Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Poznate osobe biraju prehranu na biljnoj osnovi!   Što povezuje Joaquina Phoenixa, Tobeya Maguirea, Woodya Harrelsona, Princea, Martinu Navratilovu i Alanis Morissette? Ne, ne radi se o nekom zajedničkom glazbeno-glumačko-sportskom projektu, već su svi oni vegani, odnosno hrane se namirnicama biljnog podrijetla. Broj poznatih osoba koje prihvaćaju vege prehranu raste iz dana u dan. Na promjenu prehrane potiče ih želja da budu zdraviji i izgledaju ljepše, vitkije i mlađe, ali i da izravno utječu na smanjenje patnje životinja i uništavanja okoliša. Pogledajte popis poznatih vegetarijanaca i pronađite u njima inspiraciju i poticaj za osobne promjene u prehrani.   PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 21. SVIBNJA 2012.   DORUČAK   Pecivo sa sjemenkama s namazom od humusa s crnim maslinama Kakao sa zobenim mlijekom Jagode Humus s crnim maslinama Sastojci: 1 konzerva slanutka, 1 mali iscijeđeni limun, 1 češanj češnjaka, crni papar, sol, 1-2 žličice usitnjenog kumina, 4 žlice maslinova ulja, 4 crne masline bez koštica Priprema: Ocijediti slanutak i odvojiti svu vodu. Izmiksati ga glatko sa svim ostalim sastojcima. Ako je potrebno, dodati 1-2 žlice vode kako bi humus bio kremastiji.   RUČAK   Varivo od koprive Sejtan a la Cordon Bleu s crvenom rižom Zelena salata sa sušenim rajčicama   Varivo od koprive Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 1 nasjeckani luk, veliki snop mlade koprive, 2 veća krumpira, 20 dag sitne tjestenine bez jaja, sol Priprema: Na ulju prepržiti luk i krumpir narezan na kockice. Kad je krumpir gotovo kuhan, dodati nasjeckanu koprivu, litru i pol vode i malo soli. Kad zakuha, umiješati tjesteninu.   Sejtan a la Cordon Bleu s crvenom rižom Sastojci: sejtan i tofu (za četiri osobe); za marinadu - tamari umak, maslinovo ulje, senf, papar, sol, kurkuma, češnjak; za paniranje - 2 šalice slanutkova brašna, pola šalice brašna T-850, prstohvat soli, kurkuma, vlasac, curry, crvena paprika; 400 g crvene riže, 8 dl vode, 100 g rikole, aru-prah ili škrobno brašno Priprema: Sejtan i tofu izrezati na tanke kriške i pustiti da dva-tri sata odstoje u svježe pripremljenoj marinadi. Kad je mariniranje pri kraju, napraviti smjesu za paniranje i još dodati vodu dok se ne dobije smjesa nešto gušća od one za palačinke. Potom spojiti sejtan i tofu, umočiti u smjesu i stavljati u vruće ulje. Pržiti dok ne dobije rumenu boju. Rižu preliti s posoljenom vodom i kuhati oko pola sata. Rikolu usitniti u blenderu s dva dl vode, dodati jednu žličicu aru-praha ili škrobnoga brašna razmućenog s malo vode, a potom sve staviti na vatru da zakipi. Posoliti i preliti po crvenoj riži. Ukrasiti svježom rikolom ili sjemenkama po želji.   VEČERA Mediteranska salata Kiflice sa začinima Mediteranska salata Sastojci (za 6 do 8 osoba): 600 g krumpira, 1 šalica kuhanoga graha (ili iz konzerve), 300 g rajčica, vezica mladog luka, 50 g maslina, 1 žlica kapara, 3 žlice octa, 2 žlice bučinog ulja, 2 žlice maslinova ulja, sol Priprema: Skuhati krumpir u ljusci, zatim ga oguliti i narezati na ploške. Grah ocijediti, a rajčice i masline očistiti i narezati. Povrće staviti u zdjelu, dodati kapare i pomiješati. Preliti salatu octom i uljem, posoliti neposredno prije posluživanja i lagano je promiješati.   Kiflice sa začinima Sastojci: 1 kg brašna (pola oštrog, pola glatkog - 800 g za smjesu, a 200 g za posipanje), pola litre nezaslađenog sojinog mlijeka, 1 svježi kvasac, 2 žličice soli, 2 prstohvata šećera, 1 biljni margarin (250 g), začinska smjesa od sezama, origana, papra, Vegete Mediteran i crvene mljevene paprike Priprema: U mlako mlijeko dodati šećer i izmrviti kvasac. Ostaviti smjesu da se diže u pećnici ugrijanoj na 50°C 15-ak minuta. Za to vrijeme u brašno dodati sol. Kad se smjesa dignula, postupno u nju dodavati brašno miksajući mikserom (lopaticama za tijesto). Zatim izraditi tijesto dok ne postane mjehuričasto, pa ga staviti u pećnicu ugrijanu na 50°C na pola sata. Kada se tijesto digne, podijeliti ga na pet jednakih kruščića i svaki izvaljati na pola cm u krug. Svaki krug izrezati na osam trokuta preko kojih treba posuti i utrljati začinsku smjesu. Zamotati trokute, počevši od šireg dijela. Tepsiju namazati debelo s pola margarina. Poslagati kiflice, a drugu polovicu margarina naribati na kiflice i posuti po želji sezamom, kimom i sl. Peći na 200°C 15-20 minuta, dok ne porumene.   Za međuobroke: jabuka, naranča, limunada, pistaciji   * Recept Sejtan a la Cordon Bleu s crvenom rižom je od zagrebačkog vege restorana Vegehop, koji svaki 'Zeleni' ponedjeljak daje 20% popusta na dnevni meni. Dobar tek!  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx