Gastronomski raj Madrida
Madrid proživljava pravu kulinarsku renesansu i postao je jedna od najuzbudljivijih gastronomskih destinacija na svijetu. Od tradicionalnih taverni do modernih bistroa i restorana s Michelinovim zvjezdicama, ponuda je beskrajna.
Tapas kultura
Doživjeti Madrid znači uroniti u kulturu tapasa. Ovi mali zalogaji, savršeni za dijeljenje, srž su druženja u Španjolskoj. Naruči cañu (malo točeno pivo) i istraži barove u četvrtima poput La Latine, posebno u živahnoj ulici Cava Baja. Posjeti i neku od gradskih tržnica – Mercado de San Miguel nudi gurmanske tapase u prekrasnom ambijentu, dok su Mercado de San Antón ili Mercado Antón Martín popularniji među lokalnim stanovništvom.

Tradicionalni okusi
Ne propusti kušati neke od madrilenjskih specijaliteta. Bocadillo de Calamares (sendvič s prženim lignjama) ikona je grada, a najbolje ćeš ga pronaći u barovima oko Plaza Mayor poput La Campane. Tortilla Española (omlet s krumpirom), sa ili bez luka, klasik je koji se nudi u gotovo svakom baru (probaj u Casa Dani). Hrskave izvana, a kremaste iznutra, croquetas (kroketi) dolaze s raznim punjenima – od šunke (jamón) do gljiva (boletus) ili bakalara (bacalao) – Casa Julio slovi za jedno od kultnih mjesta. Huevos Rotos ("razbijena jaja" – prženi krumpirići s jajima i često šunkom ili kobasicom) zasitno su jelo idealno za dijeljenje. Iako je Cocido Madrileño (bogati gulaš od slanutka, povrća i raznih vrsta mesa) tradicionalno zimsko jelo, još uvijek ga možeš pronaći u proljeće u specijaliziranim restoranima poput Taberna La Bola. Za slatki završetak, tu su nezaobilazni Churros con Chocolate – prženo tijesto koje se umače u gustu toplu čokoladu, a Chocolatería San Ginés, otvorena gotovo cijelu noć, legendarno je mjesto za ovaj slatki užitak koji grije dušu.
