Neodoljivi čovječuljci od đumbira bez kojih ne možemo zamisliti Božić

Jednostavan recept za ukusne kolačiće koji nisu rezervirani samo za Božić

Neodoljivi čovječuljci od đumbira bez kojih ne možemo zamisliti Božić
Foto: Pexels
Kolačići od đumbira koji dolaze u obliku popularnih čovječuljaka nezaobilazan su božićni desert. Ovaj jednostavan recept za kolačiće izvrstan je za pečenje s djecom, a može biti i odličan božićni poklon. Od ove smjese možeš napraviti čovječuljke ili neki drugi oblik po želji, a mi ti donosimo jednostavan i ukusan recept koji možeš isprobati već danas.

Sastojci

350 grama glatkog brašna
1 čajna žličica sode bikarbone
2 čajne žličice mljevenog đumbira
1 čajna žličica mljevenog cimeta
125 grama maslaca
175 grama smeđeg šećera
1 veliko jaje
4 žlice zlatnog sirupa

Priprema

01.

Brašno, sodu bikarbonu, đumbir i cimet stavi u zdjelu, zatim dodaj maslac i miksaj dok smjesa ne izgleda poput krušnih mrvica. Tada umiješaj i šećer.

02.

Lagano istuci jaje i zlatni sirup, dodaj u smjesu i miksaj dok se smjesa ne sjedini. Izvadi tijesto i kratko ga mijesi dok ne postane glatko, zamotaj ga u prozirnu foliju i ostavi da se hladi u hladnjaku 15 minuta.

03.

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a dva lima za pečenje obloži papirom za pečenje.

04.

Na blago pobrašnjenoj površini razvaljaj tijesto na debljinu od 0,5 cm. Izreži oblike kolačića i stavi ih na lim za pečenje, uz mali razmak između svakog kolačića.

05.

Peci 12–15 minuta ili dok kolačići ne postanu blago zlatno-smeđe boje. Ostavi ih na limu 10 minuta, a zatim ih premjesti na rešetku kako bi završila hlađenje. Kad se ohlade, ukrasi ih glazurom i ukrasima za torte, po želji.

Savjet

Tijesto za kolačiće od đumbira, dvostruko zamotano u prozirnu foliju, možeš zamrznuti i do tri mjeseca.

N.B.
24.12.2020.