Šarmiraj na prvu!

Važnost prvog dojma: Ove 4 stvari utječu na to kako te drugi dožive

Pripremaš se za neki bitan susret, ali ne znaš kako da u startu osvojiš tu osobu? Imamo nekoliko savjeta i informacije koje bi ti mogle pomoći da ostaviš najbolji prvi dojam

logan-weaver-QoZRUI6LdKw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svima nama je vrlo bitno kakav ćemo dojam ostaviti na ljude, bilo da se radi o našim prijateljima, poznanicima s radnog mjesta ili pripadnicima suprotnog spola. Mnoga provedena istraživanja pokazala su kako će upravo onaj prvi dojam pri upoznavanju neke osobe ostaviti najdublji trag čak i ako se susreti s tom osobom nastave dugi niz godina. Baš zbog toga iznimno je važno da u prvih nekoliko minuta, pa čak i sekundi, na drugu osobu ostavimo pozitivan dojam koji će onda ona automatski povezivati s nama.

Image
Jesi li među njima?

Ovo su najčešći tipovi žena od kojih muškarci bježe - glavom bez obzira

No, lakše je reći, a malo teže to postići. Dakle, danas ti otkrivamo četiri ključne stvari koje će na tebi procijeniti tvoj novi poznanik. Neovisno o tome ideš li na razgovor za posao ili na sastanak s potencijalnim ljubavnim partnerom, ove četiri sitnice mogle bi imati presudan utjecaj na to kolike su ti šanse da se pokažeš u najboljem svjetlu.

Zubi

Zubi su po mnogima ogledalo našeg zdravlja, ali i brige koju vodimo sami za sebe. Naime, žuti zubi puni karijesa ili kamenca estetski su odbojni, ali daju naslutiti i puno važnije istine o čovjeku – a to je da mu hagijena ni držanje do vlastitog zdravlja nije važno. Zato su lijepi, bijeli i pravilni zubi ključni za odavanje pozitivnog prvog dojma. Također, zubi nas definitivno mogu postarati, ali i pomladiti, oni mogu ukazati škrgućemo li njima od stresa i anksioznosti, kao i u kojoj mjeri smo spremni uložiti vrijeme i novac u održavanje vlastitog tijela. Sveukupno gledano, lijepi zubi učinit će čuda te posve prosječno lice pretvoriti u vrlo privlačno. Zato, ako piješ previše kave ili pušiš, što su navike koje narušavaju kvalitetu i izgled zubiju, svakako obrati pažnju na to da ih održavaš bijelima i čistima.

Image
Foto: Unsplash

Vokabular i gramatika

Bogatstvo vokabulara i ispravno korištenje gramatike definitivno ostavljaju povoljan prvi dojam ne samo na poslovnim razgovorima ili intervjuima, već i na prvim spojevima. Osobe koje imaju bogat rječnik te su se u stanju lijepo i artilkulirano izjasniti na široku lepezu tema ostavljaju dojam inteligentnih, načitanih i obrazovanih ljudi, a to je ključ uspjeha. Stoga, poželjno je, ako želiš ostaviti povoljan prvi dojam, iz govora izbaciti poštapalice, psovke i zastajkivanja te se truditi da ti rečenice budu skladne i milozvučne.

Image
Foto: Unsplash

Razina samopouzdanja

Razina samopouzdanja kojom osoba zrači može uvelike utjecati na to kakav prvi dojam ostavlja. Naime, odraz našeg samopouzdanja je i odraz naše emocionalne stabilnosti. Osobe koje pate od manjka samopouzdanja često su nesigurne, sramežljive i povodljive, što nisu pozitivne osobine koje osvajaju na prvu loptu. Kada pak osoba zrači samozadovoljstvom te je svjesna svojih vrlina, ali nije narcisoidna, to je ultimativni spoj koji će k njoj privući i druge ljude. Psihološke studije pokazuju kako ljude privlače samosvjesni pojedinci koji su sigurni u sebe, koji se mogu šaliti na vlastiti račun i koji nemaju potrebu neprestano se dokazivati.

Image
Foto: Unsplash

Cipele

Za kraj, zanimljivo je da su studije pokazale kako osobe kod upoznavanja prvo na drugom čovjeku primijete - njegove cipele! Cipele koje su tako lijepo uparene s prilikom i ostatkom outfita ostavljaju vrlo pozitivan dojam te mogu značajno utjecati na opću sliku koju stvorimo o nekoj osobi. Iako se čini pomalo banalno, s obzirom na ovu informaciju naš ti je savjet da iz kuće uvijek izlaziš s čistim i urednim cipelama - nikad ne znaš kada ćeš nekoga bitnog upoznati!

Image
Foto: Unsplash