NAJZANIMLJIVIJI NASLOVI IZ 2023.

Od napetih romana do uzbudljivih memoara: Knjige koje su na našem popisu ove zime

Od zanimljivih autobiografija pa do intimnih romana i napetih trilera, ako si u potrazi za novim naslovima s kojima ćeš se ušuškati ove zime, donosimo ti naš izbor najboljih knjiga iz 2023. godine na koje vrijedi obratiti pažnju

BeFunky-collage (7).jpg

Zimski period savršeno je razdoblje za sve knjigoljupce. Naime, hladni i sivi dani su kao stvoreni za uživanje u toplini doma, uz šalicu omiljenog napitka i neku dobru knjigu u ruci. Svake godine izlaze neke nove knjige na koje vrijedi obratiti pažnju, a u godini iza nas, 2023., izašlo je mnoštvo odličnih književnih noviteta.

Image
KLIKNI I OSVOJI

Darujemo dvije knjige - 'Dijamantno oko' i 'Žrtva 2117'

Od zanimljivih autobiografija pa do intimnih romana i napetih trilera, ako si u potrazi za novim knjiškim naslovima s kojima ćeš se ušuškati ove zime, u nastavku ti donosimo naš izbor najzanimljiivijih knjiga iz 2023. godine koje svakako trebaš dodati na svoju listu knjiga koje treba pročitati.

Okus, Stanley Tucci

Intimni i neodoljivi memoari poznatog glumca o životu u kuhinji i izvan nje. Naime, prije nego što je ulogama u filmovima "Vrag nosi Pradu" i "Igre gladi" postao svjetski poznato ime, Stanley Tucci odrastao je u talijansko-američkoj obitelji koja se baš svaku večer okupljala oko kuhinjskog stola. "Okus" je intiman pogled na spone između hrane i života, ispunjen anegdotama o odrastanju u Westchesteru, NY, o pripremama i snimanjima foodie filmova "Velika noć" i "Julie i Julia", o zaljubljivanju tijekom večere i o zajedništvu sa suprugom u smišljanju zabavnih jela za njihovu djecu. Svaki komadić ovog gastronomskog putovanja, kroz dobra i loša vremena, kroz jela iz restorana s pet zvjezdica, kao i ona koja su zagorjela u kućnoj pećnici, slastan je, iskren i topao. Ispunjen Stanleyjevim prepoznatljivim humorom i nježnom nostalgijom, Okus je mnogo više od memoara i mnogo više od kuharice, a u knjizi se nalaze i sjajni recepti koje ćeš sigurno htjeti isprobati.

Image

Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar, Matthew Perry

Ovi su dirljivi memoari pravi dar svim obožavateljima slavnog glumca koji nas je prerano i iznenada napustio prošle godine.  Izuzetno zanimljiva priča Matthewa Perryja kojom nas vodi na putovanje od svojih dječačkih snova o slavi do ovisnosti i odvikavanju nakon što je zamalo izgubio život. Perry je u ovoj knjizi ogolio dušu i premda je pisana točno onako kako bismo od Chandlera i očekivali – duhovito, iskreno i pretjerano samokritično – ona je ujedno i intimno svjedočanstvo o borbi za preživljavanje koju je neprežaljeni glumac vodio gotovo tijekom cijelog života. Perry živo dočarava svoje teško djetinjstvo, želju za slavom, prazninu koje se nikad nije riješio, živote svojih glumačkih kolega te cjeloživotnu borbu s demonima ovisnosti i sve ono što ju je pokretalo iako je naizgled imao sve. "Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar" nezaboravni su memoari, istodobno intimni i prosvjetljujući – usto su i moćna poruka o nadi i ustrajnosti.

Image

Holly, Stephen King

"Holly", nova knjiga jednog od najuspješnijih autora horor romana, Stephena Kinga, prati privatnu istražiteljicu Holly Gibney koja radi na rješavanju jezive istine iza višestrukih nestanaka u gradu na srednjem zapadu. Obožavateljima Kingove literature Holly je dobro poznat lik koji se pojavljuje i u drugim njegovim djelima, no u ovoj je priči gledamo u glavnoj ulozi. U Kingovom novom romanu, Holly je sama, nasuprot dvojice nezamislivo izopačenih i briljantno prikrivenih protivnika.

Image

Žena u meni, Britney Spears

Memoare nekad slavne pop pjevačice Britney Spears s oduševljenjem su dočekali obožavatelji, a također su dobro prošli i kod kritike. Knjiga "Žena u meni" je nevjerojatno dirljiva priča koja se bavi temama slobode, slave, majčinstva, opstanka, vjere i nade. Ova knjiga, ispripovijedana s mnogo hrabrosti, detaljno istražuje Britneyin život i izazove s kojima se suočavala na putu do slave. "Žena u meni" brzo je postala najprodavanija knjiga u Americi, a u njoj Britney Spears otvara vrata svoje iznimne životne priče, otkrivajući zanimljive i šokantne detalje koji su zaprepastili njezine brojne obožavatelje. Nudi duboki uvid u borbe i trijumfe jedne od najpoznatijih svjetskih pop ikona.

Image

Yellowface, R.F. Kuang

Athena Liu je književna miljenica, a June Hayward je doslovno nitko. Kad Athena umre u neobičnoj nesreći, June krade njezin neobjavljeni rukopis i objavljuje ga kao svoj pod imenom Juniper Song. Ali dok dokazi prijete Juneinom ukradenom uspjehu, otkrit će točno koliko daleko je spremna ići da zadrži ono što misli da zaslužuje. Ono što će se nakon toga dogoditi u potpunosti je krivnja svih drugih... Kombinacija satire, metafikcije i sporog trilera, ova knjiga donosi nam lukavu kulturološku kritiku koja se tiče rase i simbolizma u knjižarstvu.

Image

Četvrto krilo, Rebecca Yarros

Dvadesetogodišnja Violet Sorrengail trebala je pohađati Kvadrant pisara i živjeti mirnim životom okružena knjigama. Međutim, njezina majka, ujedno nemilosrdna generalica zbora, naredila je Violet da se pridruži stotinama kandidata koji teže završiti po život opasnu obuku i postati elita kraljevstva: jahači zmajeva. Kao da joj sve to nije dosta, Violet je trn u oku i prilično poželjna meta svima onima koji zamjeraju njezinoj majci krvavo gušenje pobune protiv kraljevstva. Violet će se morati osloniti na svoju domišljatost da preživi. Hoće li joj Xaden Riorson, privlačan momak, a ujedno i potomak obitelji koja prezire njezinu majku, u tome pomoći ili odmoći? Prijatelji, neprijatelji, ljubavnici. Svi u Vojnom učilištu Basgiath imaju vlastiti cilj. Jer jednom kad si unutra, postoje samo dva izlaza: diploma ili smrt.

Image

Sretno mjesto, Emily Henery

Harriet i Wyn bili su savršen par otkako su se upoznali na koledžu – pristaju si kao sol i papar, med i čaj, maslac i kruh. Osim što je – iz razloga o kojima još uvijek ne razgovaraju – tome došao kraj. Prekinuli su prije pet mjeseci. Ali još nisu obavijestili svoje najbolje prijatelje. Nije stoga ni čudno da su se našli u zajedničkoj sobi u ljetnikovcu u Maineu koja je njihovoj grupi prijatelja posljednjeg desetljeća služila kao idealno utočište tijekom praznika. U svome tradicionalnom godišnjem povlačenju od svijeta na cijeli nezaboravni tjedan iza sebe ostavljaju sve užurbanosti i stresne trenutke svakodnevice gosteći se sirom, vinom i morskom hranom te uživajući u morskom zraku. Ali, ove je godine sve drugačije. Ove godine Harriet i Wyn očajnički se trude ne priznati sebi koliko žele ono drugo. Ove je godine ljetnikovac na prodaju i pred njima je posljednji zajednički tjedan na njihovu sretnom mjestu. Kako ne mogu podnijeti slomiti srce svojim prijateljima, odlučuju nastaviti s predstavom i glumiti kako su još uvijek zajedno. Naposljetku, koliko to teško može biti nakon godina zaljubljenosti i ispred onih koji te najbolje razumiju?

Image

Slučaj vlastite pogibelji, Kristian Novak

Kristian Novak jedan je od najistaknutijih autora hrvatske suvremene književne scene, a njegov najnoviji roman, "Slučaj vlastite pogibelji", započinje tragičnim slučajem koji potresa zajednicu. Mladi prometni policajac pronađen je mrtav na stražnjem sjedištu svog automobila. Iako je slučaj brzo zatvoren kao samoubojstvo, mnoge neobičnosti i izostanak obdukcije izazivaju sumnje među obitelji i širom javnosti. Obitelj mladića, predvođena njegovim starijim bratom, također policajcem, traži istinu i pravdu. U isto vrijeme, hrabra profesorica priprema svoje srednjoškolce za izvedbu Antigone, priču koja nekako odražava ovu tragičnu stvarnost... Cijela priča, dakako, ima dublje značenje, a kroz pripovijedanje profesorice i dinamični scenarij, otkrivaju se pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sustava, zakona i morala, ljubavi i slobode. Ovo je priča koja nas poziva na razmišljanje i potiče na hrabrost.

Image

Dobar život, Robert Waldinger, Marc Schulz

Harvardsko istraživanje razvoja odraslih već više od osam desetljeća bavi se vječnim pitanjem: što čini život smislenim i ispunjavajućim? Iako se možda čini da je odgovor zamršen, istina je zapravo vrlo jednostavna: dobri odnosi. Dr. Waldinger i dr. Schulz, voditelji najdugovječnijeg istraživanja sreće, u ovoj knjizi donose važna saznanja na temelju priča stotina sudionika koje istraživači prate od adolescentske dobi sve do duboke starosti, kao i rezultate mnogih drugih istraživanja koja su se bavila pitanjem kvalitete života. Odnosi svih vrsta - prijateljstva, ljubavne veze, obitelj, s poslovnim kolegama ili s članovima sportskog ili književnog kluba - pridonose sretnijem i zdravijem životu, a Dobar život pokazuje da nikad nije kasno da osnažimo odnose koje imamo, ili izgradimo nove. Uz tople i mudre priče ova knjiga nam pokazuje kako da pronađemo smisao kroz povezanost s drugima.

Image

Čiope, Fernando Aramburu

Nakon nezaboravnog hit-romana Patria, Čiope ponajboljeg suvremenog španjolskog pisca još su jedan veliki roman našeg vremena. Toni, srednjoškolski profesor filozofije, u svojim pedesetima odlučuje da je vrijeme da ipak okonča svoj život. Smiren, pedantan i odlučan, odredio je i datum, točno za godinu dana, koju će provesti tako da svakodnevno ispisuje svoju priču. Društvo mu prave samo njegova kujica Pepa i zajedljivi prijatelj Hromi. Kada se u jednoličnoj svakodnevici sasvim neočekivano pojavi žena sa psom, Toni se suočava s nedoživljenom nježnosti, koju odbija prihvatiti jer ni sam ne vjeruje da zaslužuje ljubav, a navikao je da ni pred kim ne smije pokazati svoju ranjivost. Čiope su intiman, maestralan roman, bespoštedan i samokritičan, s velikom emotivnom pričom o malenom životu i usamljenosti u kojem ponajbolji suvremeni španjolski autor Fernando Aramburu ispisuje osobnu, univerzalnu posvetu prijateljstvu, ljubavi i životu uz koju ćemo i plakati i smijati se naglas.

Image

POGLEDAJ VIDEO: JOGA ZA OPUŠTANJE