Sva su prekrasna

Kamo na skijanje? Ovih 5 destinacija u blizini Hrvatske neće razočarati

Ove godine, baš kao i prošle, skijaška sezona izgleda malo drugačije od onoga na što smo navikli. Zbog pandemije su neka razvikana svjetska skijališta zatvorena, ali nema razloga za tugu - postoje i ona u našoj regiji koja oduševljavaju i ljepotom i ponudom

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Sezona skijanja je počela, a ako si među onima koji obožavaju zimske radosti na snijegu no još nisi pronašla svoju idealnu ovogodišnju destinaciju - ova naša lista regionalnih skijališta mogla bi te zanimati. Naime, zbog pandemije koronavirusa prošle godine smo svjedočili velikom porastu popularnosti skijališta u susjednim nam državama - Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Baš zato što su nam blizu, obično su i jeftinija opcija od skijališta u Austriji, Italiji ili Švicarskoj, a imaju i manje striktne mjere kada je riječ o kontroli širenja koronavirusa. Zbog toga su prošle godine regionalna skijališta obarala rekorde posjećenosti, a predviđamo da će se sličan scenarij ponoviti i ove zime.

Image

Ideš na skijanje? Imamo nekoliko modnih savjeta kako da zablistaš

U nastavku smo za tebe izdvojile pet odličnih destinacija u blizini Hrvatske, a na kojima možeš uživati u snježnim padinama, skijanju ili snowboardanju, sanjkanju i kušanju lokalnih specijaliteta.

Rogla

Centar Rogla skijašima je pristupačan prije svega zbog lakoće pristupa, pa s automobilima mogu doći do samog vrha planine. Udaljena tek 150 km od Zagreba, destinacija je omiljenih wellness centara i hotela. U centru gradića se isprepliću wellness i zimske radosti, a nude se i odlični uvjeti za skijaške početnike. Opremljen fun parkom, skijaškim vrtićem na snijegu te snow parkom, ujedno je i lokacija snowboard parka, najvećeg u ovom dijelu Alpa, a oni željni avantura sigurno će se uputiti na adrenalinsko sanjkalište Zlodejevo.  Nakon nekoliko sati spuštanja po bijelim vrhovima, potrebna je okrijepa i odmor uz topli radijator ili kamin. Sunčani dan idealan je za izležavanje u ležaljci i upijanje vitamina D na svježem zraku. Na gotovo svakom koraku možeš napraviti predah u jednoj od planinskih koliba. Samo neke od njih su Uniorček, Koča na Jurgovem, Stara Koča ili pak Fun Bar za posve drugačiji snježni predah. Terme Zreče nude veličanstveni odmor nakon cjelodnevnih sportskih aktivnosti. Odaberi neki od wellness paketa i opusti se u bazenu kako bi se pripremila za novi dan i iduću skijašku avanturu.

Kranjska Gora

Na spomen Kranjske Gore, svi odmah pomislimo na zimske praznike. Područje između Slovenije, Italije i Austrije, poznato je po prekrasnom krajoliku. Ski centar Kranjska Gora, udaljen oko 230 km od Zagreba ujedno je i domaćin Svjetskog kupa u skijanju, te natjecanja u skijaškim skokovima. Idealna je ovo destinacija za početnike, ali i za iskusne skijaše. U dnu skijališta se nalazi Snježna plaža, mjesto kafića, restorana i terasa, a u blizini se nalaze i broje atrakcije i aktivnosti pogodne za obitelji. Osim što je Kranjska Gora jako popularna zimi, ova je regija Slovenije omiljena i ljeti jer je bogata planinarskim stazama s kojih puca pogled na prekrasne planinske lance.

Jahorina

Olimpijski centar Jahorina najpoznatiji je ski centar u BiH, ali i jedan od najpopularnijih na Balkanu. Skijaški tereni, brojni izvori i potoci te gusta šuma prirodne su ljepote ove planine zbog čega i slovi za jednu od ljepših u Europi. Jahorina je 1984. bila glavno mjesto zimskih Olimpijskih igara koje su se održavale u Sarajevu, a upravo je Sarajevo najbliži veliki grad Jahorini zbog čega imaš idealnu priliku posjetiti ga u sklopu skijanja. Jahorina se također može pohvaliti najsuvremenijim sustavom za osnježavanje kojim je povezano cijelo skijalište, odnosno 46 km alpskih i 10 km nordijskih staza. Staze su povezane najmodernijim žičarama za prijevoz skijaša i bordera, koje su ukupnog kapaciteta oko 17.000 skijaša na sat. Skijaši na Jahorini mogu izabrati skijanje na lakim stazama, stazama srednje težine, kao i na teškim stazama koje su prilagođene iskusnijim i spretnijim skijašima. 46 km staza pokriveno je s jednom kabinskom gondolom, tri šestosjedne žičare, jednom dvosjednom i s tri ski lifta. Najmlađim skijašima je na ovoj planini posvećeno najviše pažnje. Za njih su pripremljena dva ski vrtića s pokretnom trakom i mnogobrojnim zabavnim sadržajima. Ski vrtići su najadekvatniji za mališane i početnike jer tu mogu napraviti svoje prve skijaške korake i beskrajno se zabaviti na snijegu. Za avanturiste i ljubitelje adrenalina dostupna je i staza za noćno skijanje na kojoj je izgrađeno novo osvjetljene koje omogućava uživanje na skijama i nakon zalaska sunca.

Kopaonik

Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji, a opremljen je odličnim stazama i atrakcijama prikladnima za sve tipove skijaša. Kopaonik, poznat i kao „Krov Srbije“, najveći je planinski masiv u Srbiji i broj jedan zimska turistička destinacija. U svom najvišem dijelu Kopaonik je nalik na kuću ravnog krova te se taj dio naziva Ravni Kopaonik. Najviši vrh Kopaonika je Pančićev vrh, na visini od 2017 m, a na prostoru Ravnog Kopaonika na nadmorskoj visini od oko 1780 m smjestilo se samo središte njegovog turističkog centra i skijalište. Najveći smještajni kapaciteti, među kojima su brojni hoteli, apartmani, vile, odmarališta, planinarski domovi, nalaze se u tom dijelu Kopaonika i pogodni su, kako za plitak džep, tako i za one koji žele komfor od 5 zvjezdica. Kopaonik raspolaže s preko 50 kilometara uređenih alpskih staza od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom. Staze opslužuje sistem od 24 žičare ukupnog kapciteta 30.000 skijaša na sat što ga svrstava uz bok najvećim ski centrima u ovom dijelu Europe. Centar raspolaže s 1 šestosjedežnicom, 7 četverosjedežnicom, 3 dvosjedežnice, 3 sidra, 8 tanjurića i 3 vezna ski lifta. Od staza raspolaže s 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških staza. Na Kopaoniku možeš isprobati alpsko i nordijsko skijanje, ali i noćno skijanje koje je vrlo popularno na stazi Malo jezero, a nalazi se u središtu skijališta. Na skijalištu postoji i ski vrtić, škole za početnike, snježni park u kojem se organiziraju razna natjecanja domaćeg i međunarodnog karaktera te brojne druge mogućnosti ta uživanje u zimskim radostima.

Kupres

Gradić Kupres smjestio se na zapadu BiH-a zahvaljujući planinskoj klimi i snijegu popularno je vikend odredište brojnih ljubitelja skijanja iz Hercegovine i Dalmacije. Iz Splita do Kupresa vožnja traje niti dva sata pa je jasno zašto brojni Splićani vikendom dolaze ovdje uživati u snježnim radostima. Svega nekoliko kilometara od Kupresa nalaze se dva manja skijališta – sportsko rekreacijski centar Adria ski hotela na Čajuši te skijalište Vrana na Stožeru. Osim skijanja, na Čajuši se možeš i sanjkati, a postoji i mogućnost noćnog skijanja. Za profesionalce, kao i za početnike na raspolaganju su skijaške staze do koji vode dvosjed, četverosjed, baby lift te vučnice. Kao novi dodatak ponudi na vrhu skijaških staza se nalazi motel Tikvice. U sklopu hotela Adria Ski je restoran s tradicionalnim jelima i jelima po narudžbi, a ispod ski staza nalazi se restoran Ognjišta. U ski centru Stožer-Vrana koji se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Kupresa na raspolaganju imaš i 2500 m opremljenih i uređenih staza koje sežu i do 1758 m.