Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 19.prosinac

DORUČAK  

Puding od riže Kakao sa sojinim mlijekom Banana Puding od riže  

Sastojci: 250 g bijele riže, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žličica naribane narančine korice, margarin, 100 g grožđica; za preljev - 200 ml vode, 100 g šećera, 2 žlice limunova soka, 1 žlica škrobnoga brašna  

Priprema: Rižu skuhati i procijediti. U vruću kuhanu rižu umiješati šećer, vanilin šećer, koricu naranče i miješati dok se šećer ne otopi. Kalup za puding premazati margarinom, rasporediti oprane grožđice, preko njih ravnomjerno složiti rižu i lagano utisnuti žlicom. Pripremljenu rižu kuhati na pari 30 minuta. Vodu, šećer i limunov sok zagrijati do vrenja, a zatim dodati škrobno brašno, razmućeno u malo vode. Sve kratko prokuhati. Kuhanu rižu izvaditi iz kalupa i preliti pripremljenim preljevom. Poslužiti rashlađeno.  

RUČAK  

Juha od cvjetače s čipsom od poriluka Sarma sa seitanom Pire krumpir Kolač od rogača i jabuka  

Juha od cvjetače s čipsom od poriluka  

Sastojci: luk, manja glavica cvjetače, 60 g margarina, 50 g poriluka, 1 l povrtnog temeljca, prstohvat soli, 3 žlice bučinog ulja  

Priprema: Na margarinu zažutiti luk i poriluk te dodati očišćenu cvjetaču. Još malo pirjati i preliti temeljcem. Kad je sve gotovo, posoliti, promiješati štapnim mikserom i poslužiti s malo bučinog ulja i čipsa od poriluka. Čips od poriluka dobije se tako da se usitni zeleni dio i poprži na vrućoj tavi.  

Sarma sa seitanom  

Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa; 1 kg svježeg seitana, 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam), 0,5 šalice nekuhanoga prosa, 100 g dimljenog seitana ili tofua, 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, 4 žlice brašna tip 850, 2-3 žlice sojinog umaka; 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna, sol, crvena mljevena paprika, ulje  

Priprema: Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.  

Kolač od rogača i jabuka  

Sastojci: 6 žlica oštroga 6 žlica glatkoga brašna, 250 g mljevenog rogača, 6 žlica pšeničnih klica, 6 žlica smeđeg šećera, 4 žlice ulja, 400 ml mineralne vode, 4 srednje jabuke, malo sjeckanih oraha ili lješnjaka, prstohvat soli  

Priprema: Brašno, rogač, šećer, sol i pšenične klice na suho izmiješati u dubljoj posudi. Dodati oguljene i naribane jabuke, mineralnu vodu, ulje i ostalo te zamijesiti glatku smjesu. Smjesu izliti u manji namašćen i pšeničnim klicama posut kalup i staviti u zagrijanu pećnicu na oko 180-180ºC oko 60 min. Kolač se može preliti glazurom od čokolade.  

VEČERA  

Raženi kruh s namazom od slanutka Salata od ribane mrkve i cikle Namaz od slanutka  

Sastojci: 200 g slanutka (namočenoga preko noći), 50 g sezama, sok jednog limuna, 1-2 češnja češnjaka, sol, 2-3 žlice maslinovog ulja, papar, kim  

Priprema: Večer prije namočiti slanutak u dosta vode. Skuhati slanutak (bez soljenja jer to usporava brzinu kuhanja) i sačuvati malo vode. Sezam malo popržiti na tavi dok ne dobije lagano zlatnu boju, a zatim ga s malo ulja staviti u blender da pusti aromu, čime se dobiva tahini, umak od sezama. Dodati ohlađeni slanutak, nasjeckani češnjak, ulje i limunov sok te miksati dok se ne dobije željena gustoća – za rjeđi humus dodati malo vode u kojoj se slanutak kuhao. Po želji, mogu se dodati kim, papar i drugi začini. Može se čuvati dobro zatvoren u hladnjaku nekoliko dana.  

Za međuobroke: mandarina, bademi, pistacije, salata od matovilca, kivi  

Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx