Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
LIJEČNICI PROPISUJU RECEPTE ZA VOĆE I POVRĆE PRETILIM PACIJENTIMA!
Liječnici na odabranim klinikama u SAD-u propisuju nekim pretilim pacijentima 'recepte' za voće i povrće. The Fruit and Vegetable Prescription Program (FVRx) nudi dnevno jedan dolar subvencije za kupnju proizvoda na lokalnim tržnicama, a financira ga neprofitna organizacija Wholesome Wave od privatnih donacija. Svaki član obitelji dobiva recept na jedan dolar, tako da npr. peteročlana obitelj dobije 35 dolara tjedno za kupovanje svježeg voća i povrća. Ovaj program potiče obitelji da jedu više voća i povrća i budu zdravije, a ljudi ističu kako sada imaju više energije i manje su umorni. FVRx omogućuje pacijentima da kod svojih liječnika provjere svoju težinu, visinu, krvni tlak i indeks tjelesne mase, a nudi i vježbanje i tečajeve kuhanja. Program je usmjeren na obitelji, kako bi svi konzumirali više voća i povrća, od 2010., kada je započeo, pomogao je preko više od 1000 ljudi da kupuju zdraviju hranu. Najviše se provodi u područjima gdje nisu toliko dostupni svježi proizvodi ili su preskupi siromašnim obiteljima. (abc15.com)
PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 30. SRPNJA 2012.
DORUČAK
Smoothie od ananasa i banane
Kriška dinje
Smoothie od ananasa i banane
Sastojci:
2 šalice svježeg ananasa narezanog na kocke,
banana, 1/2 šalice kokosovog mlijeka,
1/2 šalice veganskoga sladoleda od vanilije
Priprema: U blender staviti narezani ananas, banane, kokosovo mlijeko i sladoled, pa miksati 20-ak sekundi. Rashladiti s nekoliko kocki leda.
RUČAK
Juha od preprženog povrća i tjestenine
Paprike punjene grahom
Kuhana integralna riža, začinjena bučinim uljem
Zelena salata s naribanim tikvicama, zelenim i crnim maslinama i sezamovim sjemenkama
Sorbet od breskve
Juha od preprženog povrća i tjestenine
Sastojci:
200 g rajčice,
1 srednje veliki nasjeckani crveni luk,
2-3 mrkve, narezane na štapiće,
1 mali isjeckani komorač,
2 češnja češnjaka,
3 žlice maslinovog ulja,
1,5 l vruće vode,
sol i papar,
2 lista lovora,
100 g tjestenine za juhu,
malo svježeg bosiljka
Priprema: Zagrijati pećnicu na 220°C. Staviti rajčicu u lim za pečenje zajedno s lukom, mrkvom, komoračem i češnjakom. Politi povrće maslinovim uljem, pa zapeći oko 40 minuta dok povrće ne postane meko i zlatne boje. Povrće izvaditi iz pećnice i staviti u veću posudu te doliti vodu. Začiniti solju, paprom i lovorom. Pustiti da prokuha, smanjiti vatru i kuhati 20 minuta. Dodati bosiljak i tjesteninu za juhu te kratko prokuhati.
Paprike punjene grahom
Sastojci:
6 velikih paprika,
250 g kuhanoga graha (ili 1 limenka),
1 glavica luka,
2 mrkve,
4 žlice maslinovog ulja,
2 češnja češnjaka,
pola šalice pasirane rajčice,
1 žlica sojinog umaka,
pola vezice peršina,
sol, papar;
sojino vrhnje
Priprema: Na ulju popržiti luk, dodati naribanu mrkvu, češnjak, zatim grah, sol i papar, i na kraju peršin. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu te preliti eventualnim viškom smjese, umakom od rajčica i ukrasiti sojinim vrhnjem. Peći oko pola sata na 180°C. Poslužiti uz rižu.
Sorbet od breskve
Sastojci:
2,5 šalice zrelih bresaka,
1 šalica vode,
1 šalica smeđeg šećera,
1 šalica bijelog vina,
3 žlice limunovog soka,
1 žličica ribane narančine kore
Priprema: Razmutiti šećer u vodi na visokoj temperaturi. Smiksati breskve i limunov sok u pire i dodati razmućenom šećeru. Uliti vino i narančinu koricu. Sve smiksati, ohladiti i poslužiti.
VEČERA
Povrće na žaru
Prepržena lepinja
Umak od krastavaca
Povrće na žaru
Sastojci:
1 glavica crvenog luka,
1 paprika,
1 mlada tikvica,
1 poriluk,
2 rajčice,
1 patlidžan,
3 režnja češnjaka,
maslinovo ulje,
sol
Priprema: Povrće očistiti. Crveni luk narezati na četvrtine (probosti čačkalicom da se za vrijeme pečenja ne bi raspao), patlidžan na ploške, rajčicu na polovice, paprike ostaviti cijele, poriluk i tikvice na ukošene kolute. Staviti peći na roštilj s jedne i druge strane, dok ne omekša. Za vrijeme pečenja prskati maslinovim uljem. Skinuti s vatre u posudu i posuti sitno nasjeckanim češnjakom, preliti maslinovim uljem i posoliti. Poslužiti na lepinji, uz umak od krastavaca.
Umak od krastavaca
Sastojci:
pola svježega krastavca,
3 žličice kopra,
2 sojina jogurta,
1 žlica majoneze bez jaja,
sol, papar
Priprema: Krastavac oguliti, očistiti od koštica i nasjeckati na sitne komadiće. Pomiješati u blenderu s koprom, jogurtom, solju, paprom i majonezom. Ostaviti u hladnjaku da se ohladi.
Za međuobroke: marelica, maline, lubenica, kikiriki, šljive
Dobar tek!
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak