Zeleni ponedjeljak

Prijedlog jelovnika za 31. listopada

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.   Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.

Prijedlog jelovnika za 31. listopada:


DORUČAK

Kuglice od cous cousa i prosa
Kakao sa sojinim mlijekom
Kruška


Kuglice od cous cousa i prosa

Sastojci: 300 g cous cousa, 200 g prosa, 1 l zobenoga mlijeka, 200 g oraha, badema, lješnjaka (ili drugi orašidi), 100 g kokosovog brašna, 100 g suhih marelica (sitno nasjeckanih), 100 g grožđica, 4 žlice smeđeg šećera

Priprema: U zobenom mlijeku skuhati proso i cous cous, neprestano miješati da ne zagori. Dodati sitno sjeckano suho voće i orašide, smeđi šećer i kokos. Ostaviti da se ohladi. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno.


RUČAK


Juha od bundeve i kestena
Riža i grah s bademima
Brokula s umakom od kikirikija


Juha od bundeve i kestena

Sastojci: 2 žličice maslinovog ulja, 2 žličice margarina, 1 mala bundeva, 3 crvena luka, 15 kestena, 1 žličica cimeta, sol, papar, 1 šalica vode, 3 šalice povrtnog temeljca, ulje od repice, peršin

Priprema: Na zaobljenom vrhu svakog kestena zarezati 'x', a zatim ih ispeći. Mogu se ispeći u mikrovalnoj pećnici dok se ne rastvore ili ih posoliti, popapriti i posuti trećinom šalice ulja od repice te raširiti na rešetki za pečenje i peći u pećnici sve dok ne omekšaju (oko pola sata). Kad se ohlade, oguliti ih i grubo nasjeckati. Raspoloviti bundevu i peći u mikrovalnoj pećnici 7-10 minuta ili dok ne omekša. Izdubiti meso i očistiti je od sjemenki. U velikom loncu lagano zagrijati ulje te dodati margarin, nasjeckani luk i kestene. Kad luk omekša i postane proziran, dodati meso bundeve i kuhati 2-3 minute. Potom dodati cimet, sol, papar, vodu i povrtni temeljac. Smanjiti vatru i krčkati oko 45 minuta. Na kraju juhu izmiksati. Posuti peršinom.


Riža i grah s bademima

Sastojci: 3 žlice suncokretovog ulja, 2 žlice maslinovog ulja, 100 g luka, 3 češnja češnjaka, 800 g kuhanoga graha, 2 žličice soli, 1 žličica suhog mažurana, 1 ljuta papričica, 50 g oguljenih badema narezanih na štapiće, 1 žlica nasjeckanog peršina; 200 g kuhane integralne riže

Priprema: Na mješavini ulja kratko popeći nasjeckani luk i češnjak uz dodanu žličicu soli. Dodati oko 50 ml vode i pirjati oko 5 minuta. Umiješati kuhani grah, posuti žličicom soli, mažuranom, narezanom ljutom papričicom i prepečenim štapićima badema. Sve dobro izmiješati, kratko popeći i posuti peršinom. Poslužiti uz kuhanu rižu i brokulu s umakom od kikirikija.


Brokula s umakom od kikirikija

Sastojci: 300 g brokule, 2 žlice kikiriki maslaca, 4 žlice mljevenog kikirikija, 1 žlica sojinog umaka, 1 žlica limunovog soka, 1 žlica vode, četvrt žlice đumbira; za ukras:šaka prženog zrnja kikirikija

Priprema: Brokulu rastaviti na cvjetiće i skuhati vrlo kratko u malo slane vode. Ocijediti vodu. Pomiješati sve ostale sastojke i preliti po brokuli. Ukrasiti čitavim prženim kikirikijem.


VEČERA

Pirjani kupus s povrćem
Integralne pogače s kimom


Pirjani kupus s povrćem

Sastojci: 1 žlica curryja, 2 mrkve, 2 krumpira, 1 paprika, 1 žličica soli, 6 žlica ulja, 2 rajčice, 1 srednje velika glavica kupusa, 1 luk

Priprema: Luk nasjeckati. Kupus, mrkve i papriku narezati na trake, krumpire na kocke, a rajčice na osmine. Zagrijati ulje i pirjati luk zajedno s curryem. Dodati ostalo povrće i oko 150 ml vode te kuhati na srednje jakoj vatri 8-10 minuta. Posoliti i poslužiti dok je još vruće.


Integralne pogače s kimom

Sastojci: 200 g glatkoga brašna, 200 g integralnoga pšeničnog brašna, 1 vrećica suhog instant kvasca, 1 žlica agavinog sirupa, 2 žličice soli, 8 žlica maslinovog ulja, 300 ml mlake vode, sjemenke kima

Priprema: Brašno prosijati u posudu. Dodati integralno brašno i kvasac te dobro izmiješati. Redom dodati preostale sastojke i dobro ih mijesiti rukama dok se ne dobije glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplome 30 minuta do sat vremena. Tijesto razvaljati na pogačice te njima napuniti kalupe za muffine do pola visine ili ih u obliku manjih kuglica rasporediti na nauljeni lim. Dobro ih poprskati vodom i posuti kimom. Peći na 200ºC 20-30 min.


Za međuobroke: mandarina, jabuka, sojin puding od čokolade



Dobar tek!