Pet razloga zbog čega posjetiti Požeško-slavonsku županiju

Izvrsna gastronomija, vrhunska vina, neodoljivi pejzaži nisu jedini razlog zbog čega ljeto provesti u Slavoniji.

Pet razloga zbog čega posjetiti Požeško-slavonsku županiju

Da ćete u Slavoniji odlično jesti i piti to već znate! Ako se pitate što biste tamo mogli raditi, donosimo najmanje pet načina kako provesti aktivan ljetni odmor u Požeško-slavonskoj županiji.

1.    BiciklizamPožeško-slavonskom županijom prolaze tri državne i 43 županijske ciklo rute, a najtraženiji biciklistički programi su oni koji spajaju hedonizam i rekreaciju, što i nije problem uzme li se u obzir činjenica da je u ovom dijelu Hrvatske smješteno više od 30 vinarija na tri vinske ceste.


Image


Prostorno su biciklističke staze podijeljene na tri područja: Pakrac-Lipik, Požega-Pleternica i Velika-Kutjevo, a svaka je staza upisana na interaktivnoj karti koja je dostupna na stranicama TZ Požeško-slavonske županije (link http://karta.tzzps.hr/; http://tzzps.hr/bike/) i na mobilnoj aplikaciji Panonia Tour. Uz ravničarske terene pogodne za rekreativce, tu su i šumoviti predijeli i brdski usponi idealni za održavanje utrka u brdskom biciklizmu.


Image


2.    Planinarenje

S pet planina Požeško-slavonska županija razbija sve predrasude o Slavoniji kao beskrajnoj ravnici. Šetnja poučnim stazama, edukativni posjeti arheološkim nalazištima, prirodnim fenomenima i ostacima utvrda u Parku prirode Papuk pogodni su i za one slabije kondicije. Park šuma i izletište Jankovac jedno je od najljepših mjesta na Papuku, a planinari neće propustiti  dulje i zahtjevnije staze među kojima je i atraktivna kružna tura - Velički visovi.


Image


Najbolji pogled na Moslavinu i Slavoniju pruža se s psunjskog izletišta Omanovac, brda Klikun i Starac u Pleternici atraktivna su izletišta ali i omiljena odredišta za ljubitelje vina, a ako ste u Požegi, Stazom sokola uputite se do vidikovca Sokolovac na Požeškoj gori s kojeg puca prekrasan pogled na grad.  

3.    Paraglajding  na Psunju i PapukuOdavno su paraglajderi u ovom dijelu Hrvatske otkrili svoja omiljena letjelišta, među kojima je Omanovac, prekrasno izletište na Psunju iznad Pakraca. Livada ispred planinarskog doma idealna je polazišna točka za njihovo uzlijetanje, pa je u toplije doba godine nebo iznad Omanovca prepuno letača.


Image


Još je jedno mjesto u Požeško-slavonskoj županiji kao stvoreno za ljubitelje visina. Let ultralakim letjelicama, motornim zmajevima i Cessnom iznad Papuka jednostavno se ne propušta. U Parku prirode Papuk u blizini općine Velika prvo je registrirano letjelište u Slavoniji za parajedrilice i ovjesne jedrilice, a pogled iz zraka na guste šume poseban je doživljaj.

4.    Jahanje


Da je u Slavoniji duga tradicija uzgoja konja svjedoči i Državna ergela lipicanaca u Lipiku, koju je osnovao grof Izidol pl. Janković još 1843. Lipicanci su danas jedan od simbola ovog grada, a osim obilaska ergele posjetiteljima je na raspolaganju vožnja fijakerom i škola jahanja. Osobito je popularno terapijsko i rekreacijsko jahanje i to ne samo u Lipiku nego i Požegi i Pleternici u kojima djeluje još nekoliko konjičkih klubova. Iskusni jahači i odvažniji rekreativci neće propustiti jahanje od Lipika do Pakraca uređenim Stazama lipicanaca i kune.


Image


5.    Lov i ribolov


Image


U Slavoniji je ribolov tradicionalno jedan od najomiljenijih oblika rekreacije. Pruža neograničene mogućnosti odmora u prirodi – od individualnih boravaka pored potoka i rijeka do zabave za čitavu obitelj na izletištima s ribnjacima kao što su Stari fenjeri i Zlatni lug pored Požege.


Image


Nije tajna da lovci jednostavno vole Požeško-slavonsku županiju. A gdje je najbolje loviti i koji su uvjeti lova, doznat će u jednom od  dvadesetak lovačkih društava. Ne morate biti ljubitelj lova i ribolova  da biste uživali u prekrasnim slavonskim šumama. Tu priroda jednostavno poziva na odmor i opuštanje.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije


Image


www.tzzps.hr
Facebook fan page