LJEKOVITA SVOJSTVA

Najbolje vrste meda za jačanje imuniteta u zimskim mjesecima

Ojačaj imunitet prirodnim putem uz med koji ima brojna pozitivna djelovanja na naše zdravlje

x.jpg
Foto: Profimedia

Zimski mjeseci često donose izazove za naše zdravlje i imunitet. Srećom, priroda nam je podarila snažne saveznike u borbi protiv prehlada, gripe i drugih zimskih tegoba - med i propolis. Ovi pčelinji proizvodi već su stoljećima poznati po svojim ljekovitim svojstvima, a moderna znanost sve više potvrđuje njihove blagotvorne učinke. Njihova ljekovita svojstva pomažu u prevenciji i ublažavanju uobičajenih zimskih tegoba poput prehlade, gripe i kašlja. Redovitom konzumacijom ovih pčelinjih proizvoda možeš osnažiti svoj organizam i lakše prebroditi izazove hladnog vremena.

Ljekovita svojstva meda

Med je prirodni zaslađivač bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima. Sadrži preko 180 različitih spojeva koji doprinose njegovom ljekovitom djelovanju. Neki od najvažnijih su: flavonoidi, enzimi, organske kiseline, enzimi, vitamini, minerali poput cinka i željeza. Zahvaljujući ovom bogatom sastavu, med ima brojna pozitivna djelovanja na naše zdravlje. Između ostalog jača imunitet, ublažava grlobolju i kašalj, pomaže kod probavnih tegoba, daje energiju i potiče zacjeljivanje rana. Med sadrži antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale i tako jačaju obrambene snage organizma. Redovita konzumacija meda može smanjiti učestalost prehlada i gripe.

Image
Foto: Unsplash

Najbolje vrste meda za zimske mjesece

Iako su sve vrste meda ljekovite, neke se posebno ističu svojim blagotvornim djelovanjem tijekom zime:

Manuka med: Ovaj med iz Novog Zelanda ima izrazito snažno antibakterijsko djelovanje zahvaljujući visokom udjelu metilglioksala. Odličan je za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija.

Bagremov med: Vrlo je bogat fruktozom pa se sporije kristalizira. Blag je i lako probavljiv, idealan za djecu i osobe osjetljivog želuca. Pomaže kod kašlja i grlobolje.

Kestenov med: Tamne je boje i snažnog okusa. Bogat je mineralima, posebno željezom. Preporučuje se kod anemije i iscrpljenosti. Djeluje i kao prirodni antibiotik.

Livadni med: Sadrži pelud različitih biljaka pa je bogat raznovrsnim hranjivim tvarima. Odličan je za podizanje imuniteta i opće zdravlje.

Lipov med: Ima umirujuće djelovanje, pomaže kod nesanice i nervoze. Ublažava kašalj i snižava temperaturu.

Iako nema univerzalnog odgovora na pitanje koliko meda treba jesti svakog dana, generalno se preporučuje da odrasla osoba unosi 1 do 2 žličice (oko 5-10 grama) meda dnevno kao dio uravnotežene prehrane. To odgovara oko 30-60 grama meda mjesečno. Neki nutricionisti i stručnjaci za zdravlje savjetuju da dnevna količina ne prelazi 2 žličice, kako bi se izbjeglo prekomjeran unos šećera i kalorija, posebno za osobe koje žele održati tjelesnu težinu.

Image
DOBRE BAKTERIJE

Što su probiotici i zašto su toliko važni za ljudsko zdravlje?