Najnovije spoznaje

Ipak postoji najbolji i najlakši način kako preboljeti bivšeg

Prekid veze sigurno je jedan od najdramatičnijih trenutaka u životu. I možda ti se na prvu čini kako ga nikad nećeš preboljeti, stručnjaci kažu kako postoje načini na koje ćeš najlakše preboljeti kraj ljubavi. Probaj raditi one stvari koje ti osiguravaju unutarnji mir, ali pazi, iako ne izgleda tako, neke od njih mogu samo prolongirati tvoj oporavak

pexels-andre-furtado-1261459.jpg
Foto: Pexels

Konačno je gotovo, dogodilo se i to. Odlučila si prekinuti vezu koja već dugo nije imala smisla. I što sad? Iako si bila svjesna da ovome mora doći kraj, prekidi su gotovo uvijek teški i emocionalno osjetljivi. Normalno je da si melankolična, tužna pa i pomalo bezvoljna i depresivna. Bit ćeš bombardirana savjetima iz svih dimenzija. Mama će ti reći da ima još dovoljno (zlatnih) riba u moru, frendice će te nagovarati da ideš tulumariti i upecaš nekoga 'za utjehu', a najbolji prijatelj pozvonit će ti na vrata s dovoljno slatkiša da sagradite novu kućicu Ivici i Marici.

Image
Kad nema ljubavi

Je li vrijeme za prekid? 5 jasnih znakova da je ljubav nestala

Što god odabrala, nisi pogriješila ako ti to olakšava cjelokupnu situaciju. Jedan period tvoga života je završio, a neki novi počinje. Dozvoli da ovaj prostor između bude samo tvoj. U redu je ako danas ne želiš izaći iz sobe nego se isplakati i zaspati, u redu je i ako želiš biti najljepša na svijetu i izaći van. Probaj raditi one stvari koje ti osiguravaju unutarnji mir, ali pazi, iako ne izgleda tako, neke od njih mogu samo prolongirati tvoj oporavak. Iako trebaš slušati sebe u ovakvim situacijama, stručnjaci sa sveučilišta u Arizoni došli su do najnovijih zaključaka da ipak postoji najbolji i najlakši način da preboliš bivšeg

Odustani od prijateljstva

Iako ste rekli da ćete ostati prijatelji, i sama duboko u sebi znaš da to nikada nije dobra ideja. Barem ne dok ti je sve svježe. Nitko ne kaže da s vremenom nećete postati prijatelji, ali ključne riječi su 's vremenom'. Malo tko uspije izvesti tu tranziciju iz veze u prijateljstvo (pogotovo ako se ni sama veza nije razvila iz prijateljstva) netom nakon prekida. Ovo uglavnom vodi produljenju emocionalne nestabilnosti koja se javlja nakon prekida, a to ne želiš.

Image
Foto: Pexels

Reflektiraj se na vezu

Koliko god suludo zvučalo (jer svi tvrde upravo suprotno), najnovija saznanja američkih stručnjaka govore kako je najbolji način da preboliš bivšeg upravo taj da si osiguraš dovoljno vremena za evaluaciju veze. Zbog nečega ste definitivno prekinuli, što znači da baš i nisu cvale ruže cijelo vrijeme. Vrati vrijeme unatrag, promisli o tome, razmišljaj o situacijama kada ste se svađali i zbog čega ste se svađali. Shvatit ćeš da i niste toliko kompatibilni koliko misliš i definitivno će ti biti lakše. Olakšanje se neće dogoditi preko noći, ali što više diskutiraš o svojoj prošloj vezi, to ćeš manje žaliti za njom. Istraživanje je pokazalo da oni koji razgovaraju o svojoj propaloj vezi u periodu od devet tjedana osjećaju znatno veće olakšanje od onih koji nisu upražnjavali ovu metodu.

Image
Foto: Pexels

(Re)konstruiraj budućnost

Dok si bila zaluđena svojom sada bivšom ljubavi, sigurno si isplanirala ne samo zajednički život i kako će vam se djeca zvati nego i zajedničku starost. Ovo je glavni razlog zašto se često poslije prekida osjećaš izgubljeno. A kako i ne bi kada je cijela projekcija tvoga života do sada bila vezana uz osobu više nije dio tebe. Dosta sažalijevanja, hajde sada lijepo sve 'odplaniraj' i kreni ponovno u planiranje samo svoje budućnosti. Jer, ako ne budeš čvrste ruke i ne riješiš to sada, postoji šansa da se još više zapadneš u agoniju zbog propale ideje života s bivšim.

Image
Foto: Pexels

Otkrij samu sebe

Veze nas oblikuju, a prekidi nas na trenutak ostavljaju potpuno izgubljenima. Nije to ništa čudno ni zabrinjavajuće. U vezi si prestala ti biti 'ti' i postala si 'vi'. Kako bi lakše podnijela da nema više 'vas', počni ponovno raditi stvari koje si voljela dok si još bila solo. To će ti pomoći da osvijestiš sebe i prestaneš se gledati kroz ono što ste bili 'vi'. Zapitaj se što si voljela raditi, a u vezi si prestala (neovisno o razlogu). Tako ćeš lakše uloviti ritam 'solo' života i krenuti planirati budućnost sama sa sobom.

Image
Foto: Pexels

Oprosti

Kada konačno budeš spremna, oprosti sebi za sve greške koje si radila i oprosti svojoj bivšoj ljubavi za sve njegove. Osjetit ćeš golemo olakšanje. Riješit ćeš se sve nakupljene gorčine i zamjerki i tada ćeš, naravno ako to oboje želite, konačno biti spremni i za neko prijateljstvo. Ali ono najvažnije, ovo će ti omogućiti da kreneš dalje zadovoljna sama sa sobom.

Image
Foto: Pexels