Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.

Zašto je važno jesti zeleno voće i povrće?

Zelena hrana sadrži kemikalije koje pomažu čuvati tijelo od raka inhibirajući kancerogene tvari. Klorofil je važan jer pročišćava tijelo, a zelena hrana isto tako sadrži mnogo kalcija i različitih minerala.

Zelena hrana koju biste trebali uvrstiti u prehranu: sve vrste zelenog lisnatog povrća (zelena salata, matovilac, rikula, špinat, zelje...), artičoke, šparoge, mahune, brokula, krastavci, kelj, kelj pupčar, mladi luk, grašak, tikvice, zelene jabuke, avokado, limete, kivi...



PRIJEDLOG JELOVNIKA


DORUČAK

Müsli s bobičastim voćem i lješnjacima, sa sojinim mlijekom
Mandarina


RUČAK

Gusta juha od kelja i palente
Makaroni s orasima i dimljenim tofuom
Salata od slanutka i heljdine kaše
Puding od bundeve


Gusta juha od kelja i palente  
Sastojci: 1 glavica kelja, 2 luka, 1 svježa crvena paprika, 80 g kukuruzne krupice, 1 žlica koncentrata rajčice, maslinovo ulje, sol, papar
Priprema: Kelj narezati na trakice, papriku na kockice, a luk nasjeckati. Na ugrijano ulje u loncu dodati luk, posoliti i pržiti dok malo ne omekša. Nakon 5-6 minuta dodati koncentrat rajčice, kelj i papriku. Uliti 250 ml vode i, povremeno miješajući, pirjati na laganoj vatri 5-6 minuta. Zatim povrće posuti kukuruznom krupicom, promiješati, uliti 750 ml vode, ponovno promiješati i kuhati, povremeno miješajući, 15-ak minuta. Potom juhu začiniti solju i paprom, pokapati s malo maslinovog ulja i poslužiti.

Makaroni s orasima i dimljenim tofuom

Sastojci: 350 g makarona, 10 oraha, sojino vrhnje za kuhanje, bosiljak, ribani dimljeni tofu, 30 g margarina, sol, papar, muškatni oraščić
Priprema: Sitno narezati očišćene orahe. U tavi rastopiti margarin i dodati orahe, nekoliko žlica sojinoga vrhnja te pustiti 3-4 minute da se smjesa zgusne. Posoliti, popapriti i dodati ostale začine. Kuhati makarone 5-6 minuta, ocijediti ih i premjestiti u tavu sa smjesom od oraha, pa polako promiješati na laganoj vatri. Posuti s mnogo ribanog dimljenog seitana.

Salata od slanutka i heljdine kaše

Sastojci:100 g nekuhane heljde, 1 konzerva slanutka ili 250 g kuhanoga slanutka, 1 veliki krastavac, 1 velika mrkva, 1 žlica maslinovog ulja, pola žlice limunovog soka, sol, crni papar
Priprema: Heljdu namočiti na nekoliko sati i skuhati heljdinu kašu. Kuhani slanutak oprati. Mrkvu narezati na trake te je na par minuta uroniti u vruću vodu. Krastavac oguliti, prerezati uzduž na 4 dijela i onda te dijelove na komadiće. Sve pomiješati, po potrebi dosoliti, popapriti, dodati maslinovo ulje i limunov sok te sve promiješati.

Puding od bundeve

Sastojci:3 šalice bundeve nasjeckane na kockice, 3-4 žlice agavinog sirupa, 4 šalice vode, 4 žlice škrobnoga brašna, 200 g tofua, 1 žlica margarina, sok i kora 1-2 limuna, prženi bademi
Priprema:Prva četiri sastojka kuhati 10 minuta na laganoj vatri. Izmrviti tofu i dodati smjesi zajedno s margarinom. Dodati sok i naribanu koru limuna. Sve izmiksati u kremu, staviti da se ohladi, pa ukrasiti prženim bademima.


VEČERA

Pogačice od krumpira i maslina
Čaj od kadulje

Pogačice od krumpira i maslina

Sastojci:za 14 pogačica - 250 g krumpira, 125 ml sojinoga mlijeka bez šećera, sol, svježe mljeveni crni papar, 250 g brašna, 1/2 praška za pecivo, 3 žlice otkoštičenih crnih maslina, 3 žličice ružmarina, margarin, ulje, sojino mlijeko za glazuru
Priprema:Prethodno ugrijati pećnicu na 210 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje namastiti uljem ili margarinom. Nasjeckati krumpir, masline i ružmarin. Skuhati krumpir, dodati mlijeko i napraviti pire. Začiniti solju i paprom. U zdjelicu dodati brašno i prašak za pecivo. Brašno i margarin pomiješati vrhovima prstiju dok se ne stvori sipka smjesa. Dodati masline i ružmarin, krumpir i 125 ml vode. Umijesiti tijesto. Po potrebi dodavati još vode. Tijesto mijesiti na brašnom posutoj površini dok ne postane glatko, a zatim ga razviti na 2 cm debljine. Brašnom posuti čašu, a zatim izdubiti krugove tijesta te ih poredati na lim za pečenje. Kist umočiti u sojino mlijeko i premazati pogačice. Peći 10-15 minuta dok ne porumene.

Za međuobroke: kruška, banana, sok od grožđa, jabuka

Dobar tek!