U cipelicima najmlađih

"Zamisli bebin svijet": Nova interaktivna izložba pomoći će ti da bolje razumiješ svoju bebu

U zagrebačkom hit muzeju, Muzeju iluzija otvorila se nova interaktivna izložba "Zamisli bebin svijet", a koja pomaže svim roditeljima ili onima koji će to tek postati da se upoznaju s percepcijom svijeta - iz perspektive beba. Posjetile smo ju i mi, ali i mnogi domaći celebovi.

Pampers Muzej Iluzija-25.jpg
Foto: Publicis

Svake jeseni i zime, s dolaskom hladnijih dana, aktivnosti na otvorenom zamijenimo one u zatvorenom pa se tako češće upućujemo u razne gradske muzeje. Jedan od najpopularnijih zagrebačkih je svakako i čuveni Muzej iluzija koji na adresi Ilica 72 kod Britanca već godinama oduševljava posjetitelje optičkim iluzijama. Upravo se u tom muzeju trenutno odvija i jedna jako posebna, gostujuća izložba naziva "Zamisli bebin svijet", a koja je nastala suradnjom poznatog brenda pelena Pampers i Muzeja iluzija. Naime, kompletni postav Muzeja iluzija sljedećih će 12 dana biti prenamijenjen u izložbu o tome kako bebe percipiraju svijet oko sebe. Od najranije dobi pa sve do prve godine života, njihova se percepcija svijeta drastično mijenja, a ova izložba omogućuje svim sadašnjim ili budućim roditeljima da kroz intekativan, zabavan način nauče ponešto više o svojim bebicama i načinu na koje one razmišljaju.

Uz suradnju stručnjakinja dr.sc. Sonje Alimović i dr.med. Sanje Pejić Roško izložba je zaživjela kao splet zanimljivih vizualnih efekata i iluzija koje nam omogućuju da zakoračimo u cipelice beba i približimo si njihov pogled na svijet oko sebe. Tako kroz izložbu na dva kata možeš saznati kako se mijenja bebina percepcija boja, ali i kako ona vidi divovske predmete i ljude koji ju okružuju.

Image
Foto: Ines Mihić

Nekoć se vjerovalo da su djeca u majčinoj utrobi slijepa, no sada znamo da bebe već u trbuhu reagiraju na svjetlosne podražaje. Novorođenče svakako vidi, ali mu je vid zamućen, a kako stari s prolaskom mjeseci vid mu se mijenja, sazrijeva te počinje i drugačije shvaćanje predmeta, lica i boja oko sebe. Upravo o tim promjenama tijekom prvih par mjeseci djetetova života govori i ova izložba, ali ne na suhoparan i dosadan teorijski način već kroz zabavne, efektne igrice, prostorije i interaktivne izazove koji će pomoći svakoj odrasloj osobi da barem na trenutak zamisli kako je to biti tek novorođena beba.

Recimo, jedna od zanimljivih informacija koje smo saznali je da beba tijekom prva tri mjeseca života najviše reagira na promatranje crveno-bijelih uzoraka, a da bi kasnije njezinu pažnju privlačili crveni i narančasti oblici. Tek oko petog mjeseca bebe počinju raspoznavati plavu boju, a nakon osmog mjeseca kreću razlikovati i žutu boju. Nije li to fascinantno? Također, tek nakon 8. mjeseca života bebi postane jasno da predmeti postoje čak i ako se maknu iz njezina vidnog polja. Brojne ovakve fun factove možeš saznati posjetiš li izložbu kroz sljedećih desetak dana.

Image
Foto: Publicis

Na otvorenju su se očekivano pojavile i brojne domaće celebrity face, a među njima i slavne mame i tate. Tako su izložbu razgledale i Ella Dvornik, Ivan Šarić i Korana Gvozdić, Marijana Batinić, Mario Petreković i Anita Dujić Broadfoot. Svi oni roditelji su minimalno jednog djeteta te su prije obilaska samih izložaka zajednički prokomentirali kako je to biti roditelj i nositi se s izazovima roditeljstva.

Image
Foto: Publicis

Marijana Batinić s dr. sc. Sonjom Alimović, edukacijskom rehabilitatoricom i dr. med. sub specijalisticom pedijatrijske neurologije Sanjom Pejić Roško

"Meni to uopće nije problem, meni to dijete ne zadaje ni malo muke. Kad imaš Pampers, Koranu i stručnjake biti roditelj nije problem! Meni je super", nasmijano je prokomentirao naš najslavniji stand-up komičar Ivan Šarić dok je njegova odabranica Korana Gvozdić, prokomentirala kako joj je teško reći je li joj ponekad teže sa sinčićem Oliverom ili s partnerom Šarićem.

"Ja zapravo ponekad imam osjećaj da već imam dva djeteta, samo na jednom ne koristim Pampersice, a na drugome da", kroz smijeh je rekla Korana koja je svoje prvo dijete rodila ove godine u kasno proljeće. Ella Dvornik komentirala je kako je ona pak preumorna za opsežne izjave jer ima dvoje male djece, a svi su se prisutni iznenadili kada su čuli da statistike pokazuju kako roditelji u cca prve 3 godine djetetova života promijene pelene čak 4500 puta.

Image
Foto: Publicis

Anita Dujić Broadfoot je komentirala kako njezina Lily ima skoro tri godine, ali da se ona i dalje nije u potpunosti navikla na majčinstvo. Stručnjakinje koje su dijelom i kreirale izložbu, Sonja Alimović i Sanja Pejić Roško komentirale su kako je ova izložba sjajna prilika da se majke i očeve mališana osvijesti o tome da ne brinu za svoje dijete previše. Razvoj beba odvija se polako, ali sigurno te da je najbitnije uživati u roditeljstvu i prvim godinama mališana, a ne stalno opsesivno brinuti o motoričkom razvoju i sličnim problemima djeteta.

"Često se pokušavam staviti u njezine cipele i pokušavam shvatiti što je u njezinoj glavi", dodala je Anita Dujić Broadfoot te se tako savršeno nadovezala na Marijanu Batinić koja je otvorila izložbu riječima - "ovo je izložba za sve roditelje koji žele znati kako i što misle njihova djeca". Ako se i ti nalaziš u toj kategoriji mama, svakako se ne propusti sljedećih dana zaputiti do Ilice 72.