Pas na godišnjem - kako olakšati ljubimcu stres putovanja

Je li povesti psa na godišnji odmor dobra ideja? Da, ali uz pridržavanje nekih pravila

Pas na godišnjem - kako olakšati ljubimcu stres putovanja

Konačno je došao dugoočekivani godišnji odmor i spremaš se na put – no što s tvojim najboljim četveronožnim prijateljem? Opcije plaćenog čuvanja pasa i nisu baš najjeftinije, a neke od nas ni ne bi ostavile svoju najdražu njuškicu u nepoznate ruke. Ako je za tebe nezamislivo provesti najljepše tjedne u godini bez tvog dlakavca, pročitaj naše savjete kako da mu putovanje učiniš što ugodnijim.

NA ČETIRI KOTAČA
Ako se pas nikad nije duže vrijeme vozio u autu, ne možeš znati kako će reagirati i hoće li mu biti muka. Dobro je psa priviknuti na putovanje autom tako što ćeš ga povesti na nekoliko kraćih vožnji u tjednima prije. Koji sat prije samog putovanja pas bi trebao pojesti manji i što lakši obrok, a u vožnji ga ne bi trebala hraniti. Nikada, bez iznimke, ne ostavljaj psa samog u autu, jer ljeti, čak i ako su prozori otvoreni, u vozilu naglo raste temperatura. Zimi ugašeno vozilo postaje ledeno poput hladnjaka. Ne ostavljaj psa u autu čak ni da sam skokneš do trgovine jer ozbiljno ugrožavaš život svog ljubimca. Probaj raditi što češće pauze kako bi pas izašao, prošetao i obavio nuždu. Naravno, ponudi mu vode, osobito za vrućih dana. Ne dozvoli psu da se vozi s glavom gurnutom kroz otvoreni prozor jer bi se mogao ozljediti. Najsigurnije je da bude na stražnjem sjedalu, u dobro pričvršćenom transporteru (za male pse) ili ogrlicom privezan za pojas. Ako je tvoj pas često tvoj suputnik, investiraj u podlogu koja će zaštiti sjedala.

shimmer fallbackPAS U ZRAKOPLOVU
Najprije provjeri prevozi li avio kompanija kojom misliš letjeti i ljubimce. Treba uvijek što ranije rezervirati kartu za let s ljubimcem i to se dodatno naplaćuje. Samo manji psi (na primjer, do 8 kg) mogu letjeti s tobom u putničkoj kabini- i to najčešće u posebnoj torbi, dok oni veći trebaju biti u spremniku koji će biti smješten u prtljažniku zrakoplova. Ovakva vrsta putovanja mnogim životinjama mogla bi biti izvor velikog stresa pa se posavjetuj s veterinarom o mogućim sredstvima za smirenje. 

ŠTO SVE PONIJETI
Svako trebaš pseću putovnicu i ako idete na duže vrijeme, ne bi bilo loše posjetiti veterinara da obavite kontrolu i da tvom četveronožnom prijatelju da zeleno svjetlo za putovanje. Osim toga trebat će ti uobičajena oprema, posudice za hranu i vodu, povodac, vrećice za izmet, pribor za higijenu, putnu bočicu za vodu, a dobro je da u torbu staviš i pseću najdražu igračku ili dekicu kako bi se osjećao sigurnije. Ponesi hranu koju i inače jede – godišnji odmor nije vrijeme za promjene u načinu prehrane. 

shimmer fallbackPAS NA MORU
Trebaš biti svjesna toga da psi nisu svugdje dobrodošli pa su u mnogim smještajima na Jadranu psi još uvijek zabranjeni. Ako si pronašla dog friendly apartman, trebaš pronaći još i takvu plažu jer kupanje psa u moru među djecom većina ljudi neće gledati dobronamjerno. Uvijek počisti za svojim psom i drži ga na povodcu na svim novim mjestima gdje se nađete. Raspitaj se gdje se nalazi najbliža veterinarska u slučaju da ti zatreba.

Dakle, sve se svodi na ono najvažnije: ako si odgovorna skrbnica, ti i tvoj dlakavac provest ćete zabavno i bezbrižno ljetovanje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.