Lifestyle
ZDRAVI RECEPTI

Manje mesa, više povrća: Jednostavne promjene koje će tvoje tijelo i planet obožavati

Manje mesa, više povrća: Jednostavne promjene koje će tvoje tijelo i planet obožavati
Ne trebaš postati vegan preko noći – dovoljno je početi s malim koracima. Evo kako uključiti više povrća u svakodnevnu prehranu bez odricanja od okusa

Zvuči poznato: znaš da bi bilo dobro jesti manje mesa, ali nemaš ideju odakle krenuti. Dobra vijest je da se ne moraš se odreći svega što voliš. Dovoljno je uvesti nekoliko jednostavnih promjena u svakodnevicu i tvoje tijelo, raspoloženje, ali i okoliš – bit će ti zahvalni. Povrće nije samo prilog, već može biti zvijezda tanjura. S malo mašte i dobrih recepata, početak bezmesne avanture može biti itekako ukusan.

Zašto smanjiti konzumaciju mesa? 

Ne radi se o strogoj dijeti ni o pritisku – već o svjesnijem pristupu prehrani. Pretjerana konzumacija mesa povezuje se s većim rizikom za srčane bolesti, dijabetes i probleme s probavom. Osim toga, prehrana s manje mesa ima manji ugljični otisak i koristi manje prirodnih resursa. Ukratko: dobro je za tebe, i još bolje za planet.

 

 

Kako početi?

Uvedi “bezmesni dan” u tjednu

Jedan dan bez mesa tjedno može napraviti veliku razliku. To ti daje prostor za eksperimentiranje i otkrivanje novih okusa.

Povrće kao glavna zvijezda tanjura

Ne moraš samo “maknuti meso”. Umjesto toga, promijeni pristup – neka brokula, tikvica ili leća budu glavni dio jela, a ne dodatak.

Kreni s poznatim jelima, samo ih malo prilagodi

Spaghetti bolognese? Isprobaj ga s lećom. Chili? Probaj s grahom i batatom. Burger? Napravi ga od slanutka.

Pripremi više nego što misliš da trebaš

Povrće se brzo pojede kad je dobro pripremljeno. Ispeci veću količinu za ručak i imat ćeš gotovu večeru.

Tri jednostavna i zdrava recepta bez mesa:

Zapečeni slanutak s povrćem i tahini umakom

Sastojci:

  • konzerva slanutka (ocijeđena)
  • tikvica, paprika, crveni luk
  • maslinovo ulje, začini (kumin, češnjak u prahu, sol, papar)
  • tahini, limun, voda

Priprema:

  • Slanutak i povrće začini i peci 30 minuta na 200°C.
  • Pomiješaj tahini s limunovim sokom i malo vode u kremasti umak.
  • Serviraj preko povrća.

Krem juha od mrkve i đumbira

Sastojci:

  • 4 mrkve, 1 krumpir, komadić svježeg đumbira
  • 1 luk, maslinovo ulje, povrtni temeljac

Priprema:

  • Pirjaj luk i đumbir, dodaj narezano povrće, temeljac i kuhaj dok sve ne omekša.
  • Izmiksaj štapnim mikserom.
  • Po želji dodaj kokosovo mlijeko za kremastiju teksturu.

Tjestenina s pestom od rikole i orasima

Sastojci:

  • integralna tjestenina
  • svježa rikola, orasi, maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, sol

Priprema:

  • Skuhaj tjesteninu. U blenderu pomiješaj sve sastojke za pesto.
  • Pomiješaj s tjesteninom i posluži toplo ili hladno.