BRIGA ZA BUDUĆNOST

Održivost i zelena strategija: RTL-ova serija 'San snova' ponosni nositelj Albert certifikata

Certifikacija vezana uz ekološku održivost ukazuje na to da proizvodnja poštuje određene standarde i prakse, a dobivanje certifikata na usklađenost s propisima i smjernicama u vezi s ekološkom održivošću, sigurnošću i kvalitetom

sna snova.PNG
Foto: RTL

RTL-ova serija 'San snova' dobila je Albert certifikat za doprinos održivoj produkciji. Albert certifikat, osnovan 2011. godine, podržava globalnu filmsku i televizijsku industriju u smanjenju negativnih ekoloških utjecaja produkcije i stvaranju sadržaja koji podržava viziju održive budućnosti.

"Uključenost serije 'San snova' u Albert projekt svrstala nas je uz bok s velikim europskim projektima kada je u pitanju ekološka održivost. Naglasak na ekološki prihvatljiv način gradnje scenografije, nabavu potrebnog materijala i rekvizite te potrošnju energenata, poput uštede električne energije korištenjem LED rasvjete, stavljen je od samog početka pripreme projekta; još tijekom pripreme za snimanje i u fazi pred produkcije. Kod opremanja i gradnje setova fokus je stavljen na recikliranje te korištenje već postojeće rekvizite, namještaja i odjeće iz fundusa. Sve faze produkcije bile su u skladu s ekološkim normama koje nalaže 'Green projekt'“, objašnjava voditeljica Odjela fikcije RTL-a Iva Grahor.

Image
Foto: RTL

'Green production filming' je sustav ocjenjivanja i certifikacije ekološki održive filmske produkcije, a tijekom snimanja serije ekipa koja je radila na projektu prošla je i obuku prema Albert programu. Ekonomična potrošnja i recikliranje omogućili su smanjenje troškova održavanja prostora studija kao i smanjenu količinu otpada, a racionalnom organizacijom transporta smanjena je emisija štetnih tvari.  Stečena znanja svi su članovi ekipe prenijeli i u svoja kućanstva, i to u sklopu programa edukacije tijekom koje su usvajali nova znanja i stvorili svijest o važnosti ekološki održivog ponašanja.

„Cijela ekipa koja je radila na projektu, uključujući i glumce, bila je izuzetno susretljiva pri sudjelovanju i svojim su angažmanom mnogo pridonijeli u dobivanju Albert certifikata i podizanju svijesti o važnim ekološkim pitanjima", dodaje Grahor i naglašava da u pojedinim epizodama serija sadrži i dijaloge vezane uz društveno odgovorno ponašanje. „Gledateljima smo željeli skrenuti pozornost i podići svijest o ekologiji te ih savjetovati kako svojim ponašanjem mogu pozitivno utjecati na promjenu.“

Certifikacija vezana uz ekološku održivost ukazuje na to da proizvodnja poštuje određene standarde i prakse, a dobivanje certifikata na usklađenost s propisima i smjernicama u vezi s ekološkom održivošću, sigurnošću i kvalitetom.

RTL Hrvatska radi ka tome da postane vodeća televizijska kuća unutar regije središnje i istočne Europe koja će tijekom proizvodnje programa značajno smanjiti utjecaj na okoliš te postaviti primjere dobre prakse drugima. Jedan od koraka je i razvoj unutar ESG strategije donesene na razini CME grupe čije su smjernice, primjeri dobre prakse i planovi djelovanja okrenute ka održivom načinu poslovanja i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL