
Manje mesa, više povrća: Jednostavne promjene koje će tvoje tijelo i planet obožavati

Zvuči poznato: znaš da bi bilo dobro jesti manje mesa, ali nemaš ideju odakle krenuti. Dobra vijest je da se ne moraš se odreći svega što voliš. Dovoljno je uvesti nekoliko jednostavnih promjena u svakodnevicu i tvoje tijelo, raspoloženje, ali i okoliš – bit će ti zahvalni. Povrće nije samo prilog, već može biti zvijezda tanjura. S malo mašte i dobrih recepata, početak bezmesne avanture može biti itekako ukusan.
Zašto smanjiti konzumaciju mesa?
Ne radi se o strogoj dijeti ni o pritisku – već o svjesnijem pristupu prehrani. Pretjerana konzumacija mesa povezuje se s većim rizikom za srčane bolesti, dijabetes i probleme s probavom. Osim toga, prehrana s manje mesa ima manji ugljični otisak i koristi manje prirodnih resursa. Ukratko: dobro je za tebe, i još bolje za planet.
Kako početi?
Uvedi “bezmesni dan” u tjednu
Jedan dan bez mesa tjedno može napraviti veliku razliku. To ti daje prostor za eksperimentiranje i otkrivanje novih okusa.
Povrće kao glavna zvijezda tanjura
Ne moraš samo “maknuti meso”. Umjesto toga, promijeni pristup – neka brokula, tikvica ili leća budu glavni dio jela, a ne dodatak.
Kreni s poznatim jelima, samo ih malo prilagodi
Spaghetti bolognese? Isprobaj ga s lećom. Chili? Probaj s grahom i batatom. Burger? Napravi ga od slanutka.
Pripremi više nego što misliš da trebaš
Povrće se brzo pojede kad je dobro pripremljeno. Ispeci veću količinu za ručak i imat ćeš gotovu večeru.
Tri jednostavna i zdrava recepta bez mesa:
Zapečeni slanutak s povrćem i tahini umakom
Sastojci:
- konzerva slanutka (ocijeđena)
- tikvica, paprika, crveni luk
- maslinovo ulje, začini (kumin, češnjak u prahu, sol, papar)
- tahini, limun, voda
Priprema:
- Slanutak i povrće začini i peci 30 minuta na 200°C.
- Pomiješaj tahini s limunovim sokom i malo vode u kremasti umak.
- Serviraj preko povrća.
Krem juha od mrkve i đumbira
Sastojci:
- 4 mrkve, 1 krumpir, komadić svježeg đumbira
- 1 luk, maslinovo ulje, povrtni temeljac
Priprema:
- Pirjaj luk i đumbir, dodaj narezano povrće, temeljac i kuhaj dok sve ne omekša.
- Izmiksaj štapnim mikserom.
- Po želji dodaj kokosovo mlijeko za kremastiju teksturu.
Tjestenina s pestom od rikole i orasima
Sastojci:
- integralna tjestenina
- svježa rikola, orasi, maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, sol
Priprema:
- Skuhaj tjesteninu. U blenderu pomiješaj sve sastojke za pesto.
- Pomiješaj s tjesteninom i posluži toplo ili hladno.


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
