IZMEĐU STVARNOSTI I SNA

Vodič kroz Veneciju: Što vrijedi vidjeti i koja jela obavezno treba probati?

Venecija nije samo destinacija, ona je osjećaj — grad gdje se povijest, umjetnost i melankolija stapaju u jedinstvenu priču ispričanu šaptom valova i odjekom starih kamenih zidova

Venecija
Foto: Pexels

Okusi Venecije: Što jesti?

Venecijanska kuhinja, pod snažnim utjecajem mora i povijesnih trgovačkih puteva, razlikuje se od ostatka Italije. Naglasak je na svježoj ribi i plodovima mora, riži, palenti te začinima s Istoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijaliteti koje moraš probati:

  • Cicchetti: Venecijanska verzija tapasa – mali zalogaji koji se poslužuju u bacari (tradicionalnim vinskim barovima). Probaj sarde in saor (slatko-kisele srdele s lukom, pinjolima i grožđicama), bacalà mantecato (kremasti namaz od bakalara poslužen na palenti), polpette (mesne ili riblje okruglice) i razne morske plodove. Cijene se kreću od €1 do €3 po komadu.
  • Bigoli in salsa: Deblji špageti (bigoli) u umaku od pirjanog luka i slanih inćuna. Jednostavno, a iznimno ukusno.
  • Risi e Bisi: Kremasti rižoto s mladim graškom, tradicionalno jelo koje se nekad nudilo duždu na dan sv. Marka.
  • Risotto al nero di seppia: Crni rižoto obojen sipinim crnilom, intenzivnog morskog okusa.
  • Fritto Misto: Mješavina prženih morskih plodova i sitne ribe iz lagune – hrskavo i neodoljivo.
  • Fegato alla Veneziana: Teleća jetrica tanko rezana i pirjana s puno luka, često poslužena s palentom.
  • Moleche: Mekani rakovi iz lagune, prženi (fritte) ili punjeni (col pien), sezonski specijalitet.

Ne zaboravi na deserte poput fritole (fritule, posebno popularne tijekom Karnevala), tiramisu (koji navodno vuče korijene iz regije Veneto) ili buranelli (suhi keksi s otoka Burano). Uz jelo popij čašu lokalnog vina (ombra) poput Prosecca ili Soavea, ili probaj popularni Spritz, aperitiv koji potječe upravo iz ove regije.

Image
Foto: Pexels

Gdje jesti?

Za autentično iskustvo potraži male osterie i bacare izvan najturističkijih ruta, gdje jedu lokalci. Neka od preporučenih mjesta koja se često spominju uključuju Ca’ D’Oro alla Vedova (poznati po polpettama i tradicionalnim jelima), Il Paradiso Perduto (živa atmosfera, obilne porcije morskih plodova), Ostaria al Diavolo e L’acquasanta (izvrsni dnevni specijaliteti i domaći kolači) ili Al Timon u četvrti Cannaregio. Za cicchetti posjeti Osteria al Portego ili Vino Vero. Važno je napomenuti da neka tradicionalna mjesta primaju samo gotovinu i preporučljivo je rezervirati stol unaprijed, posebno za večeru. Možeš se pridružiti i vođenoj gastronomskoj turi za dublje upoznavanje lokalne scene.

Image
Foto: Pexels

Venecija je grad koji budi sva osjetila. Njezina jedinstvena ljepota, bogata povijest i izvanredna gastronomska ponuda čine je destinacijom koja ostaje u srcu dugo nakon odlaska. Dopusti da te očara i prepusti se njezinim čarima i okusima.

Image
GRAD KONTRASTA

Upoznaj Napulj: Grad u kojem se spajaju kaos, ljepota i talijanski šarm

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/3