Savjeti i tajne za čuvanje suhih kolača

Znate li koji su najvažniji savjeti kada je čuvanje suhih kolača u pitanju?

Savjeti i tajne za čuvanje suhih kolača

Preporuka je kolače, kao i većinu slastica konzumirati svježe pečene, no često se dogodi da se ne pojedu svi, a ponekad se nema dovoljno vremena da bi se ispekla veća količina svježih suhih kolača na vrijeme pa je stoga dobro biti upućen u tajne za čuvanje suhih kolača.

Ako vam se pojavio višak suhih kolačića nakon veće obiteljske proslave i sada se pitate da li ih pohraniti u zamrzivač i koliko ih tako možete čuvati, prva preporuka je da ih se čuva u zatvorenim limenim ili kartonskim kutijama, uz jednu otvorenu kesicu vanilin šećera.

Medenjake i paprenjake treba sortirati po vrsti i čuvati u dobro zatvorenim limenim kutijama do 4 tjedna.

Kekse od prhkog tijesta (čajna peciva, sitni kolači, vanilin kiflice) čuvajte u dobro zatvorenim limenim kutijama do 3 tjedna.

Slastice od bjelanjaka (poljupci, makroni, zvjezdice s cimetom) čuvajte u zatvorenim kartonskim ili limenim kutijama do 2 tjedna, a biskvite u limenim kutijama na hladnom mjestu 8-10 dana.


Kao druga preporuka dolazi zamrzavanje. To je još jedan od načina za čuvanje suhih kolača, a to je najbolje napraviti tako da ih spremite u hermetički zatvorenu posudu i tako zamrznete, a tako spremljene suhe kolače čuvate maksimalno do 6 mjeseci. 
Suhe kolačiće jednostavno spremite u vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu i pohranite u zamrzivač. 

Prije konzumacije kolače izvadite iz vrećice i ostavite barem sat vremena na sobnoj temperaturi da se odlede.

Slatki kruh tako možete čuvati zatvorenog u aluminijsku foliju ili u vrećicama za zamrzavanje na suhom i tamnom mjestu, do 5 tjedana.


Metalne su kutije idealne za čuvanje suhih kolača . Tako kolač neće poprimiti mirise hladnjaka i neće se osušiti.