Najčarobniji dio godine

Za Advent ne moraš do Beča: Ove domaće destinacije nude obilje sadržaja

Iako obožavamo uživati u adventskim sajmovima europskih metropola, jako lijepe božićne atrakcije mogu se pronaći i diljem Lijepe Naše. Izdvojile smo pet gradova koji će se ove godine moći pohvaliti posebno bogatom adventskom ponudom

ivan-akimenko-TJH5pMhjX_4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Uskoro kreće sezona uživanja u Adventu, po mnogima najveselijem dijelu godine. Naime, s krajem studenog kreće odbrojavanje adventskih nedjelja, tj. završnica do Božića, a upravo je to vrijeme kada gradovi diljem svijeta zablistaju pod tisućama lampica, ukrasa i dekoracija. Ulicama se šire mirisi kobasica, kuhanog vina i slasnih deserata, a općem veselju nema kraja. S obzirom na to da je prošle godine zbog koronavirusa većina božićnih sajmova bila otkazana, sreća što ćemo ove godine ipak moći uživati u Adventu na trgovima još je veća.

Image
Bogat program

Uskoro počinje Advent u Zagrebu - evo što nas sve očekuje

Provjerile smo atraktivne blagdanske aktivnosti koje nude naši gradovi te smo izdvojile pet adventskih sajmova u Hrvatskoj koje se isplati posjetiti.

Zagreb

Blagdanska idila u Zagrebu kreće 27. studenog tradicionalnim paljenjem svijeće na zagrebačkom Manduševcu i lampica na Zrinjevcu. Ove godine Advent u Zagrebu nudi 14 programa s preko 100 koncerata koji će se pobrinuti da blagdanska čarolija uđe u svakog pojedinca. Ovogodišnji Advent u Zagrebu prožet je glazbom, kulturom i svjetlom. Iako će broj kućica u odnosu na protekle godine biti nešto manji, gastronomska ponuda i dalje će postojati, ali u smanjenom obujmu. Jedina velika novost ove godine je ukidanje tradicionalnog klizališta na Tomislavcu, umjesto kojeg će biti postavljene figure klizača koje će barem estetski dočarati kako je Advent izgledao prije korone. U svakom slučaju, zagrebački Advent nikad ne razočara, pa vjerujemo da neće ni ove godine.

Opatija

Advent u Opatiji ove godine počinje 26. studenog, a božićna čarolija nalazi se na lokacijama kao što su park sv. Jakova, park Angiolina, Slatina, Lungomare, Ljetna pozornica, gradska tržnicu i pitoreskno Volosko. Prošle godine je opatijski Advent bio totalni hit na društvenim mrežama, a najbolje pamtimo goleme figure Orašara koje će i ove godine krasiti taj lijepi obalni gradić. Osim prekrasnih lokacija na Adventu će biti i bogata gastro ponuda, a posebno ove godine bit će dostupan i Festival čokolade koji će zasladiti početak prosinca. Za ovaj doživljaj isplati se u Opatiju doći iz bilo kojeg kutka Lijepe Naše.

Split

Dalmatinsko središte, prekrasan Split, ove će godine također zablistati u svom najboljem božićnom izdanju. Na splitskoj Rivi koja je dosad bila okosnica svih događanja i najveće gužve, ove godine će se nalaziti sajam darova i delicija: 8 trgovačkih kućica za prodaju prigodnih artikala, autohtonih domaćih proizvoda i svega što se najviše traži u vrijeme punih stolova i darivanja. Uz tih 8 trgovačkih kućica bit će i dvije slatke kućice s fritulama i ostalim adventskim slasticama. Uz to, splitski Đardin će i ove godine imati klizalište otvoreno za javnost te „slatku zonu“ s kućicama koje će nuditi prigodne slastice. Novost je svakako nova komercijalno zabavna zona: bedem Cornaro koji će u cijelosti biti posvećen Adventu. Na kraju, Advent u Splitu svoj će dio imati i u Parku Mertojek u kojem se planira postaviti klizalište, pozornicu za prigodni program i još nekoliko kućica s gastro ponudom. Advent kreće 27. studenog.

Crikvenica

Malena Crikvenica obično je poznata po blizini Zagrebu i lijepim plažama, no za vrijeme zimskog razdoblja ona se iz ljetne turističke meke pretvara u čarobnu božićnu oazu. Naime, adventsko vrijeme u Crikvenici počinje 27. studenog na tri lokacije paljenjem božićnih lampica. Ove godine će svi posjetitelji Adventa uživati u programu u Preradovićevoj ulici, na klizalištu Ledena morska bajka na Trgu Stjepana Radića te u Šumi Djeda Božićnjaka u Adventskom parku. Što se tiče gastro ponude, festival palačinki „Palačinkada“ zasladit će svačije nepce, a bit će tu i drugih tradicionalnih specijaliteta poput fritula i neizostavnih kobasica i kuhanog vina.

Varaždin

Varaždin, predivni barokni grad na samom sjeveru Hrvatske ove godine će otvoriti svoje carstvo božićne čarolije za javnost 26. studenog kada službeno započinje gradski Advent. Kao i uvijek, adventski sajam bit će smješten u srce gradske jezgre, a glavni varaždinski trg, Korzo, ove godine osvanut će pod nazivom „Bijelog Korza“. U ponudi je raznovrsna ugostiteljska ponuda u osam kućica, vlakić Djeda Mraza, a subotama će se moći uživati i u koncertnim priredbama. Osim Korza, blagdansku idilu moći će se pronaći i na Trgu Miljenka Stančića, Kapucinskom trgu – na kojemu je ove godine postavljeno klizalište. Kućica Djeda Mraza nalazi se u Gajevoj ulici, a odlična je za zabavu najmlađih.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.