Biser Dolomita

Jezero Sorapis očarava na prvi pogled, no pripremi se na avanturu

Ovo se jezero smatra biserom Dolomita te je mnogima nezaobilazna točka na sjeveru Italije. Malo je reći da oduševljava svojom bojom i okolinom, ali imaj na umu da te do njega vode uski putevi te da je preporučljivo planinarsko iskustvo

profimedia-0526360900.jpg
Foto: Profimedia

Zahvaljujući Instagramu nadohvat ruke imamo tisuće inspiracija za putovanje. Čini se da je danas lakše nego ikad naći povoljne aranžmane ili avionske karte, no želiš li odmak od svakodnevice, ne moraš nužno daleko. Susjedne zemlje, do kojih nam automobilom uglavnom treba nekoliko sati, kriju mnoge prirodne ljepote.

Image
Za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Ideje za vikend putovanje: Ovo su neke od najljepših pješačkih staza u Sloveniji

I dok smo nedavno izdvojili najljepše Instagram lokacije Slovenije – a neke od njih su manje poznate – sad je red na Italiju. Za oko nam je tako zapelo je Lago di Sorapis, pravi biser Dolomita.

Jednostavno, fotografije tirkiznog jezera u kombinaciji s okolnim pejzažem ostavljaju bez daha. Malo je reći da izgleda bajkovito!

Upravo je zato staza do ovog jezera sve popularnija. Mnogi ga, kako kažu, žele doživjeti svim osjetilima i kažu da se ovdje zaista ne radi o Instagram filterima nego da je ovo mjesto i priroda oko njega, zaista posebna. Kad do njega stigneš, možeš napraviti krug oko jezera, odmarati ili napraviti piknik – ova se lokacija nalazi otprilike 12 kilometara od Cortine D’Ampezzo, odnosno Tre Crocija.

'Odlično, idemo čim prije', možda si pomislila, i to je super jer se ovo spektakularno jezero na sjeveru Italije isplati posjetiti. No, kako bi se do njega došlo, potrebno je barem malo penjačkog iskustva i kondicije, a nije ni za one koji pate od vrtoglavice.

Za razliku od drugih popularnih jezera do kojih se može automobilom ili laganim pješačenjem, sa Sorapisom to nije slučaj. Automobil treba ostaviti na šljunčanom dijelu podno spomenutih naselja i krenuti prema stazi 115. Proći ćeš tako kroz šumu, biti okružena obroncima, a onda doći do strmijih dijelova na kojima se, zbog sigurnosti, nalaze metalne stepenice i sajle.

Treba se popeti na nadmorsku visinu, a put je strm i većinom nepristupačan, pa nije za roditelje s malom djecom ili ljude bez iskustva na ovakvim terenima. Naravno, tenisice i ostala neprikladna obuća i odjeća apsolutno nisu dobrodošli. Valja paziti i na stijenama jer se prelijeva voda i blato. Stoga to imaj na umu upustiš li se u ovu avanturu.

Scene kojima svjedoče dok se penju i spuštaju mnogima su nezaboravne i vjerojatno je zato ova destinacija sve posjećenija. A kad napokon pređeš planinarski put do jezera, koji može trajati i do tri sata u jednom smjeru – jer staze su uske i strme, a posjetitelja zna biti poprilično – pomislit ćeš kako se sve to isplatilo i kako je priroda čarobna više nego što možemo zamisliti.

Do Sorapisa se kažu oni iskusni, najbolje zaputiti ili tijekom toplijih dana ili u ranu jesen. Možda ti upravo to bude najdraži uspon dosad. A pogled najljepši ikad! Kome ne bi bio, zar ne?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.