Bliži nam se pokladno vrijeme koje ne može proći bez ukusnih krafni. Bilo da si profesionalna kuharica ili početnica, imamo recept za krafne koje uvijek uspiju
Sastojci
Priprema
U lončiću lagano zagrij jedan decilitar mlijeka i dodaj jednu čajnu žlicu šećera te jednu čajnu žlicu brašna. Sve dobro pomiješaj i dodaj usitnjenu kocku svježeg kvasca. Ostavi da se diže nekoliko minuta.
U posudi za miješanje pjenjačom poveži jaja, žumanjke i šećer te vanilin šećer. U gotovu smjesu dodaj ostatak mlijeka, šećera, sol, prašak za pecivo, ulje, rum i koricu limuna te brašno i dignuti kvasac. Sve skupa izradi u meko tijesto.
Tijesto ostavi dok se ne podupla u volumenu, oko pola sata. Kada je podignuto, tijesto prebaci na pobrašnjenu podlogu i premijesi te razvaljaj na 1 cm debljine. Pomoću čaše ili okruglog kalupa napravi krafne i ostavi ih 10-ak minuta da se dižu na jednoj strani te ih zatim okreni da se isto toliko dižu na drugoj.
Visoki lonac napuni do pola uljem tako da krafne ne dodiruju dno lonca kada ih ubaciš. Ulje zagrij da bude jako toplo, ali ne previše vruće kako u sredini ne bi ostale sirove. Kada ubacuješ krafne u ulje, pripazi da ih ubacuješ stranom koja se prva dizala prema dolje. Kada poprimi zlatnu boju ih okreni i nastavi peći dok ne budu gotove.
Savjet
Krafne možeš poslužiti prazne ili pomoću šprice za kolače puniti nadjevom po želji. Odlično punjenje je čokolada, ali i pekmez od marelice ili krema od vanilije. Kako bi uspjele svaki put, važno je da su sastojci za krafne topli, a nikako nemoj preskočiti prašak za pecivo ako želiš da u sredini imaju prazninu koju ćeš napuniti nadjevom.