Kraljičina plaža u Ninu

Najduža pješčana plaža na Jadranu jedna je od najljepših na svijetu

Grad Nin je dom najmanje katedrale na svijetu, ali i najduže hrvatske pješčane plaže te je pravi raj za znatiželjne turiste i obitelji s djecom

profimedia-0709613094.jpg
Foto: Profimedia.hr

Živimo u zemlji koja je prepuna ljepota i u kojoj možemo uživati u različitosti, a Jadransko more je također puno pravih dragulja na koje ponekad zaboravimo. Nin je gradić koji se nalazi na obali i prepun je prirodnih ljepota, a ima i vrlo bogatu prošlost. Smješten je samo 15 kilometar od Zadra, a bio je prvi hrvatski kraljevski grad te ima povijest staru tri tisuće godina. Prema predaji se u ovom malom, ali važnom gradu, krunilo sedam kraljeva. Stari dio grada nalazi se na otočiću, a s kopnom je povezan s dva mosta, i obavezno ga treba posjetiti prije kupanja na najdužoj hrvatskoj pješčanoj plaži - Kraljičina plaža.

U Ninu se nalazi crkva Svetog Križa i poznata je kao najmanja katedrala na svijetu. Radi se o predromaničkom stilu koji je poznat po svojoj jednostavnosti, a crkva je sagrađena tako da se može pratiti položaj Sunca i koristiti sunčani sat. Uske ulice ovog grada kriju muzeje i spomenike, a na ulazu u grad se nalazi kip kneza Branimira. Dok se u središtu nalazi Meštrovićev kip Grgura Ninskog, a tu se može i zaželjeti želja.

No osim bogate povijesti, Nin je mjesto i za sve zaljubljene jer se nalazi na popisu najromantičnijih europskih odredišta i smatra se najromantičnijim gradom u našoj domovini. Kolovoz je pravi mjesec ljubavi u Ninu jer postoji događaj koji je namijenjen samo zaljubljenima.

Osim puno povijesti i romantike, ovaj grad poznat i po pješčanim plažama kojih inače nama puno na našoj obali. A upravo jedna od najljepših i najdužih pješčanih plaža nalazi se u Ninu i naziva se "Kraljičina plaža". Duga je tri kilometra, a vrlo je plitka i uz nju se veže legenda. Predaja kaže da je supruga prvog hrvatskog kralja Tomislava posebno voljela ljeti dolaziti na ovu plažu, a od tuda dolazi i ove plaže. Također je posebna jer je potrebno prijeći čak desetak metra dugi plićak pa je idealna za obitelji s djecom. Ovdje se nalaze mnogi kafići, ali i zabavni parkovi za djecu pa će cijela obitelj uživati. Na plaži postoje i drvene pješačke staze koje vode kroz plažu, a vjetrovi u Ninskoj laguni dobri su za surfanje i zamjarenje. Prema izboru američkog Travel Channela ova plaža je proglašena jednom od najljepših na svijetu.

U blizini poznate plaže nalazi se i najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj koji je popularan još od rimskog doba. Čak se zbog nekih arheoloških nalaza vjeruje da su tu bile terme u prapovijesnom dobu. Ovo blato pomaže kod različitih bolesti kao što kožne i reumatske bolesti, deformacije kralježnice i mnoge druge. Terapija blatom je vrlo jednostavna, ali je vrlo važno znati na koja područja tijela se ne smije stavljati i informirati se dobro. Inače je terapija blatom vrlo jednostavna, sastoji od oblaganja blatom, sunčanja na plaži i potom ispiranja u toplom moru. No Kraljičina plaža je samo dio ninske plaže duge osam kilometara i jedno od mjesta mjesta gdje se može početi istraživati ovaj kraj koji nudi puno ljepote, povijesti, ali može pomoći da se i osjećamo bolje i zdravije.

POGLEDAJ VIDEO: Kako smiriti dijete i lakše komunicirati?