Gastronomski vodič: Što jesti i gdje?
Napuljska kuhinja temelji se na svježim, lokalnim sastojcima i stoljetnoj tradiciji. Jednostavna, ali bogata okusima, osvojit će te na prvi zalogaj. Evo koji su nezaobilazni specijaliteti:
Pizza Napoletana
Apsolutni kralj napuljske kuhinje. Prava napuljska pizza ima mekano, prozračno tijesto s debljim rubom (cornicione). Klasične verzije su Margherita (rajčica San Marzano, mozzarella di bufala Campana ili fior di latte, svježi bosiljak, maslinovo ulje) i Marinara (rajčica, češnjak, origano, maslinovo ulje).
Ragù Napoletano
Bogati umak od rajčice koji se satima polako kuha s raznim vrstama mesa (govedina, svinjska rebra, kobasice). Tradicionalno se poslužuje nedjeljom, prvo umak s tjesteninom (često ziti ili paccheri), a zatim meso kao drugo jelo.
Pasta e Patate
Kremasto i zasitno jelo od tjestenine (obično pasta mista - miješana tjestenina), krumpira i sira provola. Utješna hrana u svom najboljem izdanju.
Spaghetti alle Vongole
Špageti sa svježim školjkama, češnjakom, maslinovim uljem, bijelim vinom i peršinom – klasik mediteranske kuhinje.
Frittura Napoletana
Razne pržene delicije, savršene kao predjelo ili ulična hrana: arancini (kuglice od riže), crocchè (kroketi od krumpira), zeppoline/paste cresciute (pržene kuglice od tijesta, ponekad s algama), frittatina di pasta (pržena tjestenina s bešamelom i graškom), sciurilli (prženi cvjetovi tikvica).
Parmigiana di Melanzane
Složenac od prženih patlidžana, umaka od rajčice, mozzarelle ili fior di latte sira i parmezana.
Slastice
Ne propusti Sfogliatellu (lisnato tijesto punjeno kremom od ricotte, dostupna u verziji riccia - hrskava, ili frolla - prhka), Babà (slatko dizano tijesto natopljeno rumom), Pastieru Napoletana (torta od ricotte i kuhanog žita, tradicionalno za Uskrs) i Zeppole di San Giuseppe (prženo ili pečeno tijesto s kremom, za Dan sv. Josipa).
Kava (Espresso)
Napolitanci shvaćaju kavu vrlo ozbiljno. Popij brzi, jaki espresso stojeći za šankom u jednom od brojnih barova.

Preporučeni restorani i pizzerije
- L'Antica Pizzeria da Michele: Legendarna pizzerija koja služi samo Margheritu i Marinaru. Očekuj red, ali iskustvo je autentično. (Via Cesare Sersale, 1)
- Gino e Toto Sorbillo: Još jedna institucija poznata po vrhunskoj pizzi s lokalnim sastojcima. (Via dei Tribunali, 32)
- Pizzeria Brandi: Mjesto gdje je, prema legendi, 1889. nastala Pizza Margherita u čast kraljice Margarite Savojske. (Salita S. Anna di Palazzo, 1/2)
- Tandem Ragù: Restoran posvećen napuljskom ragùu, posluženom s tjesteninom i kao glavno jelo s mesom. (Via Giovanni Paladino, 51)
- Trattoria da Nennella: Bučna, autentična trattoria u Španjolskoj četvrti s odličnom domaćom hranom po povoljnim cijenama, poznata po pasti e patate. (Vico Lungo Teatro Nuovo, 103/104/105)
- Osteria della Mattonella: Tradicionalna osteria s rustikalnim ambijentom i odličnom pastom alla Genovese (umak od sporo kuhane govedine i puno luka). (Via Giovanni Nicotera, 13)
- Gran Caffè Gambrinus: Povijesna i elegantna kavana, idealna za jutarnju kavu i klasične napuljske slastice poput sfogliatelle. (Via Chiaia, 1/2)
Napulj je grad koji se doživljava svim čulima. Njegova ljepota nije uvijek očita na prvi pogled, ali jednom kada zaroniš ispod površine, otkrit ćeš grad nevjerojatne dubine, strasti i vitalnosti. Od drevnih ruševina do mirisnih pizzerija, od kaotičnih ulica do pogleda koji oduzimaju dah, Napulj nudi nezaboravno putovanje kroz srce Italije. Dopusti da te osvoji njegova energija, povijest i, naravno, božanstvena hrana.