Koji je rok trajanja zimnice?

Pripremate li zimnicu, na vrijeme doznajte i koji je rok trajanja zimnice, tako da možete pripremiti optimalne količine

Koji je rok trajanja zimnice?

Vrijeme je za pripremu zimnice, ali prije nego krenete u nabavku potrebnih namirnica, razmislite - Je li isplativije kupiti ili pripremiti vlastitu zimnicu? Jer i zimnica ima rok trajanja, a ako nećete potrošiti sve zalihe na vrijeme nemojte raditi višak. Zato i morate znati koji je rok trajanja zimnice.

ImageU nastavku donosimo nekoliko informacija o tome koji je rok trajanja zimnice, da biste se mogli pripremiti na vrijeme.

Ukusne plodove koji su urodili tijekom ljetnih i jesenjih mjeseci treba itekako dobro znati pripremiti za što duži vijek trajanja. Konzervirano voće i povrće ne razlikuje se bitno u svojoj nutritivnoj vrijednosti od svježih namirnica pa je zimnica dobar odabir ako se zaželite ukusnih jela i izvan njihove sezone.

Tijekom pripremanja zimnice trebate imati na umu kako povrće i voće koje želite kiseliti mora biti zdravo, čisto i ne prezrelo. Namirnice se mogu kiseliti u komadu ili ih možete narezati na manje dijelove. Kod kiseljenja je također važno dodati točno određenu količinu soli i octa jer netočna mjera može rezultirati bržim rokom propadanja namirnica.

Tako pripremljena i dobro konzervirana zimnica može imati rok trajanja i do godinu dana.

Za zimnicu možete zamrznuti i blitvu. 
Odijelite listove i dobro ih oprati. Blanširajte ih 2-3 min, ohladite i pospremite u vrećice. Nije ih potrebno odmrzavati, samo ih skuhajte do kraja. Rok trajanja: 10-12 mjeseci.

Cvjetaču također, odstranite joj lišće, podijelite cvjetaču na cvatove i blanširajte ih 3 min. Rok trajanja je 12 mj. 
Zamrznuti možete i mladi grah, rasut npr. na pladnjevima pa ga pospremiti u vrećice. Rok trajanja mu je 12 mj. Odmrzavanje nije potrebno!
Mahune blanširajte 2 min. Ocijedite ih i pospremite u vrećice. Rok trajanja im je 16 mjeseci.Odmrzavanje nije potrebno!

Rok trajanja zimnice je uglavnom oko godinu dana.