Živjeli! Preživjeli!

Mamurluk iliti - kako preživjeti dan poslije

Bliži nam se najluđa noć u godini, a upravo u njoj je najbitnije ne pretjerati s alkoholom. Znamo kako, a znamo i što učiniti ako ti se ipak omakne koja čašica previše

profimedia-0012467761.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kako prigodno! Jesi li znala da se na prvi siječnja slavi Međunarodni dan mamurluka? Možda je riječ "slaviti" preteška jer čisto sumnjamo da su oni zbog kojih se ova (ne)prilika obilježava, u stanju nazdraviti.

shimmer fallback

I zaista, ne postoji bolji dan, od onog koji dolazi nakon najluđe noći u godini, za obilježavanje specifičnog stanja između života i smrti u kojem patnik ne može pomaknuti ni trepavicu, ali su mu osjetila na tristo posto pa će čuti moljce kako se svađaju u ormaru, a lupkanje potpetica susjede koja se hitro spušta niz stepenice (jer je sinoć znala pametno piti), udarat će mu po glavi poput pikamera. Imat će i izuzetno istančano osjetilo okusa pa će mu se želudac dizati na svu hranu osim pomno pripremljene lagane pileće juhice ili neposoljene, skuhane bijele riže.

Image
Čin čin ili preskoči me ovaj put?

Tanka je granica između uživanja u alkoholu i alkoholizma. Kako znati razliku?

Međunarodni Dan mamurluka obilježavamo tako što jedva čekamo da prođe. Želiš li biti kao spomenuta hitra susjeda, a ne patnik koji bi trebao podići čašu, a ne želudac na ovaj dan, pročitaj što ti imamo za reći i trijezna dočekaj Novu godinu.

Ukoliko ti se ipak omakne pa ti "samo jedna čaša" šampanjca udari u glavu u novogodišnjem slavlju, imamo nekoliko savjeta koji će te spasiti na Međunarodni dan mamurluka i pomoći ti da ga preživiš. U nastavku ti otkrivamo kako se pripremiti za najpijaniju noć u godini i iz nje izaći trijezna, ali imamo i prvu pomoć, ukoliko situacija ipak izmakne kontroli. Pa svi smo samo ljudi i griješimo!

Uoči pijanke

Prije, no što odeš na doček, pojedi nekoliko maslina ili žlicu maslinovog ulja. Masnoća će obložiti stijenke želuca i usporiti razgradnju sadržaja, odnosno spriječiti da alkohol prebrzo dođe u krv.

Hrana

Nemoj se zaustaviti samo na maslinama. Pojedi kvalitetan obrok prije, no što izađeš iz stana. Najlošije što možeš napraviti je piti na prazan želudac.

Voda

Hidracija je ključna za prevenciju mamurluka. Kroz dan pij više vode, no što običavaš, kako bi opskrbila organizam tekućinom koja život znači, što će se potvrditi idućeg jutra kada će ti, zahvaljujući vodi, biti do života pa prvi dan 2022. nećeš provesti u krevetu, već u šetnji i druženju.

shimmer fallback

Tijekom večeri - pamet u glavu

Nakon svakog alkoholnog pića koje popiješ, popij čašu vode. Također, bilo bi pametno preskočiti pokoje piće. Tu i tamo reci ne. Bit ćeš sama sebi zahvalna ujutro.

Voda će pomoći jetri i bubrezima da se riješe toksina i izbace iz tebe alkohol koji tijekom noći uneseš u organizam.

Ne miješaj. Odlučio se za jednu vrstu pića i drži se toga. Najgore prolaze oni koji piju sve i svašta.

shimmer fallback

Prije spavanja

Kada se konačno dočepaš kreveta i izuješ te predivne, ali neudobne štikle, prije, no što zatvoriš oči pojedi bananu ili jabuku, popij vitamin C i još barem dvije čaše vode. Ovo pomoći će organizmu da se izbori sa svim onim gin-tonicima, vinom i žesticama koje si popila.

shimmer fallback

Dan poslije

Čim otvoriš oči popij što više vode. Polako, kako ne bi uznemirila želudac.

Kad malo dođeš k sebi, pojedi nešto umirujuće poput banane ili kuhane bijele riže.

Naspavaj se. San je najbolji lijek za mamurluk. Kad se naspavaš, ustani. Iako ti se čini nemogućom misijom, natjeraj se na neki vid rekreacije. Nikako nemoj provesti dan u krevetu. Bitno je pokrenuti se, potaknuti cirkulaciju i metabolizam. Ne trebaš otići na žestoki trening ili otrčati polumaraton. Dovoljno je odraditi polusatnu šetnju i nadisati se svježeg zraka.

shimmer fallback

Uči od Rusa

Rus su poznati po tome da znaju uživati u alkoholu, a znaju i kako izliječiti mamurluk. U Sibiru odlaze u saune u kojima se dobro oznoje, a potom uskoče u hladnu vodu. No, ovo mogu raditi samo oni koji znaju da će im srce izdržati ovakav režim. Drugima se ne preporuča. Ako se želiš ozojiti, sigurniji je način spomenut prethodno. Baci se na vježbanje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.