Volite bademovo mlijeko, a u trgovini ga jednostavno smatrate preskupim?
Evo savjeta za vas kako napraviti bademovo mlijeko u kućnoj radinosti.
Bademovo mlijeko je najzastupljenije biljno mlijeko i najveća rastuća industrija mlijeka u svijetu poslije kravljeg.
Kako napraviti bademovo mlijeko?
Za to su vam potrebni samo sirovi bademi i filtrirana voda, a ono "najteže" što se tiče pripreme je zapravo čekanje.
Jednu šalicu (140 grama) sirovih badema isperite pod mlazom vode, stavite ih u posudu i prelijte hladnom vodom.
Pustite da odstoji barem osam sati ili najbolje ostavite ih tijekom noći.
Ujutro, bademi će nabubriti a voda će postati bjelkasta.
Nakon toga ocijedite bademe i stavite ih u blender pa dodajte 1 litru filtrirane vode i blendajte oko jedne minute.
Dobivenu smjesu nakon blendanja procijedite kroz gazu ili gustu cjediljku.
Većina mlijeka će samo proći kroz gazu a ostatak dobro iscijedite.
Mlijeku dodajte začin po želji (npr. ekstrakt vanilije) pa ga promiješajte pjenjačom.
Sada kada znate kako napraviti bademovo mlijeko kod kuće, preostaje vam samo da ga prelijete u staklenku i čuvate u hladnjaku.
Ovako pripremljeno bademovo mlijeko je gušće, a i jeftinije od onoga kupljenog u trgovini.