Suncokretovo ulje se proizvodi hladnim ili toplim prešanjem sjemenki suncokreta. Suncokretovo ulje je zlatno-žute boje s tipičnom aromom (orašastom) prženih sjemenki suncokreta.
Budući da se kod hladno prešanog suncokretovog ulja prešaju i neoguljene sjemenke, to ulje može biti i mutno, što u svakom slučaju ne kvari okus i kvalitetu, dapače daje mu specijalnu, još orašastiju aromu.
Suncokretovo ulje sadrži izrazito veliku količinu vitamina E, visoke udjele nezasićenih masnih kiselina, puno (do 1%) lecitina i samo kod hladno prešanog suncokretovog ulja beta-karoten.
Suncokretovo ulje u kuhinji
Hladno prešano ulje nije pogodno za zagrijavanje, te s njime treba začinjavati jela kada su već gotova.
Ulje od suncokreta se koristi pri pripremi salata, juha, umaka, tijesta kao i majoneze.
Ulje je pogodno samo za kratko prženje ribe i mesa.
Vrelište rafiniranog suncokretovog ulja je: 210º C - 225º C
Vrelište nerafiniranog suncokretovog ulja je: 107º C
Suncokretovo ulje svoje mjesto danas nalazi u gotovo svim kuhinjama diljem Hrvatske jer je zbog dokazane kvalitete prvi izbor pri pripremi svih vrsta jela.