Kakva bi trebala biti roditeljska zaštita na internetu

Ovo novo digitalno doba sigurno vas je natjeralo da se zapitate na koji način vaša djeca koriste tehnologiju i kakva bi trebala biti roditeljska zaštita na internetu

Kakva bi trebala biti roditeljska zaštita na internetu

Djeca su najčešće u opasnosti na internetu, nisu ni svjesni opasnosti koje ih vrebaju, a evo zašto i kako se zaštiti na internetu ali i kakva mora biti roditeljska zaštita djeteta na internetu.

Roditelji nerijetko misle da će djecu sačuvati od utjecaja lošeg društva kontrolirajući, ograničavajući i zabranjujući im izlaske i druženja s pojedinim 'nepoželjnim' prijateljima.

ImageČesto se osjećaju mirnijima i sigurnijima dok su im djeca kod kuće za računalom, na internetu, ili na mobitelu, a nisu ni svjesni opasnosti koje ih vrebaju. 
No najvažnije je da odmah djecu naučite da je tu roditeljska zaštita na internetu koju ne mogu izbjeći i da ona bude redovita.

Ako vaše dijete nije svjesno da roditeljska zaštita na internetu postoji, dijete će se opustiti i sve više provoditi vrijeme na internetu te tako biti uvijek u opasnosti.

Stoga pokažite interes za sve internetske aktivnosti svoje djece, informirajte se i steknite znanja o tome kako će vaša djeca ispravno koristiti internet te ih podučite kako se zaštititi na internetu. I svakako postavite granice pobrinuvši se da roditeljska zaštita na internetu bude dostatna u odgoju i nadzoru djeteta.

Da bi se provela prava roditeljska zaštita na internetu, roditelji prvenstveno i sami trebaju upoznati sve opasnosti na internetu s kojima se djeca mogu susresti, te biti svjesni njihovog postojanja i zastupljenosti u ukupnom internetskom sadržaju.

Evo još nekoliko savjeta koje možete koristiti da bi roditeljska zaštita na internetu bila potpuna.

Postoje aplikacije koje omogućavaju roditeljima praćenje povijesti pregledavanja internet sadržaja, kao i korištenje različitih programa. Ako je potrebno možete odrediti vremenska ograničenja korištenja pojedinog sadržaja, kao i blokirati neprimjereni sadržaj za vaše dijete (Mobcip).
Tu je i aplikacija kojom roditelj sa svojeg pametnog telefona može podsjetiti svoje dijete da je vrijeme za odmor ili učenje, odlazak na spavanje ili zajednički ručak i večeru (Dinner Time Plus).
Mama Bear nudi razne usluge i cijeli niz razina nadzora i zaštite vaše djece. Ovom aplikacijom možete pratiti njihov sadržaj i aktivnosti na društvenim mrežama, ali i čitati sve dolazne te odlazne tekstualne poruke. Ova aplikacija može vam u svakom trenutku otkriti i gdje vam se nalazi dijete, zahvaljujući usluzi lociranja u prostoru pa je možda i najbolja kao roditeljska zaštita na internetu a posebno na mobitelu.