Jer more nije jedina opcija

Oaze osvježenja: Najljepša hrvatska jezera na kojima se možeš kupati

Tko kaže da se rashladiti tijekom ljetnih sparina možemo samo u moru? Postoje i druge zanimljive opcije - poput kupanja u prekrasnim jezerima

todd-quackenbush-AmlkxHrYsio-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Mnogi na spomen ljeta automatski krenu razmišljati o planiranju godišnjeg odmora na moru, no sve je popularnija opcija i odlazak u kontinentalne krajeve ili pak planine. Mnogi tako žele odmor provesti u Alpama ili pak u planinskim lancima Bosne, a neki se pak odlučuju spas od sparine potražiti u lijepim rijekama ili jezerima Lijepe Naše. Često podcijenjena, slatka voda može pružiti odlično osvježenje i okrijepu tijekom ljeta, a prekrasna jezera i rijeke kojima obiluje naša domovina šteta je ne iskoristiti u tom smislu.

Image
Carstvo tirkizne boje

Kao na Maldivima: Hrvatske plaže s kristalno plavim morem

I dok se o riječnim odmaralištima na Mrežnici, Korani i Kupi često piše, a ona su svake godine sve popularnija i popularnija, sada je došlo vrijeme da ti predstavimo i neka jezerska odredišta, a na kojima možeš potražiti spas od ljetne žege. S lijepo uređenim plažama i šetalištima, bistrom vodom i brojnim obližnjim atrakcijama, jezera u nastavku odlična su alternativa moru. Svakako im pruži šansu - možda te iznenade svojom ugodnom temperaturom vode i prirodnom ljepotom.

Vransko jezero

Vransko jezero je poznati hrvatski Park prirode, a svojom površinom od 30 četvornih kilometara najveće je prirodno slatkovodno jezero u Hrvatska. Ovo je jezero posebno jer se sama razina jezera nalazi iznad razine mora, dok je tlo, odnosno dno jezera ispod razine površine mora. Samo jezero je odvojeno od mora uskim pojasom kopna, a duboko je od 2 do 6 metara te se nalazi u neposrednoj blizini Jadranske magistrale na pola puta između Zadra i Šibenika.

Dakle, najbolji pristup jezeru je iz mjesta Pakoštana ili grada Vrane, a u blizini se nalazi i popularno odmorište Biograd na moru. Ukoliko dakle ljetuješ ili prolaziš ovim središnjim dijelom Dalmacije ovog ljeta, a još nisi imala priliku posjetiti Vransko jezero – svakako ga stavi na svoju listu prioriteta.

Naime, ovo jezero može se pohvaliti iznimnim bogatstvom podvodnog svijeta, pa je raj za ribiče. Uz to, ovdje možeš promatrati i brojne ptice, od kojih su neke zaštićene vrste, a i sama voda jezera lijepo će te osvježiti za vrijeme ljetnih sparina. Moguće je iznajmiti i brodić, kao i kupiti ribičku dozvolu za jedan dan.

Modro jezero

Modro jezero je po svojoj ljepoti poznato i van granica naše države. Poznato po kristalno plavoj boji vode, mijenja svoju dubinu ovisno o sušnim razdobljima, a na jezeru se osim u osvježavajućem kupanju može uživati i u vožnji kajaka. Ovo je inače krško jezero smješteno pored Imotskog, a smatra se jednim od najljepših hrvatskih jezera. Smješteno ispod impozantne klisure na kojoj se nalazi utvrda Topana, ovo jezero djeluje kao da je ispalo iz bajke, a svakako ga trebaš posjetiti barem jednom u životu.

Na ovom se jezeru, koje je turistički jako popularno, posebna briga vodi o kvaliteti vode i urednosti plaža. Kako se samo jezero nalazi u blizini grada, sve što ti može zatrebati po pitanju hrane i pića bez problema ćeš pronaći u samoj blizini jezera, a uz to je dobro znati i da se na Modrom jezeru vrlo često organiziraju sportski turniri. Zvuči kao atraktivna lokacija, zar ne?

Jezero Čabraji

Ako pak tražiš jezersku oazu mira i zelenila u kojoj bi se ohladila u kontinentalnom dijelu Hrvatske, tu je i slavno umjetno jezero Čabraji, a koje se nalazi 10-ak kilometara od Križevaca. Površine oko osam hektara, ovo veliko jezero odličan je bijeg u prirodu za sve one koji ne uživaju u moru. Temperatura vode ljeti dostiže oko 25 stupnjeva, što je idealno za kupanje.

Na samom jezeru uređeno je i seosko domaćinstvo na kojem se prije ili poslije kupanja može uživati u domaćim proizvodima, pa se ne moraš bojati da ćeš ostati gladna ili žedna. Sva potrebna infrastruktura za obiteljsko uživanje je prisutna, a radi se i o jednom od najljepših jezera u Hrvatskoj, koje iako je umjetno, ne ostavlja takav dojam. Sa svih strana su uređene plaže, a voda je lako dostupna. Tu su i šetnice i biciklističke staze, pa ne čudi da je ovo omiljeno izletište lokalaca ovog kraja, a isplati se do jezera Čabraji potegnuti i iz Zagreba na vikend izlet.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.