Čišći dom

Ocat za čišćenje: Što se smije, a što ne čistiti octom?

Ocat je mnogima jedno od omiljenih sredstava za čišćenje doma, ali vrlo je važno znati kada ga ne smijemo koristiti

profimedia-0280467503.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svi želimo imati čist dom zbog sebe i svoje obitelji, a posebno u vrijeme pandemije kada čuvamo zdravlje. No jedna od važnih stvari o kojoj razmišljamo posljednjih godina je i koliko sredstva za čišćenje sadrže različite kemikalije. Želimo smanjiti količinu otrovnih kemikalija u svom domu, a u tom procesu sve češće koristimo ocat za čišćenje. Vrlo je jeftin, prirodan i može se koristiti za čišćenje različitih površina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Brzi i jeftini načini čišćenja kompletne kupaonice

Savjeti za čišćenje kupaonice

Ali ocat nije univerzalno sredstvo za čišćenje, pa je vrlo važno znati koje površine može uništiti i kada ga trebamo oprezno koristiti.

Stvari koje se ne čiste octom

Alkoholni ocat je izvrsno sredstvo za čišćenje jer je kiselina što mu omogućuje da probije jake naslage masnoće, prljavštine i kamenca. Ali kiselina također može oštetiti određene površine pa je važno znati koje treba izbjegavati. Evo popisa predmeta koje nikada ne bi trebala čistiti octom.

  • Ploče od granita, mramora i kamena: kiseline se ne miješaju s prirodnim materijalima poput granita, mramora i kamena. Mogu nastati udubine u materijalu, ali mogu izgubiti i sjaj.
  • Kuhinjski noževi: ako želiš da noževi budu što dulje novi, onda izbjegavaj kiseline. Umjesto toga jednostavno upotrijebi deterdžent za posuđe i spužvicu.
  • Sav nered u kuhinji u kojem ima i ostataka jaja: iako se na prvu čini da bi kiselina bila dobra za ostatke od jaja zapravo će stvoriti ljepljivu masu koju je nemoguće očistiti. Umjesto toga najbolje je upotrijebiti vodu i deterdžent.
  • Glačalo za odjeću: ocat može oštetiti unutrašnjost glačala.
  • Namještaj od drva: nije dobra ideja drvo čistiti octom. Može oštetiti gornji sloj namještaja.
  • Metalne površine: kiselina iz octa može uništiti zaštitne slojeve na metalu i zato izbjegavaj jake koncentracije kiseline na slavinama, sudoperi, kvakama, loncima i tavama.
1/3