Čarolija svjetlosti i tišine

Najljepše selo na sjeveru Europe za uživanje u čaroliji aurore borealis

Ljepota zime i polarna svjetlost privlači putnike u Finsku i druge skandinavske zemlje kako bi doživjeli jedan od najljepših prirodnih fenomena

profimedia-0222770218.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svako godišnje doba ima svoju ljepotu, a tako i zima ima posebnu čaroliju. Bjelina i snijeg, ali i tišina koju možemo čuti kada utonemo u najhladnije doba godine posebno su lijepi. No, zemlje na sjeveru gdje su zimski mjeseci dugi i intenzivniji imaju još jednu posebnu čaroliju - polarnu svjetlost. Ta igra svjetla privlači sve ljude i svatko je od nas barem jednom poželio vidjeti tu magiju.

Kako je kraj godine idealan za maštanje, ali i smišljanje nekih novih želja, mi smo pronašle mjesto na koje želimo otići i vidjeti ljepotu aurore borealis. Svjetlosne trake, spirale i drugi oblici mogu stajati, ali se i kretati pa stvaraju najljepši ples svjetlosti, a ovo je posebno izraženo tijekom zimskih noći. Boje su, kao i oblici, također različite pa se pojavljuje crvena, žuta, zelena i plava. Ova nevjerojatna prirodna pojava nastaje kada ionizirane čestice sa Sunca dolaze do Zemlje, a kada dođu na visinu od 80 do 150 kilometara sudaraju se s česticama u višim slojevima atmosfere. No, zbog magnetskog polja našeg planeta one se usmjeravaju prema magnetskim polovima i zato je polarna svjetlost najintenzivnija na sjeveru ili jugu.

Rimljani su ovu pojavu nazvali prema svojoj božici Aurori, odnosno dobila je naziv "aurora borealis" što znači "sjeverna zora". No, ako se ova igra svjetlosti događa na južnom polu naziva se "aurora australis" odnosno "južna zora".

Čarolija u zemlji Djeda Mraza

Nama je ipak najbliža sjeverna Europa pa smo za početak putem fotografija i videa otputovali u Finsku, zemlju Djeda Božićnjaka, i pronašli selo Aurora Village Ivalo. Smješteno na sjeveru Finske ima sve što je potrebno za zimsku čaroliju - potpuna tišina, ljekovit svježi zrak, drvene kućice, divljina u kojoj se šetaju sobovi (ima ih više nego ljudi) i polarna svjetlost u svojoj najraskošnijoj ljepoti. Kako bi doživljaj bio veći aurora borealis se može gledati iz kućica sa staklom, tako da ni niske temperature neće spriječiti najljepši pogled.

Uz ovaj prekrasan prirodni fenomen, u ovom selu moguće je uživati u svim drugim zimskim aktivnostima koje se povezane sa snijegom poput safarija motornim sanjkama, ribolovu, hranjenje sobova i dugim šetnjama. Sve su ovo samo dodatni razlozi da se zamislimo na ovom mjestu, a tko zna možda ćemo u nekoj bližoj budućnosti prošetati sa sobovima i uživati u plesu svjetla na nebu!