Savjeti kako fotografirati maglu

Pravila kako fotografirati maglu su ista kao i za sve fotografije godišnjih doba, no ipak treba podsjetiti na neke detalje na koje treba pripaziti jer su tipični za maglu

Savjeti kako fotografirati maglu

Za fotografije magle kao i kod svih jesenjih fotografija, koje su najvlažnije u fotografiji, treba paziti na neke detalje. Prvo pravilo je da ako vaš fotoaparat nije otporan na vremenske uvjete poput kiše, vlage ili hladnoće potrebno ga je pravilno zaštiti. Kada ulazite iz hladnog u toplo pripazite na kondenzaciju kamere.

Ako vas uhvati tračak kreativnosti, uz maglu se lako naprave  mistične i pomalo tmurne fotografije, pa evo nekoliko detalja o tome kako fotografirati maglu.

Magla je idealna scenografija i odlična podloga za siluete. Ako želimo fotografirati siluetu u magli, ekspoziciju podesimo tako da svjetlo mjerimo na svjetlu pozadinu tako da nam objekt koji fotografiramo ostane taman tj samo silueta.

Magla se često može pronaći uz jesenske motive i možemo je koristiti na svim poljima fotografije, od macro (inje i mraz), ulične (ljudi sakriveni pod kišobranima) do naravno pejzažne fotografije (šume su prepune magle). Na nama je samo da se odlučimo kojim smjerom krenuti tj. kliknuti.

Fotografije na kojima je magla su posebno atraktivne pogotovo ako ste u mogućnosti fotografirati u ranim jutarnjim satima i ako maglu možete uhvatiti na vodenim površinama, kao što su rijeke i jezera. Za ovo fotografiranje koristimo opremu poput predleća, makro-objektiva, ili makro prstenova, stativ ili monopod su isto tako dobrodošli kako bi nam fotografije bilo što oštrije da biste uhvatili detalje koji izviru iz magle. 

Tko voli fotografiju poseban mu je užitak fotografirati prirodu koristi jutarnju maglu tijekom hladnijih godišnjih doba kako bi stvorio dramatične efekte. Ponekad nije potrebno imati iskustvo i biti profesionalni fotograf da biste dobili prekrasnu fotografiju magle, stoga možete kreirati i neka svoja pravila kako fotografirati maglu.

Prije svega, postanite promatrač vremenskih prilika i kad sljedeći put kad bude gusta magla, uronite u nju kako biste stvorili čarobne slike. 

Savjeti kako fotografirati maglu za bolje snimanje magle i izmaglice

Magla će smanjiti količinu svjetlosti koja će doprijeti do vašeg objektiva, pa je preporučljivo koristiti stativ da biste sebi oštrim slikama osigurali fotografiranje pri malim brzinama okidanja.
Magla se ne može lokalizirati, zato budite spremni za preseljenje na drugo mjesto ako ukaže potreba. Postanite lovac na maglu. Ako je pregusto, pronađite brdo s kojeg ćete imati pogled na maglu ili se krećite uz nju i pronaći ćete povoljnije uvjete.