Raskoš lampica i ukrasa

Najljepša okićena božićna drvca nalaze se na ovih 5 svjetskih destinacija

Neizostavan simbol Božića definitivno je lijepo okićena jelka. Kako u našim domovima, tako i u metropolama diljem svijeta, prekrasno okićena drvca kradu našu pažnju. Danas ti donosimo pet svjetski slavnih božićnih drvaca koje slove za najljepša uopće

profimedia-0040378065.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Božić ne možemo zamisliti bez drvca koje svake godine kitimo i ukrašavamo najljepšim kuglicama, ukrasima i lampicama. Osim što u svaki dom unose poseban osjećaj radosti i božićnog duha, blagdanski ugođaj prenese se i na ulice gradova svijeta, a neki uspiju kreirati doista magičan ugođaj. I iako je u našoj regiji najslavniji Božić onaj u Pragu ili Beču, zapravo ti europski gradovi nemaju najimpozantnije božićne jelke.

Image
Svi u Locorotondo

Gradić u Italiji koji s pravom nosi titulu jedne od najljepših božićnih destinacija

Sudeći prema pretraživanjima po internetu i društvenim mrežama, najljepša i najpopularnija božićna drvca svijeta nalaze se na sljedećih pet lokacija. Otkrij ih u nastavku te se inspiriraj za last minute božićno putovanje ili pak samo na tren otplovi u mašti u carstvo lampica, ukrasa i dekoracija.

Božićno drvce u Gubbiu u Italiji

Božićno drvce u talijanskom gradu Gubbiu najpopularnije je drvce na svijetu. Radi se ujedno o najvišem drvcu na listi za koje je potrebno i najviše kuglica – njih čak 16.400. Inače, Gubbio je gradić u središnjoj Italiji, a najpoznatiji je upravo po ovoj blagdanskoj atrakciji koja privlači turiste iz cijeloga svijeta. Ovdašnja tradicija kićenja najvećeg božićnog drvca na svijetu započela je 1981. godine, a od tada je postala svjetski poznati fenomen. Lokalci tako na padinama Monte Ingino lampicama ocrtaju golemi lik božićnog drvca, a izdaleka je prizor naprosto veličanstven. Sama baza drvca iznosi 450 metara, dok se u visinu ono penje čak 750 metara.

Božićno drvce u Rockefeller Centeru u New Yorku

Iako nije najveće, definitivno najimpozantije drvce na svijetu je ono koje ukrašava Rockefeller Center u New Yorku. Riječ je o globalno najguglanijem božićnom drvcu i drvcu s najviše hashtagova na Instagramu, a znamo ga i kao kulisu brojnih holivudskih filmova, recimo „Sam u kući“. Paljenje lampica na ovom božićnom drvcu prava je atrakcija, pa se od 1997. prenosi live prijenosom diljem svijeta. Procjenjuje se da drvce u prosjeku godišnje dođe vidjeti oko 125 milijuna posjetitelja (ili je tako barem bilo prije pandemije koronavirusa), a broj lampica koje se iskoriste kako bi se postigao ovako velebni dojam premašuje 50.000. Veličanstveno, zar ne?

Božićno drvce u Galeries Lafayette u Parizu

Poznata pariška robna kuća Galeries Lafayette iz godine u godinu oduševljava svojim božićnim ruhom. Slavno šoping odredište svake godine obasjaju tisuće lampica, a središnje mjesto ima čudesno božićno drvce koje je i ove godine privuklo pozornost javnosti i oduševilo ljubitelje Božića. Drvce, uz koje se redovito vežu epiteti „sjajno“ i „veličanstveno“, smješteno je u samom srcu robne kuće i već je samo po sebi dovoljan razlog da, ako te za vrijeme blagdana put nanese u Pariz, posjetiš ovu robnu kuću. Drvce je okićeno s velikim, raskošnim ukrasima, a s više katova ove luksuzne robne kuće na njega se pruža prekrasan pogled koji može biti i sjajna kulisa za božićne fotografije.

Božićno drvce na Crvenom trgu u Moskvi

Moskovske su dekoracije za vrijeme Adventa i božićnih blagdana među najljepšima na svijetu, a posebno se među njima ističe i drvce koje Rusi tradicionalno kite uoči Nove godine. Tako na slavnom Crvenom trgu u Moskvi svake godine osvane drvce minimalno 30 metara visoko te okićeno tisućama lampica i tradicionalnih ruskih ukrasa.

Božićno drvce na Trafalgar Squareu u Londonu

Za sami kraj naše liste tu je i londonsko božićno drvce s Trafalgar trga. Iako nije šareno i okićeno tisućama kuglica i ukrasa, ovo je drvce jedno od najpopularnijih na svijetu zbog svoje impozantne visine i minimalističkog, elegantnog izgleda. Naime, prepoznatljivo je upravo po tome što se sa samog njegovog vrha spušta cijeli slap bijelih, običnih lampica koje izgledaju divno na smaragdno zelenoj pozadini jelke.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.