PREKRASNI SLAPOVI I VILE

Planiraš izlet za vikend? Rastoke su biser prirode koji trebaš posjetiti

Razmišljaš li o vikend-izletu, svakako posjeti Rastoke, raj prepun slapova, vodopada i brzaca gdje, prema legendi, noću i dalje obitavaju vile

Rastoke
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Idete li prema moru starom cestom, šteta je ne stati u Slunju i Rastokama. Zapravo, do jednog od bisera Karlovačke županije isplati se "potegnuti" na vikend-izlet jer ti od Zagreba do Rastoka treba otprilike sat i pol.

Image
Za velike i male

Park šuma Golubinjak: Ljepotica Gorskog kotara kao stvorena za vikend izlet

U slikovitim Rastokama rijeka Slunčica se preko sedrenih stijena ulijeva u Koranu s tim da se duž Rastoka stvorilo puno malih jezera, slapova, vodopada i brzaca. Bajkovit je to prizor zbog kojeg treba zastati, uživati u šetnici i mostićima i popiti kavu uz slapove. Osim toga, stare kuće i mlinice prepoznatljivi su simbol Rastoka jer se još prije nekoliko stoljeća dobro koristila nevjerojatna snaga vode. Poznato je da je prva mlinica iz 17. stoljeća, dok su drugi objekti izgrađeni nešto kasnije – krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Vjeruje se da je sve rezultat rada i upornosti mještana koji i dalje žive u prirodi i s prirodom premda Rastoke postaju sve popularnija turistička destinacija.

Stoljećima se prepričavalo da uz vodu – na obalama rijeke Slunjčice - žive vile, bića iz slavenske mitologije koje su, prema legendi, liječile bolesne i putnicima pokazivale pravi put. To je još jedan dokaz bajkovitosti i čistoće ovog mjesta. Navodno se vile srebrne kose noću i dalje odmaraju na rajskim Rastokama zbog čega se jedan slap zove ''Vilina kosa''. Odande se pruža pogled na Koranin kanjon.

I danas možeš šetati uz autohtone vodene mlinice pri čemu mnogi preporučuju posjet Jarebovim mlinovima. To je zanimljivo i edukativno mjesto jer možeš vidjeti kako nastaje brašno, ali i kupiti razne vrste.

Kad se umoriš od šetnje, možeš posjetiti neki od tridesetak domaćinstava. Nude se domaći specijaliteti, ali i smještaji poput soba i apartmana. Dalje nastavi do šume Jelvik koja je udeljena samo nekoliko minuta od naselja, a pruža mir – daleko, a blizu gradskoj vrevi. Ljeti se u šumskom zelenilu može čuti i žubor rijeke Korane, a sugeriramo i posjet Gradini, odnosno slunjskoj utvrdi, ali i Moćanovom mostu s kojeg se također pruža prekrasan pogled na rijeku, stari grad i mlinove. Kao stvoreno za romantičnu fotografiju!

U okolici Slunja zaista ti neće nedostajati sadržaja stoga neka ti Rastoke budu na popisu za kratak proljetni izlet i uživanje u predivnoj prirodi.