Žena čije recepte obožavamo

Od građevinarke do gastro blogerice: Upoznaj Kristinu i njezine proljetne deserte

Jesi li već čula za gastro blog Cellulite Factory koji je pokorio Lijepu Našu? Danas ti predstavljamo vrsnu kuharicu, kreativku i fotografkinju Kristinu Štrigu koja stoji iza njega, a koja nam je ovom prilikom otkrila i tri jako cool proljetna recepta za slastice

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: Kristina Štriga/@cellulite_factory

U moru Instagram blogera svih vrsta i tipova ponekad se teško i snaći. Osobito su popularni gastro blogeri koji nas svojim prekrasnim fotkama neodoljive hrane neprestano mame na iskušavanje novih recepata i probavanje novih namirnica, a jedno od najvećih imena domaće food blogger scene zasigurno je i Kristina Štriga koja stoji iza bloga Cellulite factory i istoimenog Instagram profila koji broji skoro 13.000 pratitelja!

S obzirom na to da se tržnice diljem Lijepe Naše sve više i više pune novim svježim, sezonskim namirnicama, hrana nam je stalno na pameti, pa smo odlučile porazgovarati s Kristinom kako bi nam otkrila neke svoje omiljene proljetne recepte, ali i približila priču o svom blogerskom putu.

Od građevine do gastro scene

Za početak, Kristina živi u Križevcima i po struci je inženjerka građevine, no trenutno umjesto gradilišta vodi svoj uspješan blog i obrt.

„Sve je započelo ne tako davne 2019. godine na jednoj radionici. Sjećam se da sam za prijavu napravila sočne muffine koje sam fotografirala mobitelom i nisam imala apsolutno nikakve blogerske ambicije. Nakon završetka radionice kupila sam prvi DSLR fotoaparat i tako je priča počela. U početku sam svoje recepte dijelila samo na svom Instagram profilu, no kako se trendovi mijenjaju i društvene mreže nisu potpuno u našoj kontroli odlučila sam se pokrenuti svoj blog. Osim toga, volim kad mogu svojim pratiteljima i čitateljima pružiti više informacija i savjeta koji olakšavaju pripremu recepata, a na blogu imam dovoljno mjesta za to“, započinje nam pričati svoju priču Kristina koja je prvo dvije godine samo s prijateljima dijelila svoju strast prema kuhanju – a onda ju je odlučila predstaviti svijetu. I definitivno nije požalila jer se ona pretvorila u posao iz snova.

Upitali smo ju tako je li oduvijek voljela kuhati ili se njezin interes razvijao polako i postepeno.

„Nikad nisam razmišljala o tome, ali sjećam se da sam kao dijete baš voljela gledati kulinarske emisije i često bi pisala zadaću u kuhinji samo da mogu pratiti što se kuha. Ponekad bi asistirala, a samostalno sam počela kuhati početkom srednje škole. Nakon što sam otišla na studij na Građevinski fakultet u Zagrebu, kuhala sam nešto češće, ali to su sve bila brza jela s nekoliko osnovnih namirnica. Kad sam se zaposlila i počela živjeti sama morala sam kuhati češće i tako sam krenula istraživati. Slastice sam uglavnom pekla vikendima i objavljivala ih povremeno na svom Instagramu koji je tada bio mješavina fotografija putovanja, hrane i lifestyla. Da nije bilo radionice koju sam ranije spomenula, možda bi sada gledali moje putopise ili make up tutoriale“, priča nam Kristina te dodaje kako je upravo kroz kuhanje otkrila da gaji i interes za fotografiju. Tako je odlučila naučiti više o fotografiji i stiliziranju hrane za blogove i društvene mreže, a njezin je hobij sasvim slučajno prerastao u ozbiljan posao.

Isprva joj je pomogao program za samozapošljavanje jer je tako kupila dio potrebne opreme, a danas je svoj mali biznis toliko razvila da održava radionice fotkanja i stiliziranja hrane te uči druge blogere kako da se probiju na scenu, nauče najljepše ukrasiti svoje tanjure i prezentirati jela tako da budu primamljiva baš svakome.

Kristinine fotografije odlikuju tamne pozadine i prekrasno dekorirani stolovi, obilje detalja i naravno hrana koja automatski potiče glad. No, što zapravo znači biti gastro bloger, što točno taj posao sve uključuje?

Gastro blogeri su ljudi koji rade - što točno?

„Food bloger je osoba koja kreira i testira recepte, snima ili fotografira izradu i/ili gotovo jelo, stilizira to jelo kako bi privuklo publiku da ga pripremi, editira fotografiju ili montira video, objavljuje taj recept na svojim mrežama i na kraju odgovara na komentare kako bi objava imala što veći doseg. No, osim što trebate imati kulinarske i fotografske vještine, trebate imati smisla za estetiku, boje, oko za detalje te biti sposobni dobro organizirati vrijeme i posao kako bi sveli rad na minimalno potrebno vrijeme“, objašnjava nam Kristina te dodaje kako joj je želja jednog dana izdati i svoju kuharicu, no da joj to nije u kratkoročnom planu. Trenutno svoj rad primarno usmjerava na svoj blog i promociju na društvenim mrežama.

„To je ogroman posao, a ja još uvijek istražujem koji stil mi najviše odgovara i priprema koje hrane mi najviše leži. Osim toga, trendovi u kulinarstvu se mijenjaju, pa tako i ideje za kuharicu. Svakako bi željela da bude posebna i drugačija od ostalih kuharica koje se mogu naći na hrvatskom tržištu“, objašnjava.

Jednostavni recepti s puno okusa

Očekivano, s obzirom da razgovaramo sa ženom koja se itekako razumije u hranu, zanimalo nas je što točno ona najviše voli vidjeti u svom tanjuru – i koji su to njezini omiljeni recepti.

„Jako volim brze i jednostavne recepte s maksimalno 10 namirnica i hrpom začina. Mislim da ljudi u našem podneblju baš ne vole eksperimentirati i koriste nekoliko osnovnih začina, a ja svojim receptima to želim promijeniti. Što se tiče slastica, jako volim cheesecake, tiramisu i apsolutno sve slastice francuske kuhinje. Najviše volim pripremati slastice, posebno one od dizanog tijesta i pite od prhkog tijesta. Krafne jako volim raditi, ali možda pojedem 2-3 od 5 tura koliko ih ispečem. No, ako me ponudite s dobrim rižotom ili domaćom pitom s karameliziranim jabukama i sladoledom od vanilije neću reći ne. Mislim da bi to mogla jesti svaki dan, cijeli život“, govori te dodaje kako općenito smatra da je najbitnije hraniti se raznovrsno i raznoliko. Uz to, Kristina veliku važnost pridaje i tjelesnoj aktivnosti bez koje, ma koliko pazili na prehranu, ne možemo biti optimalno zdravi.

„Ja radim posao zbog kojeg sam dio dana na nogama i ponekad budem jako umorna, no navečer trčim krug i baš se dobro osjećam. Nikad si nisam branila ništa od hrane, no ja sam tip koji se može zaustaviti na jednoj kockici čokolade. Malo teže na jednoj kocki tiramisua, zato ga i ne radim tako često. Smatram da je iznimno važno pojesti kvalitetan doručak sa što manje šećera, no u redu je ako ga preskočite jer taj dan niste gladni. Za večeru uvijek biram laganije obroke, salatu s puno povrća, avokado tost ili tortilju s grilanim tikvicama, pestom i zrnatim sirom“, otkriva nam Kristina detalje sa svog kućnog menija koji vrvi zdravim, slasnim namirnicama i sezonskim voćem i povrćem.

Naime, ova food bloggerica i sama uzgaja dio svojih namirnica, a upravo joj promjena godišnjih doba i sezonske namirnice daju najviše inspiracije za kreiranje i isprobavanje novih recepata. Tako pri planiranju svog rada uvijek uzima u obzir godišnje doba i namirnice koje su za njega karakteristične te potom promišlja o tome koji bi recepti vezani uz njih bili zanimljivi i njezinim čitateljima. Dobitna je to kombinacija, koja je uz lijepu estetiku, zajamčila Cellulite factory veliku popularnost kod regionalnih čitatelja.

Gastro bloger scena u Hrvata

Za kraj, zanimalo nas je i stanje na food blogger sceni u Hrvatskoj, odnosno je li teško baviti se takvim zanimanjem u našoj zemlji? Koji su to izazovi s kojima se ljudi koji se bave ovim atipičnim zanimanjem susreću na svakodnevnoj bazi? Kristina nam je tako otkrila kako je ključno da ljudi razumiju točno čime se gastro blogeri bave – i da taj rad ne podcjenjuju.

„Voljela bih da ljudi bolje razumiju što ja to točno radim. Znate, baš je teško objasniti ljudima koji su stariji ili jednostavno znaju jako malo o digitalnom marketingu čim se ja točno bavim. Ali ako to stavim na stranu, onda bi željela da ljudi shvate da iza pojedinog videa/fotke stoji minimalno 8-12 sati rada kojeg u mom slučaju radi jedna osoba“, govori Kristina no dodaje da smatra kako taj posao, ako ga se voli, nije težak no da je bitno ne uzimati loše i neugodne komentare ili statistike k srcu.

„Uvijek ima loših dana, ali ako radite nešto što volite onda je sve lakše. Ponavljam, bitna je organizacija vremena i posla jer je onda sve lakše. Moj proces kreiranja jedne foto objave se sastoji od planiranja seta, razmišljanja o bojama i propsima koje ću koristiti na setu kako bi sve bilo usklađeno s jelom, namještanje seta i svjetla, fotografiranje i editiranje fotke. I čišćenje seta, to mi uvijek najteže pada“, zaključuje.

Za sami kraj smo ostavili i ono najslađe – Kristina nam je preporučila i tri svoja lagana i ekstraukusna proljetna recepta za slastice koje moraš probati napraviti. Sve ih pronađi u nastavku te se inspiriraj kreativom ove gastro bloggerice s domaćeg terena koja nas svakom svojom novom objavom tjera da odustanemo od dijete i ljetne linije i prigrlimo sve čari njezinih ukusnih jela.

Torta od mrkve

Biskvit:

  • 160 g maslaca
  • 4 veća jaja
  • 100 g šećera
  • 120 g smeđeg šećera
  • 250 g oštrog brašna
  • 50 g sitno sjeckanih oraha
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice đumbira
  • Prstohvat soli
  • 320 g naribane mrkve
  • 200 ml pirea od jabuke

Krema:

  • 500 g krem sira
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • 70 g šećera u prahu
  • 50 g meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Dekoracija:

  • Ostatak kreme
  • Nasjeckani orasi

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Dva kalupa za torte promjera 20 cm premaži maslacem i posipaj brašnom.
  • Rastopi maslac i ostavi da se kratko ohladi. U zdjeli pomiješaj brašno, mljevene orahe, sol, začine i prašak za pecivo.
  • Miksaj jaja sa šećerima dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješaj rastopljen maslac. Prestani miksati te dodaj suhe sastojke. Nježno sjedini smjesu špatulom. Dodaj naribanu mrkvu, pire od jabuke i koricu naranče te promiješaj.
  • Raspodijeli smjesu u dva kalupa. Peci 40-45 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe suha.
  • Izvadi iz pećnice i ostavi da se biskviti hlade u kalupu 15 minuta. Izvadi ih iz kalupa i prebaci na rešetku te ostavi da se potpuno ohlade.
  • Za kremu miksaj maslac i šećer u prahu dok ne postane pjenasta. Dodaj med, vaniliju i krem sir te miksaj kratko dok se sastojci ne povežu. Spremi kremu u hladnjak dok režeš biskvite.
  • Svaki biskvit prereži vertikalno po pola. Jednu polovicu prebaci na postolje za torte i premaži 1/5 kreme. Na njega položi drugi biskvit kojeg ponovno premaži 1/5 kreme. Ponovi s ostatkom biskvita i kreme. Ostatkom kreme razmaži vanjski dio torte, ostavljajući 2 žlice kreme za dekoraciju.
  • Kremu za dekoraciju prebaci u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji i ukrasi tortu. Posipaj je sjeckanim orasima.
  • Ostavi u hladnjaku minimalno 1 sat prije posluživanja.

Pecivo s višnjama

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 250-300 ml mlijeka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 150 g maslaca, ohlađenog

Nadjev:

  • 1 staklenka kompota višnja bez koštica
  • 1 žlica ruma
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 puding od vanilije

Dodatno:

  • 1 jaje, za premazivanje
  • 15 g maslaca, za premazivanje
  • Šećer u prahu

Priprema:

  • Razmuti 100 ml mlijeka, 100 g brašna, kvasac i šećer u manjoj posudi. Ostavi 20 minuta. U veću posudu prosij brašno, dodaj sol, ulje, ostatak mlijeka i smjesu s kvascem. Zamijesi glatko tijesto, po potrebi dodaj još mlijeka (količina mlijeka ovisi o brašnu, no bitno je da tijesto bude mekano i glatko kad je dobro umiješeno). Mijesi 10-15 minuta. Prebaci tijesto u nauljenu zdjelu, prekrij vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavi na toplom oko 50-60 minuta (treba narasti duplo veće).
  • U međuvremenu pripremi nadjev. Višnje ocijedi, a tekućinu prebaci u lonac. Odvoji 50 ml tekućine te sjedini sa šećerima i pudingom. Miješaj dok ne razbiješ sve grudice. Ostatak tekućine zakuhaj, maknite s vatre te umiješaj pripremljenu smjesu s pudingom. Kuhaj na laganoj vatri 5 minuta uz konstantno miješanje. Makni s vatre, ostavi kratko da se prohladi i umiješaj višnje. Ostavi da se smjesa u potpunosti ohladi prije nego što je naneseš na tijesto.
  • Zagrij pećnicu na 185°C. Tijesto prebaci ga na čistu i pobrašnjenu podlogu i pritisni rukama kako bi ispustili zrak. Razvaljaj tijesto u dimenzije 33X80 cm (koristit ćeš lim 33X40 cm, no prilagodi dimenzije svojem limu) te na polovicu naribaj maslac. Preklopi drugom polovicom tijesta i ponovno razvaljaj na iste dimenzije. Prebaci tijesto na namašćeni lim tako da je polovica tijesta u limu, a druga polovica visi izvan (ne režeš tijesto!). Na polovicu rasporedi nadjev od višanja, preklopi drugom polovicom i lagano zareži površinu na par mjesta (ovo radiš kako bi tekućina iz nadjeva isparila i kako tijesto ne bi bilo previše vlažno). Premaži razmućenim jajetom i peci oko 30-35 minuta. Izvadi iz pećnice, premaži maslacem i pokrij papirom za pečenje. Ostavi da se ohladi, posipaj šećerom u prahu, nareži i posluži.

Mramorni cheesecake s jagodama bez pečenja

Podloga:

  • 120 g Digestive keksa
  • 50 g otopljenog maslaca

Krema od jagoda:

  • 1 staklenka džema od jagode (290 g)
  • 2 listića želatine

Krema od sira:

  • 400 g abc krem sira (ne mascarpone)
  • 100 g grčkog jogurta
  • 100 g bijele čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 listića želatine

Priprema:

  • Kekse ubaci u multipraktik i blendaj do mrvičaste teksture. Dodaj otopljeni maslac te nastavi blendati još minutu. Ako nemaš multipraktik ovo možeš pripremiti u blenderu ili kupiti već mljevene kekse i samo ih pomiješati s maslacem.
  • Utisn kekse u kalup promjera 20 cm i stavi u hladnjak dok pripremaš kremu.
  • U zdjelicu stavi 3 lista želatine i 3 žlice vode. Ponovi postupak s dva lista želatine koji ti trebaju za crveni dio. Ostavi 10 minuta.
  • Džem od jagoda izblendaj ukoliko koristiš onaj s komadima voća. Otopi bijelu čokoladu u mikrovalnoj ili na pari.
  • U veliku zdjelu dodaj krem sir, grčki jogurt, otopljenu bijelu čokoladu, ekstrakt vanilije i slatko vrhnje. Miksaj 5 minuta.
  • Otopite 3 listića namočene želatine i dodaj u smjesu sa sirom. Još jednom kratko izmiksaj i ostavi sa strane.
  • Otopi i ostatak želatine te umiješaj u džem od jagoda.
  • Izvadi podlogu iz hladnjaka i žlicom naizmjenično rasporedi kremu od sira i džem. Na kraju dugim štapićem napravite mramorni uzorak.
  • Stavi tortu u hladnjak i ohladi preko noći. Tortu posluži dobro ohlađenu uz svježe jagode po želji.