili gazom te ostavite da tako odstoji od 12 do 24 sata. Za najbolji učinak ostavite da odstoji jedan dan.
To je osnovni savjet kako napraviti domaći kefir,
Prilikom fermentacije kefir ne bi smio biti na izravnom svjetlu, a temperatura bi trebala biti viša od 20 stupnjeva.
Preporučuje se da prva tri napitka kefira bacite jer su obično prejaka i prekiselog okusa.