Image
Foto: Profimedia.hr
Prvo dijete Diane i Charlesa

Prvo dijete Diane i Charlesa

William, punim imenom i titulom prince William Arthur Philip Louis of Wales, rođen je 1982. godine u Londonu i drugi je u redu za britansku krunu, iza svog oca. Starije je dijete pokojne princeze Diane i princa Charlesa. Uvijek je bio pristojan i miran, za razliku od svog, dvije godine mlađeg brata Harryja koji i dan danas diže prašinu na dvoru.

Idilično djetinjstvo
Foto: Profimedia.hr

Idilično djetinjstvo

William i Harry bili su nerazdvojni kao djeca. Živjeli su na dvije adrese, u Kensingtonskoj palači u Londonu, gdje su išli u školu te na kraljevskom imanju u Gloucestershireu gdje su učili jahati ponija Smokeya. Ljeta su provodili na imanju u Škotskoj te bili jako bliski s bakom, kraljicom Elizabetom. Obožavali su ih fotografi pa su William i Harry bili najfotografiraniji klinci na svijetu, 80-ih i ranih 90-ih. Na fotografiji su s mamom u tematskom parku u Sorreyju, mokri do kože i sretni do neba.

Praznina koja ostaje zauvijek
Foto: Profimedia.hr

Praznina koja ostaje zauvijek

Predivno djetinjstvo uz majku kojoj nikada nije bio problem prekršiti protokol kako bi se igrala sa svojim sinovima naprasno je prekinuto tragedijom koja je pogodila, ne samo Veliku Britaniju nego i cijeli svijet te nanijela težak udarac reputaciji kraljevske obitelji. U prometnoj nesreći u Parizu 1997. poginula je princeza Diana, a William i Harry, dječaci u najnježnijim godinama, ostali su bez majke. Lani, na njezin 60. rođendan, prinčevi su u parku Kensingtonske palače otkrili spomenik princezi Diani u čast.

Studentski dani i RAF
Foto: Profimedia.hr

Studentski dani i RAF

S novim milenijem kreće novo životno razdoblje mladog princa koji 2000. seli u Škotsku i upisuje fakultet. Na St Andrewsu studira povijest umjetnosti, no ubrzo se prebacuje na geografiju. U to vrijeme upoznaje svoju buduću suprugu Kate Middleton. Nakon diplome pridružuje se Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu (Royal Air Force) i prolazi obuku za pilota helikoptera za traganje i spašavanje baš kao i njegov otac 35 godina ranije.

Ljubavni brodolom pa kraljevsko vjenčanje
Foto: Profimedia.hr

Ljubavni brodolom pa kraljevsko vjenčanje

U 2007. Kate se odlučuje na radikalne rezove jer joj se ne sviđa prevelika medijska pažnja i prekida dugogodišnju vezu s Williamom, no ubrzo se vraćaju jedno drugome. Tri godine kasnije William će je zaprositi predivnim safirnim prstenom koji je pripadao njegovoj majci. Uslijed će 2011. kraljevsko vjenčanje koje je pratilo dvije milijarde ljudi. "Uselili smo se zajedno kao prijatelji s još dvoje poznanika, no tada je zapravo sve počelo", rekao je jednom prilikom William, govoreći o tome kako je upoznao svoju suprugu.

Djeca su najveće blago
Foto: Profimedia.hr

Djeca su najveće blago

U godinama koje su uslijedile par je dobio troje djece. Najstariji George rođen je 2013., princeza Charlotte 2015., a Louis 2018. U sve tri trudnoće Kate je imala jake jutarnje mučnine, zbog kojih je u jednom trenutku završila i u bolnici, no sve je prebrodila uz Williamovu podršku. On se pokazao kao pravi obiteljski čovjek, predani otac i odan suprug.

Što nosi budućnost?
Foto: Profimedia.hr

Što nosi budućnost?

William je omiljen među Britancima i mnogi vjeruju da će upravo on naslijediti svoju baku na prijestolju, odnosno da će mu otac predati krunu. Ima jasnu viziju toga kako bi monarhija trebala izgledati i mnogi vjeruju da je dorastao ulozi. No, osim toga budući britanski kralj naslijedio je od majke empatiju prema ljudima u potrebi. Ona mu je otvorila oči i pokazala da svijet nije samo glamur u kojem živi. "Imao sam 11 godina kada sam s majkom prvi put posjetio sklonište za beskućnike. Ona je u svom neponovljivom stilu bila odlučna u tome da rasvijetli zanemareni problem", izjavio je princ za časopis Big Issue. Nedavno je snimljen kako u Westminister Streetu posjećuje beskućnike i prodaje spomenuti časopis. Po svemu sudeći William ima sve što moderni kralj treba imati - jasnu viziju, predanost narodu, empatiju i sjajnu ženu uz sebe. Želimo mu sretan 40. rođendan!

Omiljeni britanski princ William danas slavi 40. rođendan

Omiljeni britanski princ danas slavi 40. rođendan, a ovom povodom dobit će kovanicu sa svojim likom na kojoj je uz Williamov profil i natpis Njegovo Kraljevsko Visočanstvo vojvoda od Cambridgea te broj 40. Riječ je o novčiću od pet funti. Okrugli rođendan budući će britanski kralj proslaviti u krugu obitelji, supruge Kate i djece, princa Georgea (8), princeze Charlotte (7) i princa Louisea (4) koji je na nedavnoj proslavi prabakinog jubileja šarmirao cijeli svijet. Po nestašluku je Louise više na strica Harryja, nego na tatu. Tijekom ljeta Kate i William upriličit će dvostruko rođendansko slavlje jer ona svoj 40. u siječnju nije mogla proslaviti zbog pandemijskih mjera. Kraljica Elizabeta neće potvrditi svoj dolazak sve do dana zabave, zbog krhkog zdravlja. No, postoji jedna zanimljivost vezana uz obilježavanje rođendana princa Williama. Po prvi puta se neće vijoriti zastava Ujedinjenog kraljevstva na državnim instituacijama, koja se inače vijori kada se obilježavaju rođendani viših članova kraljevske obitelji, a razlog je nedavni skandal i protjerivanje princa Andrewa s kraljevskih dužnosti zbog teških optužbi za seksualno zlostavljanje tada 17-godišnje djevojke. No, da se vratimo svjetlijim temama, odnosno rođendanu budućeg britanskog kralja. Ovim povodom kroz fotogaleriju ti donosimo najzanimljivije detlje iz njegova života.

M.M.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.