Kamo za vikend

Jezero Bajer - dragulj Gorskog kotara koji obavezno moraš posjetiti

Ako tražiš mjesto na koje bi se ovog vikenda mogla zaputiti na izlet, predlažemo prekrasno jezero Bajer u Fužinama

PXL_251018_22461374.jpg
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Sada kada se ljetna sezona službeno bliži svom kraju, pozdravljamo se s plažama, otocima i jadranskom obalom, a pažljivo planiramo nove izlete po unutrašnjosti Hrvatske i istraživanja prekrasne prirode koja je okružuje.

Image

6 najljepših europskih gradova na jezeru koje moraš posjetiti bar jednom u životu

Jedno od uvijek omiljenih destinacija svakako je i Gorski kotar i slikovite Fužine, udaljene oko 130 kilometara od Zagreba. Upravo u Fužinama smjestilo se najstarije akumulacijsko jezero ovog kraja, okruženo bajkovitim planinama i savršenim mirom i tišinom stoljetnih šuma: jezero Bajer.

Jezero Bajer najstarije je od tri akumulacijska jezera u Fužinama, pa tako osim Bajera možeš posjetiti i obližnje, još veće jezero Lepenica, ali i najmlađe i najmanje jezero Potkoš.

Da su sva tri jezera sjajno uklopljena u planinski pejzaž i pravi su turistički dragulj Fužina, govore i brojne znamenitosti i aktivnosti u kojima možeš uživati ako se uputiš u Fužine.

Najpopularnija je svakako prekrasna šetnica oko jezera Bajer, duga šest kilometara, u kojoj će posebno uživati šetači, trkači, biciklisti, ali i četveronožni ljubimci. Osim šetnice, ovdje se nalazi i atraktivna špilja Vrelo, otkrivena pedesetih godina 20. stoljeća kod gradnje jezera Bajer, dugačka ukupno 300 metara, a specifična po tome što je jedina turistički uređena spilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda.

Naravno, nakon šetnje i uživanja na svježem zraku, baterije možeš napuniti u brojnim restoranima u neposrednoj blizini jezera, jer Fužine su između ostalog poznate i po bogatoj gastronomskoj ponudi u kojoj se najviše ističu jela od gljiva, divljači i šumskih plodova.

Ako si raspoložena za još aktivniji izlet ili planiraš vikend izlet, Fužine i Bajer možeš kombinirati i s jednim od okolnih planinskih vrhova poput Bitoraja (1.385 m), Viševice (1.428 kn) ili Tuhobića (1.106 m), a za one kojima još uvijek nije dosta mora - samo 40-ak kilometara dalje nalazi se i predivna Opatija.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.