Savršena ideja za jesenski izlet

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj koji su posebno čarobni u jesen

Od Plitvičkih jezera do Sjevernog Velebita, ovi nacionalni parkovi posebno su šarmantni tijekom jeseni i zato je sada pravo vrijeme da ih posjetiš

nacionalni-parkovi.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

S ukupno osam nacionalnih parkova i 12 parkova prirode koji se u njoj nalaze, Hrvatskoj bi mogle pozavidjeti brojne druge zemlje svijeta. Prirodne ljepote su ono što ju čine posebnom, a nacionalni parkovi u Hrvatskoj predivna su mjesta koja nam nikada ne mogu dosaditi. Oni su posebno šarmantni u jesen, kada prohladno vrijeme i jesenske boje prirodi daju posebnu čar, a nekoliko je njih koje je u jesen najbolje posjetiti.

Play logo
Image
Vodene oaze

Bijeg iz grada: Najljepša jezera u Hrvatskoj kao stvorena za vikend izlet

Od Plitvičkih jezera, čija smaragdna boja u kombinaciji sa žutim lišćem izgleda neodoljivo, do Risnjaka i Sjevernog Velebita koji su idealni za jesenska planinarenja, nećeš pogriješiti ako ova mjesta uvrstiš na svoj popis vikend izleta za ovu jesen, a u nastavku pronađi ukupno pet nacionalnih parkova u Hrvatskoj koji su kao stvoreni za jesenske izlete.

POGLEDAJ VIDEO: Evo kako nam priroda može pomoći da poboljšamo psihofizičko zdravlje

Plitvička jezera

Početak jeseni i listopada možda je najbolje vrijeme za posjetiti Plitvička jezera, najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park.

U razdoblju od 1.10. do 9.10.2022. u "Mjesecu hrvatskog turizma" na popularnim Plitvicama traje promotivan tjedan kada možeš uživati u njihovim čarima i jesenskim bojama po promotivnim cijenama, a cijena ulaznice za odrasle iznosi 80,00 kn (10,62 €), za studente 45,00 kn (5,97 €), a za djecu (7-18 god.) 35,00 kn (4,65 €). Ovo je savršena prilika da najljepše godišnje doba provedeš u možda najljepšem nacionalnom parku u Hrvatskoj, koji u jesen izgleda još privlačnije.

Play logo

Risnjak

Masiv planine Risnjak i izvor rijeke Kupe samo su neke prirodne ljepote kojima se ovaj Nacionalni park u Gorskom kotaru može pohvaliti. Idealan za planinare i ljubitelje prirode, Risnjak će ti pružiti sve što ti je potrebno za bijeg od svakodnevice, a jesenski su dani kao stvoreni za uživanje u njemu.

Play logo

Odrasle će osobe ulaz u Risnjak morati platiti 45,00 kn (5,97 €), studenti, učenici i umirovljenici 25,00 kn (3,32 €), dok djeca do 7 godina u ovaj Nacionalni park mogu ući sasvim besplatno.

Play logo

Sjeverni Velebit

Upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi, Nacionalni park Sjeverni Velebit raznolik je koliko i predivan i pravo je utočište za sve planinare. Ispresijecan je brojnim planinarskim stazama, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza, a u sklopu njega nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, kao i botanički rezervat s nalazištem endemične hrvatske sibireje.

Ulaznica za odrasle osobe iznosi 45,00 kn (5,97 €), za studente, umirovljenike i djecu do 14 godina 30,00 kn (3,98 €), a djeca do 6 godina imaju pravo na besplatnu ulaznicu.

Play logo

Krka

Samo par kilometara od grada Šibenika, uz rijeku Krku, smjestio se Nacionalni park Krka, dom nekoliko predivnih slapova i prirodni krški fenomen, koji je posebno čaroban tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Ulaznica za odrasle iznosi 100,00 kn (13,27 €) u listopadu i 50,00 kn (6,64 €) u studenom i prosincu, za djecu do 18 godina 80,00 kn (10,62 €) odnosno 30,00 kn (3,98 €), a djeca do 7. godine u park mogu ući besplatno.

Play logo

Paklenica

Drugi po starosti nacionalni park nakon Plitvičkih jezera, Paklenica obuhvaća područje kanjona Velike i Male Paklenice, urezanih u južne padine planine Velebit. I ona je na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Europi, a bogata je šumom, kao i špiljama i jamama.

Pravi je raj za penjače koji ju posjećuju tijekom cijele godine, a ulaznica za odrasle iznosi 40 kn (5,31 €) u listopadu i 20 kn (2,35 €) u studenom i prosincu, za djecu od 5 do 14 godina 20 kn (2,65 €) odnosno 10 kn (1,33 €), a za studente, srednjoškolce, umirovljenike i planinare 25 kn (3,32 €) odnosno 15 kn (1,99 €).

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.