Neodoljivi su

Četveronožni 'medenjaci': Preslatke pasmine koje nalikuju plišancima

Iako svaki pas ima svoje posebnosti, neke pasmine prave su 'pahuljice'. Toliko su neodoljivi da će mnoge podsjetiti na plišane medvjediće

profimedia-0350936740.jpg
Foto: Profimedia

Je li to psić ili plišanac? To bi moglo biti prvo pitanje svakoga tko ugleda tvog pomeranca. Svojom sjajnom, dvoslojnom dlakom, živahnom osobnošću i malim rastom ova je pasmina jedna od najpopularnijih te se svrstava među 'toy' pasmine. Vole je odrasli, ali i djeca - njihov ih četveronožni prijatelj često podsjeća na najdražu igračku, a isti efekt ima i na nas nešto starije.

Image
MALI I MEDENI

Male pasmine: Ovi preslatki psi zauvijek će izgledati kao štenci

Na pomeranca je teško ostati ravnodušan, no to nije jedina pasmina koja izgleda neodoljivo - baš poput plišanog medvjedića.

Svaki je pas poseban, no ovih sedam pasmina pravi su 'medenjaci'.

Samojed

Samojeda mnogi obožavaju, i to zbog njegove pufaste dlake i druželjubivog lica. Pogledaš li ga, učinit će ti se da ti se nasmijao, a tome je teško odoljeti. Ova bijela 'pahuljica' dobro podnosi hladnoću, a kao i svaki pas, zahtijeva dosljednog i odgovornog vlasnika. Uz odgovarajuću socijalizaciju i kvalitetan trening, samojed je odličan izbor za obitelji s djecom.

Cavappo

Cavappo je nastao križanjem Cavalier King Charles španijela i pudlice. I njega bi vrlo lako mogla zamijeniti s plišanim medvjedićem, a odlikuje se mekanim valovitim krznom i različitim varijantama boja. Društven je te je divan ljubimac obitelji s djecom uz koju će Cavappo uživati, a osim toga, ova pasmina brzo uči te je inteligentna.

Kovrčavi bišon

I kovrčavi bišon prava je 'pahuljica' svojim vlasnicima. Karakterizira ga meka kovrčava dlaka premda je u gornjem sloju oštrija. Njegov znatiželjan pogled i male uši raznježit će svakoga tko ga vidi, posebice zato što će i strancima raspoloženo dotrčati. Kovrčavi bišon, dakle, voli društvo i igru, a uz kvalitetan trening savladat će i mnoge trikove.

Tulearski pas

Podrijetlom s Madagaskara, tulearski pas čest je izbor brojnih ljubitelja pasa. Dlaka mu je mekana i nježna, a po prirodi je druželjubiv. 'Osvaja' neodoljivim izgledom, ali i predanošću jer svog vlasnika prati u stopu. Posvetiš li mu se, ova će ti šapica vratiti četverostruko.

Keeshond

Keeshond dijeli istog pretka kao i pomeranac - potječu od njemačkog špica. Zato i Keeshond ima osobine špica te bi ih lako mogla zamijeniti. Ovoj pasmini dlaka je u kombinaciji sive i crne boje, dok mu je podlaka blijedo siva i krem. I zato mu treba redovito četkanje. Po prirodi su prijateljski nastrojeni, osjetljivi i dobroćudni, a svatko tko ih ima, zna koliko su dragi ljubimci.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas nekad se uzgajao kao čuvar i gonič stoke, a danas je puno češće kućni ljubimac. Ova se pasmina super slaže s djecom i drugim životinjama te je inteligentna i nježna. Preslatki su zbog svoje duge i mekane dlake, no za razliku od prethodno spomenutih pasmina, bernski planinski pas velika je pasmina te može imati čak 50 kilograma! Nažalost, žive kratko - od šest do osam godina, no tijekom svog života ova divovska maza bit će ti najbolji prijatelj kojeg možeš zamisliti.

Portugalski vodeni pas

Portugalski vodeni pas nekad je pomagao ribarima i mornarima te je po prirodi dobar s ljudima. Ovaj srednje veliki pas zahtijeva posvećenog vlasnika kojemu šetnje, fizička i mentalna stimulacija neće predstavljati problem. Brzo uči, dobro sluša te je spretan, a najviše voli provoditi vrijeme uz rijeke i jezera. Zato je odličan za obitelji s djecom koje vole izlete i fizičku aktivnost, a obožava se maziti. Osim karakterom, portugalski vodeni pas 'kupit' će te i dugom dlakom i prijateljskim pogledom.