Koja je razlika između A ++ i A +++ energetskih razreda

Znate li o čemu ovisi energetski razred nekog uređaja i što znači energetski razred A+++ a što A++ i koja je razlika između A ++ i A +++

Koja je razlika između A ++ i A +++ energetskih razreda

Cijene električne energije konstantno rastu pa osim što je to stalni udarac na džep građana, one ujedno potiču i potragu za energetski efikasnijim uređajima. Uvijek se postavljaju pitanja o razlikama pa tako i koja je razlika između A++ i A +++.

Potražnja je za uređajima koji, ne samo da štede energiju, već i novac. 
Tako i naše tržište nudi mnogo vrsta uređaja, a kupcima kod odabira novih uređaja uvelike pomažu energetski razredi i oznake koje se moraju nalaziti na uređajima. 

Image
Ovdje ćemo naglasak staviti na to što su energetski razredi A++ i A+++ i koja je razlika među njima.


Energetski najučinkovitiji proizvodi nose A+++ oznaku, dok su oni najmanje učinkoviti označeni s D
Razred energetske učinkovitosti A+++ ima indeks energetske učinkovitosti EEI < 22
Energetski razred A+, kao i A++  energetski su najučinkovitije pasivne kuće. 
Pasivne kuće gotovo da i ne troše energiju, a karakteriziraju ih odlična izolacijska svojstva, korištenje sustava povrata topline i obnovljivih izvora energije.

Tijekom kupnje novih kućanskih električnih uređaja (hladnjaci, perilice, štednjaci i sl.) treba biti posebno pažljiv i pri tome na vagu staviti odnos cijene i kvalitete proizvoda (energetski razredi, potrošnja energije, vode, razina buke, duljina jamstvenog roka, mreža ovlaštenih servisa i sl.) kojega će potrošač u konačnici i kupiti. 

Ako većina uređaja određene vrste dostigne razred A, trenutačno se ljestvici mogu dodati tri dodatna razreda: A+, A++ i A+++.
Dodatna oznaka + i ++ znači da uređaj ima veću energetsku efikasnost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju A.
U nekim zemljama država subvencionira kupnju energetski učinkovitijih uređaja. Primjerice u Njemačkoj i Danskoj pri kupnji A+++ uređaja kupcima država vraća 25% cijene (na Malti 20%), a proizvođači im daju dodatnih 20% popusta na uređaje.

Stručnjaci savjetuju da pri kupnji bilo kojeg od novih kućanskih uređaja cijena ne bi trebala biti presudna za odluku o tome što će se kupiti jer nije ni razlika između A ++ i A +++ presudna za to, mada razlike u potrošnji energije mogu biti značajne i između ovih uređaja.

No, energetski razredi kućanskih aparata ubuduće će se označavati oznakama A do G, a novo označavanje kupcima bi trebalo olakšati odabir uređaja koji bi im mogao donijeti uštede.

Objašnjenje je jednostavno, nešto viša cijena uređaja višega energetskog razreda (preporuka su energetski razredi A+++  – idealno A+ ili A++ razred) će se zbog manje potrošnje električne energije kroz godinu dana većim dijelom vratiti.

Za kraj donosimo jedan primjer - Ako kupite li kombinirani hladnjak razreda A++ umjesto A+++, razlika u cijeni je cca 1000 kn, a razlika u godišnjoj potrošnji cca 130 kWh.