Sigurnost je najvažnija

Pet situacija kada bi trebala 'blokirati' osobu na društvenim mrežama

Moglo bi ti se dogoditi da ti neka osoba svakodnevno šalje sumnjive ili uvredljive poruke. Što ti je činiti? Ne prestaje li, najpametnija ti je opcija blokirati je. Evo što to znači i u kojim je situacijama 'block' dobrodošao

pexels-ivan-190168.jpg
Foto: Pexels

Nikad nije bilo lakše stupiti u kontakt s nekim. S jedne strane, to je dobra stvar jer više nije potrebno pretraživati telefonske imenike ili se uokolo raspitivati za broj nego se većinu ljudi može pronaći na društvenim mrežama. A upravo ondje, među informacijama korisnika, možemo nabasati na njihove privatne brojeve. To znači da nam se mogu javiti i oni s kojima ne želimo biti u kontaktu.

Za očekivati je da ćeš stranca koji te neprestano uznemirava na Instagramu, Faceboku ili nekoj aplikaciji za dopisivanje blokirati, odnosno onemogućiti mu da ti šalje poruke.

Image
Traži dalje

Pravila online dejtanja: Prepoznaj znakove i ne gubi vrijeme na krive

Blokirana osoba neće dobiti obavijest da si je blokirala, ali te više neće moći naći u tražilici društvene mreže ili ti poslati poruku.

Image
Foto: Unsplash

No, u kojem bi trenutku trebala presjeći komunikaciju i nekoga blokirati? Za portal Mind Body Green nekoliko stručnjaka izdvaja pet situacija u kojem je opcija block jednostavno dobrodošla.

Korisnik ti šalje uvredljive ili neprimjerene poruke

Spletom okolnosti, nekome si dala broj, a ta osoba ti se sad javlja s neprimjerenim rječnikom ili se ponaša kao da se znate već godinama. Iako si mu rekla da nisi zainteresirana, korisnik je uporan i šalje ti tisuću smajlića ili se pod svaku cijenu želi s tobom naći. Isto ti se može dogoditi na bilo kojoj društvenoj mreži - čim se osjetiš ugroženo ili primijetiš da te osoba ne ostavlja na miru, imaš je potpuno pravo blokirati. Tvoja privatnost i sigurnost treba biti na prvom mjestu, a na društvenim mrežama kolaju svakakvi karakteri.

Image
Foto: Pexels

Troši ti energiju

Prema licenciranoj bračnoj i obiteljskoj terapeutkinji Tiani Leeds, trebaš se čuvati onih koji te virtualno progone ili sputavaju. Nemoj gubiti vrijeme na internetske trolove koji svojim lažnim računom obezvređuju druge iz njima poznatih razloga.

Nažalost, ne možemo uvijek biti sigurni tko se nalazi s druge strane ekrana pa čim ti se netko učini sumnjivim - bilo da ima neobičnu profilnu fotografiju ili lažno ime - nemoj mu odavati svoje privatne podatke niti tolerirati uznemirujuće poruke. I općenito treba biti oprezan s davanjem podataka na društvenim mrežama i prihvaćanjem zahtjeva za prijateljstvo ili pratitelja. Nemoj nasjesti na prevarante iza lažnog računa nego ih radije ukloni iz svoje virtualne zajednice.

Image
Foto: Pexels

Ne poštuje tvoje granice

Bilo da se radi o tvom bivšem partneru koji te stalno kontaktira iako si mu rekla da se s njim ne želiš čuti ili poznaniku koji te uznemirava, nemoj se libiti izabrati opciju 'block'. Takvima se nisi dužna opravdavati, braniti se niti odgovarati jer je posrijedi neka vrsta psihičkog maltretiranja. Ako si im još davno objasnila da ne želiš održati kontakt s njima, trebali bi poštivati tvoj izbor. Ako to ne učine, jedina ti ih je opcija blokirati - premda je uvijek bolje posegnuti za razgovorom. No, on nekad ne urodi plodom.

Image
Foto: Pexels

Stvara ti osjećaj krivnje ili nelagode

Možda si se susrela s frajerom s kojim si se tek počela dopisivati ili popila samo jednu kavu, a on je već počeo pokazivati znakove ljubomore i opsesivnog ponašanja.

Moguće je da ti šalje fotografije eksplicitnog sadržaja ili da te napada čim mu ne odgovoriš iste sekunde. Sve ti to stvara osjećaj nelagode i sigurna si da to nije netko tko je vrijedan tvog vremena. Naravno da je uvijek bolje to iskomunicirati i reći si zbogom na normalan način, no čak će i tada neki korisnici nastaviti s gomilanjem poruka i uvjeravati te da bez njih ne možeš. U tom trenutku sama trebaš 'pročitati' situaciju i svoju sigurnost staviti na prvo mjesto.

Image
Foto: Pexels

Šalje ti sumnjive poveznice

Jedno od načela sigurnosti na internetu jest paziti što ondje otkrivaš o sebi, ali i kakve sadržaje otvaraš. Nerijetko na društvenim mrežama kruže sumnjive poveznice (linkovi) koje u sebi sadrže virus, a brzo se šire. Otvoriš li ih, postoji mogućnost da se ista poruka pošalje tvojoj mreži prijatelja. Zato - promisli pa tek onda otvori - posebice dolazi li poruka od osobe s kojom se rijetko ili nikad čuješ. Isto vrijedi za sumnjive reklame koje jamče ogromne novčane iznose ili brzu zaradu. Umjesto da iste sekunde povjeruješ u tu priču, imaj na umu da bi takve poveznice mogle biti opasne za tvoje računalo ili mobilni uređaj. Korisnike koje ti neprestano šalju takav sadržaj i uvjeravaju te da im pod svaku cijenu trebaju tvoji osobni podaci, bolje je blokirati i zaštititi se.

Image
Foto: Pexels

Na kraju, koliko god su nam društvene mreže i aplikacije olakšale život, imaj na umu da nije svatko ondje iz dobrih namjera i da često zloupotrebljavaju bespuća interneta. Misli na svoju sigurnost i po potrebi odaberi 'block'.

Ipak, ova ti opcija ne bi trebala služiti kao linija manjeg otpora ili sredstvo brisanja nekog iz tvog života. Primjerice, izlaziš li s nekim i primijetiš da to ipak nije to, bolje mu to reci uživo ili barem porukom. Sve je bolje nego ga ostaviti u neznanju - posebice ako je taj netko bio skroz korektan prema tebi.