Napulj, treći najveći grad Italije i pulsirajuće srce regije Kampanije, grad je sirove energije, opipljive povijesti i gastronomije koja osvaja na prvi zalogaj. Često opisan kao "organizirani kaos", Napulj nije uglađen poput Milana ili Firence, ali upravo u toj nesavršenosti leži njegova neodoljiva privlačnost. To je mjesto gdje se tisućljetna povijest isprepliće sa svakodnevnim životom, gdje raskošne palače stoje uz bok skromnim stanovima iz kojih dopire miris ragùa, i gdje je svaki kutak priča za sebe.
Zašto posjetiti Napulj?
Napulj nudi autentično iskustvo južne Italije. Njegova povijest seže do antičkih Grka i Rimljana, a tragove brojnih vladara – od Bizanta, Normana, Španjolaca do Francuza – možeš vidjeti u arhitekturi, umjetnosti i mentalitetu. Ovo je grad kontrasta: bučnih tržnica i tihih samostanskih dvorišta, drevnih ruševina i živahnih trgova. Osim toga, Napulj je savršena baza za istraživanje nekih od najpoznatijih talijanskih atrakcija poput Pompeja, Vezuva i Amalfijske obale. No, iznad svega, Napulj je kulinarska meka, mjesto rođenja pizze i dom nebrojenih drugih specijaliteta koji će oduševiti svakog gurmana.

Kada je najbolje vrijeme za posjet?
Idealno vrijeme za posjet Napulju je proljeće (travanj-lipanj) i jesen (rujan-listopad). Temperature su ugodne, dani pretežno sunčani, a gužve manje nego tijekom vrhunca sezone. Lipanj i rujan nude ljetnu toplinu bez nesnosnih vrućina i gužvi kolovoza. Ljeto (srpanj-kolovoz) može biti vrlo vruće i sparno, a mnogi Napolitanci tada odlaze na odmor, pa neke trgovine i restorani mogu biti zatvoreni. Zima (studeni-ožujak) je mirnija, s nižim cijenama smještaja i manje turista, što omogućuje opuštenije razgledavanje muzeja i arheoloških nalazišta. Prosinac donosi blagdansku atmosferu i tradicionalne slastice.